Η Θεσσαλία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση της ΝΔ, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μετά τις θεομηνίες
που έπληξαν την περιοχή, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, στην εκπομπή «Ημερολόγιο», του Παύλου Τσίμα.
Ο ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι τα προβλήματα είναι τέτοια που δεν υπάρχει περιθώριο για καμία καθυστέρηση και γι’ αυτό το λόγο και ο πρωθυπουργός σήμερα, αλλά και ίδιος αύριο, έχουν καλέσει τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα για να ενημερωθεί για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, στην υλοποίηση των οποίων απαιτείται η συμβολή της Περιφέρειας.
Σε αυτή τη λογική, της ανάγκης να μη χαθεί χρόνος, κινήθηκαν, όπως είπε, και οι δηλώσεις που είχε κάνει την προηγούμενη Πέμπτη, μετά την παρουσίαση των μέτρων ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία. Δεν συνδέσαμε τις αποζημιώσεις με το «χρώμα» του εκλεγέντος, είπε ο ΥπΑΑΤ, ο οποίος είχε συνδέσει την ταχύτητα υλοποίησης των μέτρων με τη συνέχεια στη διοίκηση. «Ο νεοεκλεγμένος περιφερειάρχης πρέπει να μπει στο ρυθμό. Πρέπει να αναλάβει ευθύνες. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της καθυστέρησης. Προσωπικά πονάει η καρδιά μου βλέποντας χιλιάδες στρέμματα παραγωγής πλημμυρισμένα. Δεν έχουμε χρόνο».
Σε επισήμανση ότι με όσα είπε προέτρεπε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Κώστα Αγοραστό, ο Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι δεν πρέπει να υποκρινόμαστε, αφού ο Κώστας Αγοραστός ήταν υποψήφιος ο οποίος στηρίχθηκε από τη ΝΔ και η κυβέρνηση έχει ως κομματικό της όχημα τη ΝΔ. Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την προεκλογική μάχη ως πρόεδρος της ΝΔ. «Δεν εξελέγη ο Κώστας Αγραστός. Τι σημαίνει αυτό, ότι θα κάνουμε αντίποινα; Προς Θεού! Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ταλαιπωρημένοι και υποφέρουν», σημείωσε. Και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με όλους τους εκλεγμένους, ανεξάρτητα από την κομματική τους ταυτότητα. Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο ίδιος, ως υφυπουργός Αθλητισμού, είχε συνεργαστεί με τον νεοκλεγέντα δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη που ήταν μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Χάντμπολ, αλλά και με τον Δημήτρη Κουρέτα που ήταν μέλος της Επιτροπής αντιντόπινγκ.
Στο ερώτημα αν θα επηρεαστεί η διατροφική αλυσίδα από τις καταστροφές στη Θεσσαλία, ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι πλημμύρισαν 1.100.000 στρέμματα και ότι στη Θεσσαλία υπάρχει το 23% της φυτικής και το 18% της ζωικής παραγωγής. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των πλημμυρισμένων είναι βαμβακοχώραφα και το βαμβάκι είναι ένα βιομηχανικό προϊόν που εξάγεται. Είπε ότι θα υπάρξει μια μικρή διαταραχή με την παραγωγή σιτηρών, αλλά δεν υπάρχει ζήτημα έλλειψης οπωροκηπευτικών, χαρακτηρίζοντας αισχροκέρδεια την αύξηση των τιμών αμέσως μετά τις πλημμύρες. Επίσης χαρακτήρισε ψεύδη όσα εγράφησαν για την ανάγκη να παρέλθει πενταετία για την αποκατάσταση των εδαφών ή για μόλυνση των θαλασσίων υδάτων, τονίζοντας ότι άλλα δείχνουν οι επιστημονικές μετρήσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Είπε ότι πολλά από τα εδάφη είναι έτοιμα για καλλιέργεια την επόμενη περίοδο ενώ σε άλλα θα απαιτηθούν «μικρές θεραπείες», ώστε να γίνουν οι αναγκαίες βελτιώσεις για την αποκατάστασή τους. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σύντομα θα ξεκινήσουν στη Θεσσαλία σεμινάρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε να ενημερωθούν καλλιεργητές, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιούργησαν οι θεομηνίες.
Τέλος χαρακτήρισε μεγάλο το πρόβλημα στην Κάρλα και είπε ότι σχεδιάζεται ειδικό πρόγραμμα στήριξης των αγροτών της περιοχής, αφού, λόγω της πλημμύρας, δεν έχουν κτήματα να καλλιεργήσουν.