Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο παράτασης της υποχρέωσης αποπληρωμής των εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ του 2016 μέχρι και το τέλος του 2017
Κανονικά αυτές οι εισφορές, που κυμαίνονται από 535,14 έως 1.163,16 ευρώ ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση, πρέπει να πληρωθούν εντός του ερχόμενου Ιουνίου. Τότε όμως θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα και οι εισφορές του Μαΐου του 2017 προς τον ΕΦΚΑ.
Δεδομένης και της ανελαστικής υποχρέωσης για τις εισφορές του 2017 αναζητούνται λύσεις ώστε να επιμεριστούν τα βάρη και να μην πέσουν όλα μαζί συσσωρευμένα το καλοκαίρι στους αγρότες.
Έτσι στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο «ρύθμισης» των οφειλών που έρχονται από το 2016, αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική φόρμουλα. Σε κάθε περίπτωση ο ΕΦΚΑ «δεν θα βάλει θηλιά στον λαιμό των αγροτών» διαμηνύουν αρμόδια στελέχη. Μετά από ευρεία σύσκεψη στα τέλη Φεβρουαρίου, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, οι τεχνοκράτες των αρμόδιων υπουργείων επεξεργάζονται κάθε πιθανό σενάριο.
Η τελική συνταγή πρέπει να κερδίσει και το «πράσινο φως» των δανειστών σε μια δύσκολη στιγμή για τη διαπραγμάτευση. Αν και επισήμως αφήνεται να διαρρεύσει πως τίποτα δεν έχει ακόμη κλειδώσει και πως όλα είναι ανοιχτά, μια «περίοδος χάριτος» μέχρι το τέλος του έτους κι ένας αντίστοιχος επιμερισμός των ασφαλιστικών βαρών του 2016 είναι το μόνο μέτρο που φαντάζει κατάλληλο για την ουσιαστική ελάφρυνση των αγροτών. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως πλέον οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ μπορούν να πληρώνουν μέρος των εισφορών τους και όχι απαραίτητα το σύνολο, με αποτέλεσμα να τοκίζεται μόνο το τμήμα που δεν έχουν πληρώσει. Έτσι, αν για παράδειγμα η υποχρέωση αποπληρωμής επεκταθεί μέχρι το τέλος του έτους, τότε οι αγρότες θα έχουν την ευκαιρία να αποπληρώσουν σε δόσεις το ασφαλιστικό βάρος του 2016, ρυθμίζοντας τα ποσά που μπορούν κάθε μήνα να πληρώσουν.
Εκκρεμότητα
Υπενθυμίζεται πως οι πληρωμές για το β’ 6μηνο του 2016 είναι η τελευταία εκκρεμότητα που έχει απομείνει από τον ΟΓΑ κι αυτό επειδή οι αγρότες πλήρωναν πάντα τις εισφορές τους με «καθυστέρηση» έξι μηνών. Μετά τις αυξήσεις που έγιναν στις εισφορές του 2016, οι αγρότες οφείλουν: η μεγάλη πλειονότητα 678,7 ευρώ επειδή ανήκαν στην 3η ασφαλιστική κατηγορία.
Όσοι ήταν στην 1η κατηγορία οφείλουν 535,14 ευρώ, στη 2η κατηγορία 605 ευρώ, στην 4η κατηγορία 780,6 ευρώ, στην 5η κατηγορία 888,72, στην 6η κατηγορία 1.026,36 ευρώ και στην 7η κατηγορία 1.163,16 ευρώ.
Αντίστοιχα φέτος όσοι δηλώσουν το ελάχιστο εισόδημα (4.923 ευρώ) θα πληρώνουν 86,97 ευρώ τον μήνα.
Στο μικροσκόπιο το οικογενειακό εισόδημα και το εργόσημο
Στο τραπέζι και το καθαρό εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές να μοιράζεται στα μέλη της οικογένειας που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή.
Στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα μέτρα για τους αγρότες μετά και την ευρεία σύσκεψη στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Για παράδειγμα εξετάζεται το καθαρό εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές να μοιράζεται στα μέλη της οικογένειας που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή. Στόχος είναι να εξασφαλίζεται η ελάχιστη εισφορά. Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται τα εισοδήματα των αγροτικών οικογενειών σε συνάρτηση με τα ασφαλιζόμενα μέλη προκειμένου να καταθέσει την τελική πρόταση. Στο μικροσκόπιο έχει μπει και το εργόσημο, με τους τεχνοκράτες να επεξεργάζονται την τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων για τη βελτίωση του τρόπου εφαρμογής του. Το μέτρο αναμένεται να οδηγεί σε ένα νέου τύπου εργόσημο, που θα διευκολύνει τις πληρωμές σε όλο τον αγροτικό χώρο. Το αγροτικό εργόσημο επιδιώκεται να είναι «φθηνότερο» και να προβλέπει ασφάλιστρο κοντά στο 10% της αμοιβής των εργατών γης (χαμηλότερα από το εργόσημο του ΙΚΑ). Από κοντά θα έρθουν και «αλμυρά» πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία στα χωράφια.
Από το πακέτο δεν λείπει η περίοδος χάριτος για τους συνταξιούχους αγρότες που συνεχίζουν να εργάζονται. Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι αγρότες συνταξιοδοτηθούν το 2017 και συνεχίζουν να εργάζονται θα έχουν απώλειες στη σύνταξή τους κατά 60%.
Σύμφωνα με διαρροές προς δημοσιογραφικά μέσα, εξετάζονται τρία μεταβατικά σενάρια ώστε ο «κόφτης» να μην ισχύσει ακαριαία για όσους συνταξιοδοτηθούν φέτος, αλλά σταδιακά από το 2022, το 2025 ή σε 1-2 χρόνια.
paseges