Δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η τροπολογία Σταϊκούρα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί
που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με πληροφορίες του «ypaithros.gr».
Η τροπολογία έχει κατατεθεί με πρώτο υπογράφοντα το Χρήστο Σταϊκούρα και ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται τη συνυπογράφουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχουν δοκιμαστεί σε υπουργικούς θώκους ή έχουν στην αρμοδιότητά τους οικονομία ή ανάπτυξη (Βεσυρόπουλος, Βλάχος, Καρασμάνης, Κασαπίδης, Μπακογιάννη, Χατζηδάκης, Τραγάκης κ.ά. ), ο γενικός γραμματέας Λευτέρης Αυγενάκης και ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστας Τσιάρας αλλά αδιευκρίνιστο παραμένει, γιατί δεν τη συνυπογράφουν οι αρμόδιοι της αγροτικής ανάπτυξης, Φ. Αραμπατζή, Γ.Στύλιος, Γ. Αντωνιάδης. Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως παρά τις πιέσεις για τη μείωση του ΕΦΚ στο κρασί, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί θετικά οι Θεσμοί, σ΄ αυτήν τη φάση, διότι θεωρούν ότι ήδη έχει δοθεί προς τους παραγωγούς η μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια.
Παρόλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών, αίτημα προς τους Θεσμούς να μειωθεί ή και να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί και υπάρχει πρόσφορο έδαφος, λόγω των μειωμένων εσόδων στα ταμεία του κράτους και της αύξησης του παραεμπορίου αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα αυτό να συμβεί άμεσα.
Παρέμβαση Πρίντζου για το κρασί
Την ανάγκη να υπάρξει μείωση στον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης στο κρασί, επεσήμανε μεταξύ άλλων, μία μέρα νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ και πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Βόλου, Νικήτας Πρίντζος, κατά τη συνεδρίαση της ακρόασης φορέων, μιλώντας στη Βουλή. Ασαφές παραμένει πόσα εισέπραξε το ελληνικό κράτος, αφού άλλες πηγές λένε πως έχουν ήδη μπει 18 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία, άλλοι κάνουν λόγο για 16,62 εκατομμύρια ευρώ και άλλοι για 13 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζουμε πως ο ΕΦΚ ήταν 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο, τελικού προϊόντος.
Βουλευτές της ΝΔ, που είχαν επίσης καταθέσει σχετική ερώτηση το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν για είσπραξη 16,62 εκατομμυρίων ευρώ, το πρώτο εννιάμηνο.
Στο ζήτημα αυτό αναφέρεται με επίκαιρη ερώτησή του, που είχε καταθέσει προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης, Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος ζήτησε «να μη γίνει ο κλάδος των οινοποιών ένα ακόμη θύμα της μόνιμης κυβερνητικής αμφιθυμίας και ασυνεννοησίας».
Η ερώτηση είχε κατατεθεί στις 12 Μαΐου και δεν έχει απαντηθεί ακόμη. Σύμφωνα με τον κ. Δανέλλη, οι εισπράξεις δεν φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τα 13 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η πρόβλεψη του τρίτου μνημονίου, ήταν για έσοδα 55 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΦΚ στο κρασί και ο ίδιος έχει ζητήσει διευκρινίσεις για τα ποσά, που εισέπραξε τελικά το ελληνικό Δημόσιο. Ο κ. Δανέλλης επισημαίνει «κυβερνητικά μπρος – πίσω» για μεγάλη αύξηση του λαθρεμπορίου και τεράστια γραφειοκρατία, ως προς τους συνεπείς παραγωγούς και σημειώνει πως η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου είχε αφήσει να εννοηθεί πως μελετούσε την τροποποίηση ή και κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, αλλά αυτό δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των νέων μέτρων.
Κυβερνητικές πηγές εμμένουν ότι εξετάζεται κι επίκειται μείωση του ΕΦΚ στο κρασί, που θεσπίστηκε πέρυσι το επόμενο διάστημα, χωρίς όμως να βάζουν ακριβές χρονοδιάγραμμα ενώ και κυβερνητικοί βουλευτές από αμπελουργικές περιοχές πιέζουν, για ν΄ αλλάξει το καθεστώς.
ypaithros.gr