Monday, 23 December, 2024

Δεν πέρασαν οι τροπολογίες για δασικούς χάρτες

Υπερψηφίστηκε η κύρωση του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν στα αγροτικά, ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

χωρίς όμως να γίνουν δεκτές από τον Βαγγέλη Αποστόλου, οι τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι ΑΝΕΛ από την προηγούμενη εβδομάδα και η Νέα Δημοκρατία, την Τετάρτη 8 Μαρτίου.

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Βαγγέλης Αποστόλου για να μην τις κάνει δεκτές ήταν πως «δεν μπορεί να κάνει δεκτές τροπολογίες, που αφορούν σε νομοσχέδιο, στο οποίο δεν είναι παρών ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος».

Παρ’ όλα αυτά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης ανακοίνωσε πως θα υπάρξουν διορθωτικές ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Μητσοτάκης: Να τρέξουν οι δασικοί χάρτες χωρίς αδικίες

Στο μείζον θέμα που ανέκυψε με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και ανέδειξε πρώτη η Agrenda αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτήρισε απαράδεκτο, τον τρόπο με τον οποίο χωράφια αγροτών και βοσκοτόπια, «βγαίνουν» δασικά, ζητώντας λύση «χωρίς αδικίες για τους πολίτες και χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν νέα χαράτσια σε μια εποχή μεγάλων δυσκολιών για όλους».

Στο πλαίσιο αυτό, Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν στη Βουλή τροπολογία, που στόχο έχει να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις και οι αδικίες που προκύπτουν σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου για τους δασικούς χάρτες. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προτείνει η Νέα Δημοκρατία προβλέπουν την αναστολή της επιβολής και είσπραξης προστίμων που πηγάζουν από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος του 2019, οπότε λήγει η διαδικασία ολοκλήρωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Όπως, επίσης, και τη δυνατότητα να υποβάλλονται ατελώς αντιρρήσεις από οποιονδήποτε έχει συμφέρον για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Στην αιτιολογική έκθεσή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα στ’ άλλα τονίζουν: «Ένα κρίσιμο εγχείρημα και ένα μείζον αναπτυξιακό ζήτημα όπως αυτό των δασικών χαρτών μετατράπηκε από την Κυβέρνηση σε φοροεισπρακτικό μέτρο, που μάλιστα “ισοδυναμεί” με έναν νέο ΕΝΦΙΑ έως και 40 φορές μεγαλύτερο. Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες χιλιάδες πολίτες να βυθίζονται στην απόγνωση, αφού καλούνται να αποδείξουν το αυτονόητο: την ιδιοκτησία τους στη γη που τους ανήκει, που την καλλιεργούν και για την οποία φορολογούνται από το Ελληνικό Κράτος για χρόνια. Οι προτάσεις τροπολογιών που ακολουθούν έρχονται ως αναγκαιότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην εφαρμογή του Ν. 4389/2016 και αδικίες που προκύπτουν από σφάλματα της διοίκησης».

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα ταλαιπωρούνται και πολλοί βρίσκονται σε απόγνωση με τη διαδικασία των δασικών χαρτών. «Ιδιαίτερα, αγρότες και κτηνοτρόφοι που – κατά απαράδεκτο τρόπο – τα χωράφια τους χαρακτηρίζονται δασικά», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος τόνισε παράλληλα πως ασφαλώς και πρέπει να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των δασικών χαρτών, «αλλά χωρίς αδικίες για τους πολίτες και χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν νέα χαράτσια σε μια εποχή μεγάλων δυσκολιών για όλους».

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν για συνεργασία στον τομέα της γεωργίας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Βασίλη Κόκκαλη. Το νομοσχέδιο ξεκίνησε να συζητείται στην βουλή στις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Μαρτίου.

Η τροπολογία των ΑΝΕΛ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «για τα αγροτεμάχια-ακίνητα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο σύστημα ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ παγιώθηκε μια νομική και πραγματική κατάσταση, η οποία δεν πρέπει να ανατραπεί. Γι΄ αυτό με την τροπολογία ζητάμε για τα παραπάνω να υφίσταται ως το τεκμήριο αγροτικές και να ληφθεί υπόψη στη σχετική διαδικασία».

