Καταστροφική απόφαση την χαρακτηρίζουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι
«Ελληνικό γιαούρτι» made in Τσεχία και με τη βούλα της Κομισιόν. Πλέον η Τσεχία, με την έγκριση της Κομισιόν, θα μπορεί να παράγει προϊόν με τον όρο «Ελληνικό γιαούρτι», αφού, όπως τονίζει η Κομισιόν, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή κ. Νότη Μαριά, «ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη μέθοδο παραγωγής. Η ονομασία δεν προστατεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανώνται σχετικά με τον τόπο καταγωγής». Για αυτό, αφού χορήγησε τη σχετική άδεια η Κομισιόν, υποχρεώνει στους Τσέχους να «επιβάλουν επισήμανση καταγωγής στα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «Ελληνικό γιαούρτι», ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν παραπλανόνται οι καταναλωτές». Επίσης στην απάντησή της η Κομισιόν άνοιξε το δρόμο και για την παραγωγή γιαουρτιού από γάλα σκόνη.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγελαδοτρόφων Φυλής Χολστάιν στην Ελλάδα και Αντιπρόεδρος του ΣΕΚ κ. Θανάσης Βασιλέκας, «πρόκειται για μια καταστροφική απόφαση. Ωστόσο εμείς μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας όταν επιτρέπουμε στο νέο Κώδικα Τροφίμων και Ποτών να παρασκευάζεται γιαούρτι από σκόνη γάλακτος και αφαιρούμε την ένδειξη «νωπού» γάλακτος. Αντί να κινήσουμε τις διαδικασίες για να χαρακτηρίσουμε το «ελληνικό γιαούρτι» ΠΟΠ και να επικαλεστούμε την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου ότι «ο καταναλωτής που ακούει ελληνικό γιαούρτι αντιλαμβάνεται ότι παράγεται στην Ελλάδα από ελληνικό γάλα, τελικά δεν αποφασίσαμε να το «προστατεύσουμε». Μόνοι μας προκαλούμε αυτά τα προβλήματα επειδή δεν προστατεύουμε τα συμφέροντά μας».
Σε δηλώσεις του ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, επισημαίνει τα εξής: «Αυτό όμως που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση είναι η απραξία των Ελληνικών Αρχών όχι μόνο στην παρούσα φάση που η Κομισιόν έδωσε τη σχετική έγκριση αλλά και στο παρελθόν, αφού όπως προκύπτει από την Απάντηση της Κομισιόν «σύμφωνα με διασαφηνίσεις από τις τσεχικές αρχές, ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» χρησιμοποιείται ήδη στην εθνική αγορά και οι καταναλωτές τον αντιλαμβάνονται ως έναν συγκεκριμένο τύπο προϊόντος, που παράγεται με ορισμένα χαρακτηριστικά, χωρίς να αναφέρεται στη χώρα από την οποία προέρχεται το γιαούρτι». Διερωτάται βέβαια κανείς τόσο καιρό τι έκανε το Τμήμα του Εμπορικού Ακολούθου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τσεχία. Αλλά και οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, τα επιμελητήρια ούτε αυτοί είχαν πάρει είδηση τι είχε συμβεί ή μήπως τελικά ψεύδεται ασυστόλως η Κομισιόν;
Και τι έπραξε μέχρι στιγμής το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όταν οι Τσέχοι έκαναν την κίνηση για τη νομιμοποίηση της υφαρπαγής της ονομασίας «Ελληνικό γιαούρτι» μια και όπως συνομολογεί η ίδια η Κομισιόν αυτό δεν έγινε στα κρυφά, καθώς «στο πλαίσιο των διαδικασιών κοινοποίησης της οδηγίας 98/34/ΕΚ(1) και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011(2), οι τσεχικές αρχές κοινοποίησαν στην Επιτροπή σχέδιο νόμου για τη θέσπιση απαιτήσεων για το γάλα, το γιαούρτι, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα παγωτά και τα βρώσιμα λίπη και έλαια». Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Ευρωβουλευτής κ. Μαριάς, «Το ΥπΑΑΤ τι έκανε μέχρι σήμερα και τι πρόκειται να κάνει; Θα προσβάλει αυτή την απόφαση, αφού έχει δικαίωμα να προσφύγει σε ένδικα μέσα. Επίσης από την απάντηση φαίνεται ότι δρομολογείται η δυνατότητα παραγωγής γιαουρτιού με γάλα σκόνη, αφού στην απάντηση αναφέρει επί λέξει ότι «η προστασία των γαλακτοκομικών όρων στην Κοινή Οργάνωση Αγορών δεν προβλέπει ότι τα γιαούρτια παράγονται άμεσα από νωπό γάλα». Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να παράγονται μαζικά γιαούρτια από σκόνη γάλακτος στο εξωτερικό και στη συνέχεια θα εισάγονται στην χώρα μας». Επισημαίνεται ότι ο Νότης Μαριάς, στις 5/4/2016, κατέθεσε στην Ευρωβουλή Γραπτή Ερώτηση, σχετικά με την προστασία της ποιότητας αλλά και της ονομασίας του παραδοσιακού Ελληνικού γιαουρτιού καταγγέλλοντας ότι ήδη η Τσεχία κινείται παρανόμως για την παραγωγή γαλακτοκομικού προϊόντος με τον όρο «Ελληνικό γιαούρτι» και ζητώντας από την Κομισιόν τη λήψη μέτρων για την προστασία του Ελληνικού γιαουρτιού.
Ακολουθούν τα κείμενα της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά και της σχετικής Απάντησης του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Andriukaitis:
Ερώτηση: Μέτρα για την προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα του Ελληνικού γιαουρτιού και του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων κτηνοτρόφων
Στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης, προς έγκριση, Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στον Ελληνικό Κώδικα Τροφίμων με απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή Ελληνικού γιαουρτιού. Το γεγονός αυτό επιτρέπει τη χρήση φτηνών πρώτων υλών, όπως ολικά αφυδατωμένο γάλα ή γάλα σε μορφή σκόνης για την παρασκευή του παραδοσιακού Ελληνικού γιαουρτιού, με αποτέλεσμα: α) να δημιουργούνται ενδεχόμενοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, β) να απειλείται ο παραδοσιακός χαρακτήρας παρασκευής του Ελληνικού γιαουρτιού πλήττοντας έτσι την οικεία πολιτιστική κληρονομιά γ) να υποβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο των φτωχοποιημένων από το μνημόνιο Ελλήνων κτηνοτρόφων που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και πρώτων υλών χαμηλής ποιότητας δ) να ζημιώνονται οι καταναλωτές αφού θα διατρέφονται με χαμηλής ποιότητας γιαούρτι. Ήδη η Τσεχία έχει υποβάλλει σχέδιο στην Επιτροπή με το οποίο διεκδικεί να παρασκευάζει γαλακτοκομικά προϊόντα με τον όρο «Ελληνικό γιαούρτι».
Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Εάν θα συναινέσει στις προαναφερθείσες τροπολογίες του Ελληνικού Κώδικα Τροφίμων (άρθρο 82 κλπ.) που υποβαθμίζουν την ποιότητα του Ελληνικού παραδοσιακού γιαουρτιού.
2) Εάν θα επιτρέψει στους παραγωγούς από την Τσεχία να χρησιμοποιούν παρανόμως στα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγουν την ονομασία «Ελληνικό γιαούρτι».
Απάντηση του κ. Andriukaitis εξ ονόματος της Επιτροπής
Η προστασία των γαλακτοκομικών όρων στην Κοινή Οργάνωση Αγορών δεν προβλέπει ότι τα γιαούρτια παράγονται άμεσα από νωπό γάλα, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ότι τα συστατικά του γάλακτος δεν αντικαθίστανται.
Ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη μέθοδο παραγωγής. Η ονομασία δεν προστατεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανόνται σχετικά με τον τόπο καταγωγής.
Στο πλαίσιο των διαδικασιών κοινοποίησης της οδηγίας 98/34/ΕΚ(1) και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, οι τσεχικές αρχές κοινοποίησαν στην Επιτροπή σχέδιο νόμου για τη θέσπιση απαιτήσεων για το γάλα, το γιαούρτι, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα παγωτά και τα βρώσιμα λίπη και έλαια. Σύμφωνα με διασαφηνίσεις από τις τσεχικές αρχές, ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» χρησιμοποιείται ήδη στην εθνική αγορά και οι καταναλωτές τον αντιλαμβάνονται ως έναν συγκεκριμένο τύπο προϊόντος, που παράγεται με ορισμένα χαρακτηριστικά, χωρίς να αναφέρεται στη χώρα από την οποία προέρχεται το γιαούρτι. Κατόπιν διαβούλευσης με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, οι τσεχικές αρχές συμφώνησαν να επιβάλουν επισήμανση καταγωγής στα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «Ελληνικό γιαούρτι», ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν παραπλανόνται οι καταναλωτές.
Δεν θα μας αφήσουν τίποτα! Ελληνικό γιαούρτι made in Τσεχία με την βούλα της Κομισιόν