Friday, 15 November, 2024

«Δεν ξέρω καμία χώρα της ΕΕ να χρεώνει τους αγρότες για τις δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης» δήλωσε έκπληκτος ο Επίτροπος

Βόμβα Χόγκαν για την κατανομή των δικαιωμάτων

«Έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχουν κάποια δικαιώματα που δεν ξέρουμε που έχουν πάει». Η δήλωση βόμβα ανήκει στον αρμόδιο Κοινοτικό Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, με αφορμή το συνέδριο των κορυφαίων αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων Copa – Cogeca.

«Δεν ξέρω καμία χώρα της ΕΕ να χρεώνει τους αγρότες για τις δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης» δήλωσε έκπληκτος ο Επίτροπος.«Δεν ξέρω καμία χώρα της ΕΕ να χρεώνει τους αγρότες για τις δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης» δήλωσε έκπληκτος ο Επίτροπος.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Επίτροπος στο περιθώριο συνέντευξης τύπου στα γραφεία της ΕΕ το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου, πρόκειται για δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης που δεν έχουν ταυτοποιηθεί που έχουν οδηγηθεί.  Παράλληλα, ο κ. Χόγκαν υπεραμύνθηκε των ανακτήσεων, που έχουν δρομολογηθεί προκειμένου να προστατευτεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για πρόστιμα, αλλά για επιστροφές χρημάτων από τους αγρότες στους οποίους αδικαιολόγητα δόθηκαν από τις ελληνικές αρχές.

Στο μεταξύ, ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε την έκπληξη αλλά και την απορία για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που υποχρεώνει τους αγρότες της να πληρώνουν για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. «Δεν ξέρω καμία χώρα της ΕΕ να χρεώνει τους αγρότες για τις δηλώσεις της ενιαίας ενίσχυσης, είπε χαρακτηριστικά.

Επ’αυτού παρενέβη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου λέγοντας ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το «ΟΣΔΕ να επιστρέψει στο σπίτι του» και οι αγρότες να μην «πληρώνουν ούτε ένα ευρώ», όπως είπε εμφατικά.

 

Δια χειρός Χόγκαν το πιστοποιητικό ΠΓΕ για τη φάβα Φενεού

«Είναι εντυπωσιακό ότι η φάβα Φενεού καλλιεργείται στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα. Χαιρόμαστε που τη συμπεριλάβαμε στη λίστα με τα 269 προστατευόμενα προϊόντα. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να παραδώσουμε το πιστοποιητικό αναγγελίας της φάβας Φενεού ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Πρόκειται για ένα προϊόν όπου οι παραγωγοί στην ορεινή Κορινθία εφαρμόζουν ειδικές καλλιεργητικές τεχνικές και θα είναι ευαίσθητη η Κομισιόν και γι’ αυτό το προϊόν σε συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου», σημείωσε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν και πρόσθεσε: «το σύστημα προστατευόμενων ενδείξεων της ΕΕ αναγνωρίζεται και προστατεύεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι συμφωνίες με τον Καναδά (CETA) και τις χώρες της Νότιας Αφρικής ήταν επιτυχημένες σ’ αυτό το κομμάτι και το ίδιο θα κάνουμε και στις υπόλοιπες συμφωνίες όπως και σ’ αυτή με τις ΗΠΑ».

Αποστόλου: Μετά το όνομα έρχονται και οι ευθύνες για Κομισιόν

Με τη σειρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σημείωσε: «Αυτός που δίνει το όνομα στο προϊόν φέρει και την ευθύνη για την υπεράσπισή του. ΠΟΠ προϊόντα μας αδικήθηκαν σε συμφωνίες με τρίτες χώρες. Τώρα με την αναγνώριση της φάβας Φενεού ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης πολλαπλασιάζονται οι ευθύνες. Θα βρεθούμε μπροστά και σε όποιες άλλες συμφωνίες θελήσουν να αδικήσουν προστατευόμενα προϊόντα. Στον αγώνα μας θα έχουμε σύμμαχο τον Φιλ, που είναι άξιος μαχητής». Όσον αφορά τη συμφωνία με τις χώρες της Νότιας Αφρικής, ο Αποστόλου ευχαρίστησε τον Επίτροπο Γεωργίας για το γεγονός ότι μετά από 4-5 συναντήσεις απέσπασε από αυτόν τη δήλωση-δέσμευση μέσα στο μεσοδιάστημα να αναθεωρήσουν τη συμφωνία ως προς την κατεύθυνση της πλήρους προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων.

«Ο Φιλ θα είναι σύμμαχός μας, δίπλα μας και θα έχουμε υπεράσπιση των προϊόντων μας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το Δελτίο τύπου του υπουργείου

Συνάντηση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Επίτροπο Φιλ Χόγκαν

Ιδιαίτερη συνάντηση εργασίας με τον Επίτροπο για τη γεωργία Φιλ Χόγκαν που βρίσκεται στην Αθήνα, είχε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Κατά τη συνάντηση ετέθησαν από την Ελληνική πλευρά πέντε θέματα:

– Η περεταίρω κατοχύρωση των ελληνικών Προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και ειδικά της φέτας, τόσο στην συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά, όσο και σε όλες τις Διεθνείς Συμφωνίες της Ε.Ε.

– Το αίτημα για αύξηση του προϋπολογισμού των ενισχύσεων που λαμβάνουν τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο και των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζουν λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος.

– Η αναθεώρηση εκ μέρους της Ε.Ε. των τεχνικών οδηγιών για την εφαρμογή του Συστήματος Αναγνώρισης Γεωτεμαχίων, καθώς η εφαρμογή του περιορίζει την επιλεξιμότητα εκτάσεων που δικαιούνται άμεση ενίσχυση και ως εκ τούτου παρεμποδίζεται η στήριξη στην ελληνική κτηνοτροφία που αποτελεί στρατηγική επιλογή για την κυβέρνηση.

-Η ανάγκη διασταλτικής ερμηνείας του κανονισμού 1307/2013 έτσι ώστε να μην εξαιρούνται από τις ευεργετικές διατάξεις και να λαμβάνουν κανονικά τις άμεσες ενισχύσεις οι Νέοι Γεωργοί που έκαναν έναρξη δραστηριότητας το 2009.

-Η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την απώλεια της αξίας των Δικαιωμάτων όσων γεωργών εκμίσθωσαν ολόκληρη την εκμετάλλευσή τους το 2014 ή και νωρίτερα και κατά συνέπεια δεν υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης το 2015.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «υποδέχτηκε» τον Επίτροπο για τη γεωργία στην Ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν και συμμετείχαν σε εκδήλωση για την καταχώρηση της «Φάβας Φενεού» στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) για την Ελλάδα.

Νωρίτερα στη Βουλή

Η ΕΕ προστατεύει 269 ελληνικές ονομασίες γεωγραφικής ένδειξης

«Την περίοδο 2014-2020, οι Έλληνες αγρότες θα λάβουν περίπου 15 δισ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις», ανέφερε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, μιλώντας στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, με θέμα την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο κ. Χόγκαν σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με σημαντική γεωργική παράδοση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα προϊόντα σας, από το ελαιόλαδο μέχρι τη φέτα και τα φρούτα-λαχανικά, είναι πασίγνωστα σε όλον τον κόσμο. Ως Ευρωπαίος Επίτροπος αυτό θέλω να το υποστηρίξω και να επενδύσουμε σε αυτό, ώστε να συνεχίσουν να ανθούν οι παραδόσεις και τον 21ο αιώνα». Υπογράμμισε, δε, ότι αυτό θα το τονίσει και στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Χόγκαν αναφέρθηκε εκτενώς και στα σχέδια της Επιτροπής για το 2017. Όπως σημείωσε, «στην ομιλία του Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Γιούνκερ διατύπωσε ένα σχέδιο για το πώς η Ευρώπη μπορεί να περάσει από τους καιρούς της αβεβαιότητας, για να βρει έναν νέο σκοπό και όραμα. Και πάνω από όλα τόνισε την ανάγκη να επιδείξουμε στους πολίτες μας ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία είναι το καλύτερο στοίχημα για τη μελλοντική μας ευημερία και ασφάλεια» και τόνισε ότι «Ο πρόεδρος έκανε έκκληση για την επέκταση του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη, το οποίο έχει αρχίσει να αποδίδει πραγματικά οφέλη για πολλές εθνικές οικονομίες, αναβιώνοντας τις επενδύσεις σε στρατηγικά project σε ολόκληρη την Ευρώπη». Σύμφωνα με τον κ. Χόγκαν, πάνω από 200.000 μικρές εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη έλαβαν δάνεια, ενώ περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρήκαν θέση εργασίας. Ο Επίτροπος Γεωργίας, στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον Μάρτιο του 2016, υπέγραψε μία συμφωνία χρηματοδότησης 15 εκατ. ευρώ με την Creta Farms. «Όσον αφορά τα επενδυτικά σχέδια, για τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια, σκοπεύουμε να διπλασιάσουμε τις επενδύσεις, διότι, όπως είπα, πάνω από 200.000 είναι οι μικρές επιχειρήσεις που έχουν πάρει δάνεια και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει νέες θέσεις εργασίας», διευκρίνισε ο κ. Χόγκαν. Και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναδεικνύει αυτήν τη δέσμευση της Επιτροπής να προσδίδει αξία στα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, δίνοντας προτεραιότητα πάνω από όλα στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ», όπως είπε, «πρότεινε να διπλασιαστεί η διάρκεια του Ταμείου και να διπλασιαστεί και η οικονομική του δυνατότητα. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι το πλαίσιο της πολιτικής, το οποίο οι Έλληνες αγρότες μοιράζονται με τους ομολόγους τους στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, ο κ. Χόγκαν εκτίμησε ότι στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, σημειώνοντας πως κατανοεί ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει μία αρκετά δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση, τα τελευταία χρόνια, «αλλά ο αγροτικός τομέας τα έχει πάει συγκριτικά καλά».  Σύμφωνα με τον κ. Χόγκαν, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τη δημιουργικότητα που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα στη χώρα. «Βλέπω ότι στην Ελλάδα αναδύονται καινούργιοι «παίκτες», που παράγουν ποιοτικά προϊόντα πιο φιλικά προς το περιβάλλον, πιο καινοτόμα και με προσανατολισμό προς τις εξαγωγές. Η πρόκληση είναι να στηρίξουμε αυτήν τη φιλοδοξία και την καινοτομία της χώρας με ισχυρές και στοχευμένες πολιτικές υποστήριξης των επενδύσεων», σημείωσε.

«Για την περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα θα λάβει περίπου 5 δισ. ευρώ για μέτρα για την αγροτική οικονομία και από αυτό το ποσό, το 25% προορίζεται για επενδύσεις, για αναδιάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και εκσυγχρονισμό, αλλά και για τον τομέα της μεταποίησης και της εμπορευματοποίησης. Περίπου το 8%, θα χρησιμοποιηθεί για αγροτική και επιχειρηματική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι 7.500 γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα λάβουν υποστήριξη για επενδύσεις αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού για μία συνολική δαπάνη άνω των 560 εκατ. ευρώ. Επίσης, με 300 εκατ. ευρώ θα ενισχυθούν 14.000 δικαιούχοι νέοι αγρότες», όπως είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «η Επιτροπή έχει λάβει πολύ ισχυρές δράσεις, τριπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό προώθησης αγροτικών προϊόντων από 60 εκατ. ευρώ στα 200 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω, θα υπάρξει μία διπλωματική πρωτοβουλία για την εντατικοποίηση και τη δημιουργία νέων εμπορικών σχέσεων με τρίτες χώρες». Μεταξύ άλλων, ο κ. Χόγκαν υπογράμμισε ότι «τους τελευταίους 12 μήνες, η Επιτροπή κατάφερε να απελευθερώσει 1 δισ. ευρώ νέων πόρων, για να υποστηρίξει τους Ευρωπαίους αγρότες, οι οποίοι επλήγησαν από τη σημερινή κρίση. Αυτό το 1 δισ. ευρώ είναι επιπλέον των 56 δισ. ευρώ, τα οποία ξοδεύουμε κάθε χρόνο για την αγροτική οικονομία και τους αγρότες».

Τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα προχωρήσει σε μία ανακοίνωση και θα ξεκινήσει μία διαδικασία που θα αφορά στη μεταρρύθμιση του 2020. «Θα ζητήσω από το Κοινοβούλιό σας να μετέχει πλήρως στη διαβούλευση. Η εν λόγω διαδικασία θα ολοκληρωθεί, μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο», εξήγησε.

Αναφορικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις, ο κ. Χόγκαν ανέφερε ότι, αν κάποιος νομίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συναινέσει σε μία συμφωνία που δεν θα προστάτευε τις γεωγραφικές ενδείξεις, κάνει λάθος. Συνολικά, όπως διαβεβαίωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει 269 ελληνικές ονομασίες γεωγραφικής ένδειξης και θα συνεχίσει να τις προστατεύει σε όλες τις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αναφέρθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι ο κοινός χαρακτήρας πρέπει να διατηρηθεί.

agronews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου