Saturday, 16 November, 2024

Απάντηση του Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη

Γ. Οικονόμου: Η πολιτική για το βαμβάκι πρέπει να ξεπερνάει τα όρια της συγκυρίας, αν θέλουμε να έχει προοπτική, εισόδημα και νόημα για τους ανθρώπους που ζουν από αυτό

«Το βαμβάκι είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν για την ελληνική παραγωγική μηχανή και ζωτικό κύτταρο για πολλά σημεία της υπαίθρου», τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για την ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών.
Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε την αξία των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων για τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους, ωστόσο τόνισε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να εξαντληθεί εκεί αλλά να στραφεί στις πολιτικές που θα καταστήσουν την παραγωγή πιο ανταγωνιστική. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε: «Οι αποζημιώσεις είναι πολύτιμες και χρειάζονται γιατί η ζωή είναι ακριβή και δύσκολη και κάθε επιπλέον ευρώ που μπαίνει στο οικογενειακό εισόδημα είναι πολύτιμο. Αυτό όμως δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας, και δεν απαντά σε κάποιον που έχει συνδέσει τη ζωή του με το χωράφι και το βαμβάκι. Εκείνο που χρειάζεται είναι μία στέρεα πολιτική που θα βοηθήσει την καλλιέργεια να γίνει πιο ανταγωνιστική, είναι μια πιο αποτελεσματική και ουσιαστική λειτουργία και της διεπαγγελματικής και των ομάδων των παραγωγών έτσι ώστε και η διαπραγματευτική τους ικανότητα να αυξηθεί και το κόστος της καλλιέργειας να πέσει»
«Είμαστε δίπλα, ήμασταν δίπλα και σχεδιάζουμε πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τα ζητήματα που γέννησε η υγειονομική κρίση όμως η πολιτική για το βαμβάκι πρέπει να ξεπερνάει τα όρια της συγκυρίας αν θέλουμε να έχει προοπτική εισόδημα και νόημα για τους ανθρώπους που ζουν από αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Οικονόμου.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε ξεχωριστή αναφορά και στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. «Χρειάζονται κινήσεις σαν και αυτές που πρόσφατα πέτυχε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, να καταφέρει το πρότυπο της ολοκληρωμένης διαχείρισης της AGRO2, να ταυτιστεί με τις προδιαγραφές του διεθνούς οργανισμού για το βαμβάκι «Better Cotton Initiative (BCI)» δηλαδή το ελληνικό βαμβάκι που έχει πιστοποιητικό ολοκληρωμένης διαχείρισης AGRO2 να είναι σαν να έχει προδιαγραφές BCI, αυτό δηλαδή που στην Ευρώπη πληρώνεται και αγοράζεται καλύτερα και ακριβότερα. Αυτό, μένει στις συνεταιριστικές οργανώσεις, μένει στην διεπαγγελματική, μένει στην ελληνική κυβέρνηση».
Ο κ. Οικονόμου, απαντώντας στην κ. Τζάκρη, τόνισε, πως όπως στην πρώτη φάση της υγειονομική κρίσης, έτσι και στη δεύτερη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα είναι δίπλα στους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς και παραγωγούς, συγκεντρώνοντας και εξετάζοντας τα αιτήματά τους. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση, διαρροή ή εξαγγελία του Υπουργείου που να μιλάει για ενίσχυση του βαμβακιού προκειμένου να μην δημιουργηθούν στρεβλώσεις. «Οποιοσδήποτε τέτοιος ισχυρισμός από την πλευρά της πολιτείας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από κάποιους στρεβλά, να το εκμεταλλευτούν και να συμπιέσουν προς τα κάτω τις τιμές όπως πράγματι έκαναν κάποιες ανεύθυνες φωνές. Δηλαδή τι είπαν; Αν είναι να σας πληρώσει το κράτος ας σας πληρώσω εγώ 3 με 4 λεπτά κάτω το κιλό. Σε καμία περίπτωση εμείς δεν βάλαμε νερό σε αυτόν το μύλο»
Ο κ. Οικονόμου, διευκρίνισε ότι το σύνολο των ενισχύσεων που πήραν οι βαμβακοπαραγωγοί (με βάση τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση) για το 2020 ήταν περίπου 440 εκατομμύρια, και αντίστοιχα θα είναι τα ποσά και για το 2021, αφού δεν θα υπάρξουν αλλαγές με τη νέα ΚΑΠ.
Τέλος, ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καταγγελία από κανέναν παραγωγό ή συνεταιρισμό στις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που να αφορά την μη ανάρτηση των τιμών στα εκκοκκιστήρια.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου