«Περί τους 2.500 αγρότες, όσοι δεν πληρούσαν το κριτήριο του ενεργού αγρότη και για όσους
δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος από το υπουργείο Οικονομικών, θα τακτοποιήθουν, ούτως ώστε στην επόμενη πληρωμή, που είναι τον επόμενο μήνα να πληρωθούν».
«Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και σύντομα θα τακτοποιηθούν, ώστε στην επόμενη πληρωμή, τον επόμενο μήνα, να πάρουν και οι κομμένοι αγρότες», λέει ο υπουργός.«Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και σύντομα θα τακτοποιηθούν, ώστε στην επόμενη πληρωμή, τον επόμενο μήνα, να πάρουν και οι κομμένοι αγρότες», λέει ο υπουργός.
Αυτό απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σε ερώτηση του βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ Κωνσταντίνο Τσιάρα, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει ως το τέλος του χρόνου 1,1 δις ευρώ, το υπόλοιπο της βασικής, την πράσινη ενίσχυση, εκκρεμότητες από τα αγροπεριβαλλοντικά, ενώ θα γίνουν πληρωμές για κάποιες συνδεδεμένες αλλά και κάποιες άλλες πιστώσεις που έχουν καθυστερήσει».
Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστόλου αναφέρει τα εξής: «Μιλάμε για 2.500 αγρότες, σε σχέση με τους 690.000 που υπέβαλαν αίτημα για βασική ενίσχυση. Από αυτούς 1.569 δεν πληρούσαν το κριτήριο με βάση αυτών που η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσε. Για τους υπόλοιπους 981 δεν πρόφτασε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος το υπουργείο Οικονομικών και υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα. Βρισκόμαστε σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και σύντομα θα τακτοποιηθούν, ούτως ώστε στην επόμενη πληρωμή, που είναι τον επόμενο μήνα, να πάρουν και οι συγκεκριμένοι αγρότες αυτό που δικαιούνται».
Αναλυτικά ο διάλογος από τα επίσημα πρακτικά της βουλής:
Τον λόγο έχει ο Βουλευτής, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, για την ανάπτυξη της ερώτησής του.
Έχετε τον λόγο, κ. Τσιάρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, απευθύνομαι σε εσάς διότι εδώ και περίπου μία εβδομάδα παρατηρήθηκε ένα φαινόμενο, το οποίο, όπως όλοι τουλάχιστον αναγνωρίζουμε, έφερε σε πολύ μεγάλη δυσκολία ένα μεγάλο κομμάτι του αγροτικού κόσμου. Φυσικά, αναφέρομαι σε αυτό που και εσείς γνωρίζετε, ότι περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες δικαιούχοι αγρότες δεν είδαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους το 70% της ενιαίας ενίσχυσης που δίνεται ως προκαταβολή. Η δικαιολογία που υπήρξε ήταν ότι δεν υπήρχε διασύνδεση μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να φαίνονται ως μη ενεργοί αγρότες και να παραπέμπεται η λύση του προβλήματος, δηλαδή της απόδοσης των συγκεκριμένων χρημάτων, δύο μήνες περίπου αργότερα, κοντά στην περίοδο των Χριστουγέννων. Πρέπει κανείς να παραδεχθεί ότι αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο ποσό που προσδοκά ο μέσος αγρότης, ειδικά αυτή την περίοδο και ενόψει, βέβαια, μιας καλλιεργητικής, θα έλεγα, δραστηριότητας που υπάρχει. Σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό όλος αυτός ο αριθμός των αγροτών υπολόγιζε να υποστηριχθεί απ’ αυτό το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης. Την ίδια στιγμή ξέρετε -και έχει γίνει παραδεκτό τουλάχιστον σε προηγούμενη ερώτηση που εγώ ο ίδιος είχα καταθέσει προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας- ότι με τροποποίηση του ασφαλιστικού νόμου στην πραγματικότητα οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές από την αρχή του χρόνου, για να μην σας πω και τα φορολογικά δεδομένα που έχουν αλλάξει.
Η ερώτηση προς εσάς, κύριε Υπουργέ, είναι συγκεκριμένη: Με βάση αυτό το τοπίο, που αυτή τη στιγμή όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε, δηλαδή μια μεγάλη δυσκολία ρευστότητας, αλλά πολύ περισσότερο δυνατοτήτων που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία και βεβαίως, μια πραγματικότητα, η οποία πλήττει και τους Έλληνες αγρότες, ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που εσείς θα αναλάβετε, ούτως ώστε αυτό το πρόβλημα, που έχει παρατηρηθεί και φαντάζομαι ότι είναι και σε απόλυτη γνώση σας, θα αντιμετωπιστεί το ταχύτερο δυνατό; Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα.
Τον λόγο έχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναπτύξει την πρωτολογία του για τρία λεπτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, καταρχάς μετά από μεγάλη προσπάθεια που κάναμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πληρώσαμε στους δικαιούχους αγρότες το 70% της βασικής ενίσχυσης σαράντα ημέρες νωρίτερα από την περασμένη χρονιά. Και εμείς γνωρίζουμε τις ανάγκες του αγροτικού χώρου για ρευστότητα. Πρέπει, όμως, να προσεγγίζουμε με βάση την πραγματική κατάσταση και το πώς διαμορφώνονται τα πραγματικά νούμερα.
Το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου μπήκαν στους λογαριασμούς των αγροτών που δικαιούνται 770.000.000 ευρώ. Υπέβαλαν αίτηση 690.000 άτομα. Από αυτούς, δικαιούχοι δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης είναι 638.000. Οι υπόλοιποι 52.000 πληρώνονται από τα μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Είναι μεν υποχρεωμένοι να υποβάλουν αίτηση για δικαιώματα, αλλά δεν θεμελιώνουν δικαιώματα, λόγω της πληρωμής που γίνεται μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και την συνδεδεμένη ενίσχυση. Άλλοι 66.500 αγρότες δεν πληρώθηκαν σε αυτήν τη φάση γιατί το ποσό που δικαιούνταν ήταν κάτω από 250 ευρώ. Δικαιούνταν το 70% της προκαταβολής. Αυτό το προβλέπει ο Κανονισμός. Άρα, λοιπόν, αυτοί στην επόμενη πληρωμή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης, εφόσον συμπληρώσουν τα 250 ευρώ, θα πάρουν συνολικά όλο το ποσό. Και υπολογίζουμε –γιατί αυτό έγινε και την περασμένη χρονιά- ότι ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των αγροτών θα τα πάρει.
Από κει και πέρα, αυτούς που αναφέρετε ως 50.000, είναι 2.500 αγρότες. Αυτοί είναι που έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο βεβαίως δημιουργήθηκε γιατί στο διασταυρωτικό έλεγχο που έγινε στη μηχανογράφηση, εντοπίστηκαν στοιχεία τα οποία δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού αγρότη, του ενεργού γεωργού, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της βασικής ενίσχυσης. Θα αναφερθώ διεξοδικά στη δευτερολογία μου σε αυτό και πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Έχω να σας πω, λοιπόν, ότι 567.000 αγρότες πήραν 770 εκατ. ευρώ. Συμπληρώνω –γιατί όντως υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, όπως λέτε κι εσείς- ότι μέχρι τέλος του χρόνου οι αγρότες θα λάβουν συνολικά ακόμη 1,1 δις ευρώ που αφορούν το υπόλοιπο της βασικής, το πρασίνισμα, εκκρεμότητες εξισωτικής, πληρωμές αγροτοπεριβαλλοντικών δράσεων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και λοιπά καθυστερούμενα, για να κλείσουμε εντελώς τη χρονιά.
