Από τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται μια αύξηση στην τιμή του αγελαδινού γάλακτος για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, που θα φανεί στα τιμολόγια του Οκτωβρίου
λένε οι γνώστες της αγοράς, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην Ευρώπη που οδήγησαν στη μείωση της παραγωγής.
Από τον περασμένο Φεβρουάριο η αύξηση της τιμής του συμπυκνωμένου γάλακτος πίεσε τις τιμές και στο αγελαδινό.Από τον περασμένο Φεβρουάριο η αύξηση της τιμής του συμπυκνωμένου γάλακτος πίεσε τις τιμές και στο αγελαδινό.
Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η τιμή παραγωγού για το αγελαδινό γάλα το τελευταίο τρίμηνο, που δεν ξεπερνά τα 39,35 ευρώ το κιλό. Ωστόσο υπάρχουν προσδοκίες για βελτίωση, αλλά μετά από 20 ημέρες, των επιπέδων αυτών κυρίως λόγω της ξηρασίας στην Ευρώπη, που οδήγησε σε μείωση της παραγωγή γάλακτος και κατ’ επέκταση σε υψηλότερες τιµές το δεύτερο εξάµηνο του 2018, σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το γεγονός επιβεβαιώνει στο Agronews ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος Γιώργος Κεφαλάς. Σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα Agrenda, ο βασικός λόγος της μικρής αυτής μείωσης είναι ότι ανέβηκαν οι τιμές του συμπυκνωμένου γάλακτος στη Βόρεια Ευρώπη, μέρος του οποίου έρχεται στην Ελλάδα για μεταποίηση. Μετά τον Φλεβάρη η παραγωγή του εν λόγω προϊόντος στην Ευρώπη αυξήθηκε σε ποσοστό 3,5%, κυρίως λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας, «πιέζοντας» αντίστοιχα την τιμή στο αγελαδινό γάλα.
Την ίδια ώρα την κατάσταση στην Ευρώπη διακρίνουν ήδη οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, με την Arla να ανακοινώνει την πρόθεσή της να διατηρήσει σταθερή στις 31,38 πένες ανά λίτρο ή 34,93 ευρωσεντ ανά λίτρο την τιμή παραγωγού συμβατικού αγελαδινού γάλακτος για τη Βρετανία τον Σεπτέμβριο του 2018. Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής της Arla Foods, Johnnie Russell, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καιρός κρύβει σημαντικές προκλήσεις για τους κτηνοτρόφους μας και, ενώ οι επιπτώσεις στην συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή γάλακτος είναι περιορισμένες μέχρι στιγμής, υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά, ως αποτέλεσμα της ανησυχίας που έχει αποτυπωθεί και στα μελλοντικά συμβόλαια γάλακτος, λόγω της ξηρασίας διεθνώς».
agronews