Friday, 27 September, 2024

Απάντηση Σταμενίτη στον Βελόπουλο, για τις καταστροφές από το χαλάζι της 2ας Ιουλίου

Ερώτηση του Προέδρου της Ελλ. Λύσης, Κυριάκου Βολόπουλου, 
προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Βιβλικές καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες της Πέλλας λόγω χαλαζόπτωσης»
Κύριε Υπουργέ,
Όπως πληροφορηθήκαμε, τεράστιες καταστροφές, κυρίως σε αγροτικές καλλιέργειες, καταγράφηκαν σε πολλά χωριά της Έδεσσας, λόγω έντονης χαλαζόπτωσης που έπληξε το απόγευμα της 2ας Ιουλίου την περιοχή. Το χαλάζι ήταν πολύ μεγάλο σε μέγεθος και κατέστρεψε κεράσια αλλά και κτήματα σπάζοντας δέντρα με τους αγρότες να βλέπουν μέσα σε λίγα λεπτά να καταστρέφονται οι κόποι τους. Οι καταστροφές είναι μεγάλες στα χωριά Κερασιά, Καρύδια, Κορυφή, Νησί, Άγιος Αθανάσιος, Ζέρβη, Παναγίτσα, Άρνισσα, Ξανθόγεια και Λύκοι.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεστε όπως άμεσα προβείτε στις δέουσες ενέργειες, ώστε να κινήσετε τις διαδικασίες του ΕΛΓΑ, δια των απαραίτητων αυτοψιών, προκειμένου να καταβληθούν στους πληγέντες αγρότες της Περιφερείας Πέλλας οι αναλογούσες αποζημιώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Απάντηση στην υπ’ αριθ. 5639/5-7-2024 Ερώτηση

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Κ. Βελόπουλος, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην ΠΕ Πέλλας σε δενδρώδεις καλλιέργειες εξαιτίας της χαλαζόπτωσης της 2ας Ιουλίου 2024 έγιναν 18 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 1.900 δηλώσεις ζημιάς.
Οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν τις εκτιμήσεις πριν το πέρας υποβολής των δηλώσεων. Για την ταχύτερη διεκπεραίωση του εκτιμητικού έργου, ο ΕΛΓΑ προέβη στην πρόσληψη εποχικών γεωτεχνικών εκ των οποίων οι 50 για το Υποκατάστημα Βέροιας.
Μετά την ολοκλήρωσή τους, ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους παραγωγούς, μετά και τους απαιτούμενους διασταυρωτικούς ελέγχους.
Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας τους, βάσει του πορίσματος.
Σημειώνεται ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά ακόμη και την ίδια χρονιά με το ζημιογόνο αίτιο, σε αντιδιαστολή με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα που η καταβολή ολοκληρωνόταν ως και 17 μήνες μετά και γινόταν σε δόσεις (70-20-10).

Ο ΥΦ. Δ. Σταμενίτης 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.