Friday, 24 January, 2025

Γενικευμένη μείωση των τιμών παραγωγού, χαμένοι βγαίνουν και οι καταναλωτές

Εκείνο που χαρακτηρίζει την περίοδο που διανύουμε είναι η γενικευμένη μείωση των τιμών παραγωγού. Ενώ σε κάθε χρονική περίοδο οι συνθήκες αγοράς, που διαμορφώνονται

οδηγούν είτε σε αυξήσεις είτε σε μειώσεις τιμών που συνήθως εναλλάσσονται, η τρέχουσα –σχεδόν καθολική– μείωση στις τιμές κάθε προϊόντος είναι πρωτόγνωρη. Στον σχετικό πίνακα καταγράφονται οι τάσεις των τιμών βασικών προϊόντων τις ημέρες αυτές σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Τα στοιχεία προέρχονται από το επιτόπιο ρεπορτάζ των δημοσιογράφων της «ΥΧ» και αφορούν την επικρατούσα διακύμανση τιμών μεταξύ των περιφερειών.
Από τα 18 προϊόντα φυτικής προέλευσης, που καταγράφονται, στα 14 από αυτά οι μειώσεις είναι σημαντικές. Αντίθετα, σταθερές ή αυξημένες τιμές παρατηρούνται μόνο στις ελιές και στα πορτοκάλια Βαλέντσια. Υπάρχουν, μάλιστα, προϊόντα καθοριστικής σημασίας για το σύνολο της φυτικής παραγωγής, όπως η ντομάτα, η πατάτα, το ροδάκινο, το βερίκοκο, το πεπόνι και το καρπούζι, οι τιμές των οποίων ουσιαστικά καταρρέουν. Μειώσεις παρατηρούνται σε δωδεκάμηνη βάση και στα προϊόντα ζωικής προέλευσης, με μοναδική εξαίρεση το χοιρινό κρέας που αυξήθηκε και το κρέας πουλερικών που παραμένει σταθερό.
Οι αιτίες αυτής της κατάρρευσης είναι πολλές και συχνά διαφορετικές για κάθε κλάδο: αδυναμία αντιμετώπισης των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο, μειωμένη κατανάλωση στην εσωτερική αγορά, απώλεια εξωτερικών αγορών, ελληνοποιήσεις, οψιμότητα παραγωγής, αλλά κυρίως πώληση χωρίς παραστατικά με μετρητά και σε μειωμένη τιμή, δεσπόζουσα θέση αγοραστών και μεγάλη έλλειψη οργάνωσης των παραγωγών και συγκέντρωσης της προσφοράς του προϊόντος.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ένας αυξανόμενος αριθμός αγροτών θεωρεί ότι δεν υπάρχει προϊόν που αποτελεί λύση και επιλογή με σοβαρές προοπτικές.
Ρεπορτάζ: Μαρία Αμπατζή, Αφροδίτη Χρυσοχόου, Νικολέτα Τζώρτζη, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου