Τις προτάσεις της για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) δημοσιοποίησε η Κτηνίατρος και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας Παναγιώτα Βράντζα
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο «στην πρόταση αναθεώρησης που θα καταθέσει η χώρα μας στην ΕΕ μπορούμε να ζητήσουμε την ολική σύγκλιση της αξίας των δικαιωμάτων. Πρέπει αρχής γενομένης από το 2017 να εγκαταλείψουμε τη μερική και να προχωρήσουμε με τέτοιο ρυθμό σύγκλισης, ώστε το 2019 όλα τα δικαιώματα ενίσχυσης να έχουν ενιαία μαναδιαία αξία».
Και προσθέτει: «η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στην μερική σύγκλιση (30% οι μειώσεις και 60% οι αυξήσεις) και δεν άρει τις αδικίες με τα ιστορικά δικαιώματα που δόθηκαν από το 2001. Εγώ προτείνω να υπάρξει η ολική σύγκλιση μέχρι το 2019.
Επίσης μπορούνε να κάνουμε μείωση εισαγωγών και αύξηση εξαγωγών, με προσανατολισμό των επιδοτήσεων της ΚΑΠ σε προϊόντα που μπορεί να είναι εξαγώγιμα. Για παράδειγμα μπορούμε να δώσουμε περισσότερες ενισχύσεις στο πρόβειο γάλα, προφανώς για να αυξήσουμε την παραγωγή φέτας και τις εξαγωγές μας. Υπάρχουν δυνατότητες και μέσω του Πρώτου Πυλώνα (συνδεδεμένες ενισχύσεις, εθνικό απόθεμα) για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.
Ακόμη προτείνω το ουσιαστικό «άνοιγμα» του αγροτικού επαγγέλματος, που μπορεί να γίνει με την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων. Αν κάποιος νέος θελήσει να ασχοληθεί με το αγροτικό (γεωργικό ή κτηνοτροφικό) επάγγελμα καλώς ή κακώς θα πρέπει να εισπράττει κοινοτικές ενισχύσεις, προκειμένου να μπορέσει να πουλήσει το προϊόν που παράγει σε μια τιμή που και ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει και αυτός να έχει κάποιο κέρδος. Εφόσον οι υπόλοιποι αγρότες έχουν επιδοτήσεις θα πρέπει να έχει και αυτός. Διατηρώντας τα ιστορικά δικαιώματα – για όσους παράγουν ή δεν παράγουν – δεν κάνει ελκυστικό το αγροτικό επάγγελμα στους νέους, αφού δεν θα έχει δυνατότητα να έχει επιδοτήσεις.
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Προτείνω στην αναθεώρηση της ΚΑΠ την ολική σύγκλιση της αξίας των δικαιωμάτων μέχρι το 2019