Thursday, 23 January, 2025

ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας για αξιολόγηση εμβολιασμών κατά της λύσσας

Ανακοίνωση από το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας σχετικά με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας

των εμβολιασμών της άγριας πανίδας κατά της λύσσας (Άνοιξη 2019)
Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας ανακοινώνονται τα παρακάτω, που αφορούν στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών της άγριας πανίδας κατά της λύσσας στην εαρινή εκστρατεία 2019.
«Με βάση πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ) ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας για την άνοιξη του 2018, με ρίψεις από αέρος εμβολιακών δολωμάτων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων και η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Πέλλας.
Yπενθυμίζεται ότι η νόσος έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δημόσια υγεία.
Η αξιολόγηση του προγράμματος και ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού και της επιτυχούς ανοσοποίησης των ζώων-στόχων («ενεργητική επιτήρηση»), θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου του 2019, με ελάχιστο αριθμό δειγμάτων για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας: 48 και θα διαρκέσει για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών, ενώ υπάρχει πιθανότητα παράτασης αυτού, αναλόγως της πορείας συλλογής δειγμάτων.
Για την αποτελεσματική αξιολόγηση του προγράμματος εμβολιασμών παρακαλούμε τους αρμόδιους για τη συλλογή φορείς (συνεργεία δίωξης και κυνηγούς) να δώσουν έμφαση στην προσκόμιση ΕΝΗΛΙΚΩΝ αλεπούδων στις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Η εξέταση νεαρών ζώων δεν αντανακλά στις περισσότερες περιπτώσεις την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών καθώς αυτά ήταν στις φωλιές τους κατά τη διενέργεια των εναέριων ρίψεων και επομένως οι πιθανότητες να ανοσοποιηθεί λόγω κατανάλωσης του εμβολίου είναι μικρές.
Προβλέπεται επιχορήγηση ύψους 50 ΕΥΡΩ ανά θανατωμένη αλεπού που θα προσκομίζεται, άμεσα μετά τη θανάτωσή της, στην τοπική κτηνιατρική υπηρεσία στο πλαίσιο αξιολόγησης του Προγράμματος εμβολιασμών της άγριας πανίδας έναντι του ιού της Λύσσας για το έτος 2019.
Τονίζεται ότι για τη συγκρότηση των συνεργείων δίωξης, στο πλαίσιο της συλλογή δειγμάτων για την αξιολόγηση των εμβολιασμών, εκτός κυνηγετικής περιόδου, δεν απαιτείται η άδεια θήρας να είναι σε ισχύ. Όταν όμως, οι κυνηγοί και οι φύλακες θήρας συνδράμουν αυτόνομα (όχι ως μέλη συνεργείων δίωξης) στην προσκόμιση δειγμάτων, κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, θα πρέπει να έχουν άδεια θήρας σε ισχύ κατά τη συλλογή δειγμάτων στα πλαίσια της ενεργητικής επιτήρησης της Λύσσας.
Ενημερωτικό video σχετικό με τον τρόπο συλλογής και συσκευασίας θανατωμένων αλεπούδων υπάρχει στον ιστότοπο του Υπ.Α.Α.Τ.
Τα στοιχεία επικοινωνίας με την τοπική κτηνιατρική υπηρεσία της Π.Ε. Πέλλας είναι τα ακόλουθα:
Αγρ. Κτην/τρείο Έδεσσας :2381351331-334
Αγρ. Κτην/τρείο Αριδαίας :2384021391
Αγρ. Κτην/τρείο Σκύδρας :2381089339
Αγρ. Κτην/τρείο Γιαννιτσών :2382022594
Αγρ. Κτην/τρείο Φούστανης :2384062214
Αγρ. Κτην/τρείο Δροσερού :2381096198
Αγρ. Κτην/τρείο Κρύας Βρύσης :2382061563

Η Αν/τρια Προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής
Μπαλάσκα Παναγιώτα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου