Με βαµβάκια, αµπέλια, µηλιές και άλλες καλλιέργειες, εξετάζει να εµπλουτίσει τη δράση Κοµφούζιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
κι αν ολοκληρωθεί εγκαίρως η σχετική µελέτη υπολογισµού του πριµ, τότε θα ενσωµατωθούν στην πρόσκληση του Απριλίου, αλλιώς σε κάποια επόµενη προκήρυξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Μελέτη για να ενταχθούν και άλλες καλλιέργειες στο Μέτρο έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Σύµφωνα µε έγγραφο που υπογράφει ο γενικός γραµµατέας Κοινοτικών Πόρων Χαράλαµπος Κασίµης (Αρ.Πρωτ.: 2792), οι καλλιέργειες για τις οποίες υπάρχει πρόταση ένταξης τους στη δράση «Εφαρµογή της µεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των µικρο-λεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» συµπεριλαµβανοµένων των εχθρών για τις οποίες απαιτείται να υπολογιστούν τα ύψη ενίσχυσης που προκύπτουν από την εφαρµογή της µεθόδου, είναι οι ακόλουθες:
αµπέλι (ευδεµίδα)
µηλιά (καρπόκαψα)
δαµασκηνιά (καρπόκαψα)
κυδωνιά (καρπόκαψα, κόσσος, σέζια)
βαµβάκι (ρόδινο σκουλήκι)
αχλαδιά (καρπόκαψα, φυλλοδέτης, κόσσος, ζευζέρα, σέζια)
λεµονιά και µανταρινιά (ανθοτρήτης).
Προς το παρόν το πριµ της δράσης επειδή εφαρµόζεται για πρώτη φορά έχει περιοριστεί πιλοτικά σε ροδακινιές, βερικοκιές και νεκταρινιές, προκειµένου να διαπιστωθεί η αποτελεσµατικότητα της. Σύµφωνα µε δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (στις 27 Ιανουαρίου 2017), δικαιούχοι της δράσεις θα είναι γεωργοί, φυσικά και νοµικά πρόσωπα ή οµάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης µε επιλέξιµες για τη δράση καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια). Τα αγροτεµάχια της εκµετάλλευσης που θα ενταχθούν στη δράση πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια επιλεξιµότητας:
Να είναι δηλωµένα στην Ενιαία Αίτηση Εκµετάλλευσης (ΕΑΕ) του υποψηφίου του έτους 2016 µε επιλέξιµη για τη δράση καλλιέργεια (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια).
Οι δεσµεύσεις, που αναλαµβάνονται στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης είναι πενταετούς διάρκειας.
∆εσµεύσεις δικαιούχων
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσµευσης οι δικαιούχοι πρέπει να εφαρµόζουν τη µέθοδο της σεξουαλικής σύγχυσης των µικρολεπιδοπτέρων – εχθρών της ροδακινιάς, νεκταρινιάς και βερικοκιάς και συγκεκριµένα της καρπόκαψας, της ανάρσιας και του φυλλοδέτη. Η πρακτική της µεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης των µικρολεπιδοπτέρων συνίσταται στην εγκατάσταση παγίδων παρακολούθησης και ατµιστήρων (dispensers). Οι ατµιστήρες απελευθερώνουν συνθετική φεροµόνη µε αποτέλεσµα να µην επιτρέπεται η σύζευξη των ακµαίων των µικρολεπιδοπτέρων και να ελαχιστοποιείται ο πληθυσµός των επιβλαβών προνυµφών. Επιπλέον πρέπει να διαθέτουν και να εφαρµόζουν Σχέδιο Εφαρµογής της δράσης στην ενταγµένη εκµετάλλευση, το οποίο περιλαµβάνει το σχεδιασµό της εγκατάστασης των ατµιστήρων και των παγίδων παρακολούθησης.
Το ύψος της ενίσχυσης
Τα πρώτα δύο έτη εφαρµογής να κάνουν µικτή χρήση φεροµονών και χηµικών εντοµοκτόνων, ενώ τα επόµενα τρία έτη εφαρµογής να κάνουν αποκλειστικά χρήση φεροµονών.
Τα ύψη ενίσχυσης ανέρχονται σε 38,7 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως για τα δύο πρώτα έτη εφαρµογής και στα 45,4 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως για τα επόµενα τρία έτη εφαρµογής.
agronews