Δηλαδή, κύριε συνάδελφε, αυτήν την περίοδο μέχρι τέλος του χρόνου οι αγρότες θα εισπράξουν πάνω από 2 δις ευρώ. Και πιστέψτε με, τέτοιες πληρωμές αυτήν την περίοδο δεν έχουν υπάρξει ξανά στον αγροτικό χώρο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον υπουργό για την πρωτολογία του.
Τον λόγο έχει ο κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, Βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, για τη δευτερολογία του στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, για να σας είμαι ειλικρινής, περίμενα να μου πείτε κάτι για να μπορέσω να το κρίνω. Το κρατήσατε για τη δευτερομιλία σας. Είναι δικαίωμά σας.
Ωστόσο, το να μου παραθέσετε όλα αυτά τα νούμερα, τα οποία λίγο-πολύ μας είναι γνωστά, με την έννοια ότι είναι μια επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο διαδικασία, προφανώς δεν συμβάλλει στη λογική της απάντησης μιας ερώτησης, αλλά στη λογική μιας έκθεσης, η οποία με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο μπορεί να μας είναι γνωστή μέσα από οποιαδήποτε κοινοβουλευτική -και όχι μόνο- διαδικασία.
Τον αριθμό τον οποίο αναφέρατε, θα ήθελα να μου τον αποδείξετε. Και αυτό δεν συνηθίζω να το κάνω, αλλά θα σας πω ότι ενδεχομένως αυτός είναι ο αριθμός που αφορά μόνο στη δική μου εκλογική περιφέρεια, στην Καρδίτσα και όχι στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Και πρέπει κάποια στιγμή όλη αυτήν την πρακτική να την κατευθύνουμε σε μία λογική άμεσης απάντησης των λύσεων που υπάρχουν. Διότι με το να υπάρχουν πραγματικοί αγρότες, οι οποίοι απευθυνόμενοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δέχονται ή ακούν ως δικαιολογία ότι δεν είναι ενεργοί αγρότες, αντιλαμβάνεστε ότι πέραν της πρακτικής αδυναμίας του να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα οικονομικά προβλήματα που έχουν λόγω έλλειψης ρευστότητας, δημιουργείται κι άλλο ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την ηθική της όλης πραγματικότητας. Ο πραγματικά μοναδικός ενεργός αγρότης δεν μπορεί να φαίνεται ως μη ενεργός αγρότης λόγω της ασυνεννοησίας, της προχειρότητας και της αναποτελεσματικότητας των υπηρεσιών μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι ένα ζήτημα το οποίο πλήττει –φαντάζομαι- συνολικά όχι, προφανώς, μόνο εσάς, αλλά την εικόνα της όποιας ελληνικής πολιτείας απέναντι στον Έλληνα αγρότη, που ουσιαστικά παραμένει ο τελευταίος μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και επιπλέον, κύριε Υπουργέ, θα σας πω με την ευκαιρία αυτής της ερώτησης ότι το τελευταίο διάστημα, ενδεχομένως μέσα από μία λογική –εγώ θα το δεχτώ- που επιχειρείται συνολικά να μπει μια τάξη στο τοπίο, γίνονται επιλογές ή δίνονται κατευθύνσεις που σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό θα μας δημιουργήσουν πρόβλημα σε επόμενο χρόνο. Και φυσικά αναφέρομαι στο γεγονός ότι πολλοί αγρότες ενδεχομένως δεν θα έχουν το δικαίωμα των κοινοτικών ενισχύσεων σε δεύτερο και σε τρίτο χρόνο. Φυσικά δεν μιλάω για αγρότες μόνο, μιλάω για την Ελλάδα.
Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι μετά από αυτήν τη μεγάλη επίθεση που έκανε στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, στο σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών, δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η επίθεση και στον αγροτικό κόσμο. Επιτέλους, όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα. Ξέρουμε ότι η πρωτογενής παραγωγή είναι μία από τις τελευταίες δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας για να ξεφύγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης. Θέλω να πιστεύω ότι σε ένα πνεύμα τουλάχιστον σοβαρής αντιμετώπισης, συναίνεσης και συνέπειας θα μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.
Ωστόσο, κλείνοντας τη δεύτερη δική μου παρέμβαση, κύριε Πρόεδρε, θα επιμείνω, περιμένοντας να δω ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο κύριος Υπουργός, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία της προκαταβολής της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Τσιάρα.
Τον λόγο για τη δευτερολογία του έχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, κατ’ αρχάς μιλάμε για 2.500 αγρότες, σε σχέση με τους 690.000 που υπέβαλαν αίτημα για βασική ενίσχυση. Από αυτούς -κυριολεκτώ αναφέροντας τα νούμερα- 1.569 δεν πληρούσαν το κριτήριο με βάση αυτών που η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσε. Για τους υπόλοιπους 981 δεν πρόφτασε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος το υπουργείο Οικονομικών και υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα. Βρισκόμαστε σε επαφή με το υπουργείο Οικονομικών και σύντομα θα τακτοποιηθούν, ούτως ώστε στην επόμενη πληρωμή, που είναι τον επόμενο μήνα, να πάρουν και οι συγκεκριμένοι αγρότες αυτό που δικαιούνται.
Από εκεί και πέρα, επιτρέψτε μου να σας πω ότι μόνο επίθεση δεν έγινε στον αγροτικό χώρο. Δύο περιπτώσεις μόνο θα σας αναφέρω. Για πρώτη φορά στη χώρα μας επιχειρηματικού χαρακτήρα δραστηριότητα, όπως είναι η αγροτική, τυγχάνει αφορολογήτου ορίου, αντίστοιχου με αυτό που υπάρχει στους συνταξιούχους, στους μισθωτούς. Δηλαδή μιλάμε για μια κάλυψη που αφορά, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίως που δηλώνονται, πάνω από το 95%-97% των Ελλήνων αγροτών που και στη νέα χρονιά δεν θα πληρώσουν ούτε 1 ευρώ φόρο. Αν εσείς αυτό το θεωρείτε επίθεση, δεν μπορώ να το καταλάβω. Όπως βεβαίως και στο ασφαλιστικό, αν θυμάστε, η όλη διαδικασία τότε ήταν -και εσείς το λέγατε- να συνδέσουμε το φορολογικό με το ασφαλιστικό. Αυτό κάναμε και στους λογαριασμούς μας για να μπορέσει και ο αγρότης να τύχει της εθνικής σύνταξης. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Διότι αν αφήναμε τα πράγματα όπως πήγαιναν, θα μηδενιζόταν η αγροτική σύνταξη, το αγροτικό βοήθημα. Θεσπίσαμε, λοιπόν, εκεί και την εθνική σύνταξη εντάσσοντας και μάλιστα, διευκολύνοντας τον αγρότη, ούτως ώστε η ασφαλιστική του συμμετοχή να αντιστοιχεί στο 70% του κατώτερου μισθού. Και με μια διαδικασία πέντε-επτά χρόνων μετάβασης, μέσα από την οποία, σε σχέση με τις απαλλαγές από το αφορολόγητο όριο, τελικά ο αγρότης πάλι έβγαινε κερδισμένος. Μην μου λέτε τώρα ότι αυτά δεν είναι σημαντικά για έναν χώρο που όντως έχει πρόβλημα.
Επιπλέον, όμως, να το ξέρετε -και το ξέρουν όλοι- ότι είναι και ο μόνος χώρος ο οποίος άντεξε στην κρίση περισσότερο από την υπόλοιπη κοινωνία, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα. Και βεβαίως τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει μπει σε μια ανοδική πορεία όχι μόνο το εισόδημά του, αλλά κυρίως οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων που είναι αυτό το εργαλείο που θα μας δώσει μεγάλη ανακούφιση στον χώρο.
Μπίκας Αλέξανδρος
Δεκέμβρη πληρωμή για 2.500 αγρότες που έκοψε ο έλεγχος