Στην αιτιολογική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ αναφέρονται τα εξής: Η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελούσε υποχρέωση της χώρας μας. Επί σαράντα (40) χρόνια ουδεμία προσπάθεια έγινε προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποια έκταση είναι δασική ή μη. Οι πιο κάτω αναφερόμενες προτάσεις διατάξεων νόμου: Διπλασιάζουν την προθεσμία υποβολής ενστάσεων 120 ημέρες κατά των δασικών χαρτών. Προβλέπουν την ανάκληση από τη Διοίκηση όλων των πράξεων αναδάσωσης που αφορούν αγροτικές εκτάσεις, χωρίς έξοδα και ενστάσεις από τους ενδιαφερομένους ιδιοκτήτες. Προβλέπουν ότι οι εκτάσεις που είναι ενταγμένες στο σύστημα ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, θεωρούνται αγροτικές, προϋφιστάμενες μάλιστα του έτους 1975. Η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε απόλυτα αναγκαία, αφού η στρεβλή κατάσταση που δημιουργήθηκε το 2014 από την χωρίς επαρκείς οδηγίες ανάθεση των δασικών χαρτών σε ιδιωτικές εταιρείες από την τότε Κυβέρνηση, δημιούργησε σωρεία προβλημάτων και οδήγησε στην ανεξέλεγκτη έκδοση πράξεων αναδάσωσης σε αγροτικές εκτάσεις, πράγμα που θα οδηγούσε με βάση την κείμενη νομοθεσία σε υποχρέωση του δημοσίου να απαλλοτριώσει τις εκτάσεις αυτές και σε περίπτωση που δεν ολοκληρώνονταν οι απαλλοτριώσεις να επιστρέψει τις εκτάσεις στους ιδιώτες. Όπως γίνεται αντιληπτό η απαράδεκτη αυτή κατάσταση οφείλεται στην πρόχειρη οργάνωση της σύνταξης των δασικών χαρτών από ιδιωτικές εταιρείες το 2014 κατ’ εντολή της τότε Κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό προτείνουμε τις παρακάτω νομοθετικές ρυθμίσεις: Η παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 3889/2010 τροποποιείται ως εξής : «Κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη που αναρτήθηκε επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εκατόν είκοσι (120) ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στην πρόκληση υποβολής αντιρρήσεων της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του παρόντος νόμου». Και επίσης να προστεθεί παρ. 6. στο ίδιο άρθρο: «Στην περίπτωση, που στο δασικό χάρτη εμφανίζονται αγροτικές εκτάσεις ως αναδασωτέες, δεν απαιτείται η υποβολή αντιρρήσεων και οι σχετικές πράξεις αναδάσωσης ανακαλούνται από τη Διοίκηση οίκοθεν, πλην των περιπτώσεων, που έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση για τη νομιμότητα των πράξεων».

Στο άρθρο 3 παρ. 7 του Ν. 998/1989 προστίθεται εδάφιο ως εξής : «Οι αγροτικές εκτάσεις, που είναι ενταγμένες στο σύστημα άμεσων ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ θεωρούνται, ως απλό τεκμήριο αγροτικές προ του έτους 1975, των οποίων η υφή της βλάστησης διαπιστώθηκε διοικητικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ανατρέχουσας της πραγματικής κατάστασης αυτών προ του έτους 1975».

O Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης αναφερόμενος στην παραπάνω τροπολογία τόνισε ότι επικροτεί και στηρίζει την σχετική τροπολογία. Είναι θέση του κόμματος των ΑΝ.ΕΛ να προστατευτούν οι αγροτικές εκτάσεις και ιδίως αυτές που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι οποίες έχουν επιλεγεί για τη χορήγηση των ενιαίων ενισχύσεων στο πλαίσιο διατάξεων της Κοινοτικής Νομοθεσίας.

Παρεμβάσεις εξήγγειλε ο Φάμελλος

Nομοθετικές ρυθμίσεις και βελτιώσεις, όπου έχουν προκύψει προβλήματα, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι θα υπάρξουν νέες βελτιώσεις, και σε ό, τι αφορά στους δασικούς χάρτες θα εξαιρεθούν τα «αγροτικά πολύγωνα» δηλαδή εκτάσεις, με αγροτικό και δασικό χαρακτήρα.

Αλέξανδρος Μπίκας

Δεν πέρασαν οι τροπολογίες για δασικούς χάρτες

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου