Sunday, 22 December, 2024

Διαμαρτυρίες αγροτών για περικοπές – κατασχέσεις ενισχύσεων

Φουντώνουν οι αντιδράσεις εκ μέρους των αγροτών και των φορέων τους σχετικά με τις παρακρατήσεις στην πληρωμή της πρώτης δόσης ενιαίας ενίσχυσης

αλλά και τις οριζόντιες μειώσεις, που ξεπερνούν το 8%, όπως καταγγέλλουν παραγωγοί στο AgroNews. Στο θέμα των πληρωμών του τσεκ αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει τις οριζόντιες μειώσεις, κάτι που κάνει με διευκρινήσεις του ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ταυτόχρονα η Αξιωματική Αντιπολίτευση σηκώνει τους τόνους, αναφορικά με τις παρακρατήσεις.
Για ήδη γνωστές περικοπές μιλά σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός πληρωμών, ενώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση σηκώνει το θέμα, κάνοντας λόγο για αλχημείες με το τσεκ.Για ήδη γνωστές περικοπές μιλά σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός πληρωμών, ενώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση σηκώνει το θέμα, κάνοντας λόγο για αλχημείες με το τσεκ.
«Από τα 11.000 ευρώ που έπαιρνα επιδότηση, μου κράτησαν φέτος 850 ευρώ» καταγγέλλει στην Agrenda αγανακτισμένος αγρότης από την περιοχή του Κιλκίς.
Όπως λέει ο ίδιος πήρε σβάρνα τα τηλέφωνα στο αρμόδιο υπουργείο, όπου οι αρμόδιοι τον παρέπεμψαν για τις περικοπές άνω του 8,5% που του επιβλήθηκαν στους κανονισμούς της ΕΕ».
Αποδέκτης έντονων παραπόνων έγινε και η ΠΕΝΑ, τονίζοντας με ανακοίνωσή της ότι «για μία ακόμα φορά ο αγροτικός κόσμος της χώρας πλήττεται βάναυσα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται εις βάρος του με την ανοχή και τη συναίνεση της ηγεσίας του αρμοδίου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».
«Χωρίς καμία αιδώ και συναίσθηση της πραγματικότητας γίνονται παράνομες παρακρατήσεις χρημάτων από τις ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις, λόγω οφειλών των αγροτών προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες», επισημαίνουν οι Νέοι Αγρότες, ζητώντας συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανονισμούς και παρέμβαση του πρωθυπουργού για το θέμα.
Αποστόλου: Πληρωμές 2,8 δις. ευρώ στους αγρότες μέσα στο 2017, χωρίς πρόστιμα και καταλογισμούς
Με την ευκαιρία πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αγρότες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πριν λίγες μέρες, 537.000 αγρότες έλαβαν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσής τους, συνολικού ύψους 702 εκατ. ευρώ.
Έως το τέλος του χρόνου έχει προγραμματιστεί να πληρωθούν στον αγροτικό κόσμο περίπου 1,3 δισ. ευρώ για την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, το λεγόμενο «πρασίνισμα», την εξισωτική αποζημίωση του 2017, το μέτρο των νέων αγροτών κ.λπ.
Δεδομένου ότι από την αρχή του χρόνου είχαν ήδη πληρωθεί περίπου 800 εκατ. ευρώ, τα συνολικά κονδύλια που θα έχουν διοχετευθεί στον αγροτικό κόσμο στο τέλος του 2017 θα φτάσουν τα 2,8 δις. ευρώ που αποτελούν βεβαίως μεγάλη οικονομική ανάσα για όλη την ελληνική ύπαιθρο.
Το κυριότερο όμως είναι ότι πλέον, για πρώτη φορά, ο αγρότης έχει χρονοδιάγραμμα πληρωμών, ξέρει πότε θα πάρει τα χρήματα που δικαιούται.
Και επιπλέον: Είναι η τρίτη χρονιά που πληρώνουμε στην ώρα τους τα δισεκατομμύρια των αγροτικών ενισχύσεων και η χώρα μας δεν έχει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο, όταν οι «έμπειροι», οι «ικανοί», οι «τεχνοκράτες» των προηγούμενων κυβερνήσεων, φόρτωσαν τη χώρα με πρόστιμα και καταλογισμούς πάνω από 3 δις. ευρώ τα οποία καλούμαστε εμείς τώρα να διαχειριστούμε».
Τσεκούρωμα καταγγέλλει η Πανελλαδική Μπλόκων
Για «νέο τσεκούρωμα» στη βασική ενίσχυση που εισπράττουν οι αγρότες, κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.
Συγκεκριμένα, αναφέρει:
«Σε επιπρόσθετο βαρύ “τσεκούρωμα” της Βασικής Ενίσχυσης προχωράει, φέτος, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως διαπιστώσαμε οι αγρότες, εισπράττοντας, αυτές τις μέρες, την προκαταβολή του 70%. Ταυτόχρονα, διαπιστώσαμε ότι σε πολλούς συναδέλφους γίνονται κατασχέσεις ποσών της Βασικής Ενίσχυσης από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για χρέη που έχουν στην Εφορία, στον ΕΦΚΑ, στην Τράπεζα.

Οι περικοπές στη Βασική Ενίσχυση είναι, φέτος, αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές (ανέρχονται, συνολικά, στο 8,5% περίπου) και αφορούν:

4,5% για τη δημιουργία Εθνικού Αποθέματος, για τη χορήγηση για πρώτη φορά δικαιωμάτων σε νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόμενους γεωργούς και δικαιούχους Φόρμας 6.
3,125% προκειμένου να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την κάλυψη της αύξησης του ορίου των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως αυτές τροποποιήθηκαν από το 2017.
0,79% για την προσαρμογή των δικαιωμάτων στο ανώτατο δημοσιονομικό όριο.
Στις δικαιολογημένες αντιδράσεις μας γι’ αυτό το άγριο “τσεκούρωμα”, η κυβέρνηση απαντάει, μέσω ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι από την περασμένη άνοιξη οι αγρότες γνώριζαν τις περισσότερες περικοπές που θα γίνονταν κι επομένως οι όποιες διαμαρτυρίες μας οφείλονται σε …παραπληροφόρηση και σύγχυση.

Πράγματι, από την άνοιξη ήταν γνωστό ότι θα γίνουν και φέτος περικοπές που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2015-2020. Υπάρχει, όμως, και κάτι που δεν ήταν από τότε γνωστό κι αφορά στην αύξηση από το 2% στο 4,5% της παρακράτησης για το Εθνικό Απόθεμα (επιβλήθηκε με την έκδοση της υπ. αριθμ. 1630/64709/2017 ΥΑ), με τη δικαιολογία ότι είναι μεγάλος ο αριθμός δυνητικών δικαιούχων. Η ίδια δικαιολογία της διεύρυνσης των δικαιούχων χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση και για το “τσεκούρωμα” της εξισωτικής αποζημίωσης των κτηνοτρόφων των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, αλλά και για άλλες περικοπές σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Αν θέλει η κυβέρνηση αύξηση των δικαιούχων, ας εξασφαλίσει αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων και όχι να προχωράει σε συνεχείς περικοπές.

Και φυσικά, το γεγονός ότι γνωρίζαμε πως θα γίνουν κάποιες περικοπές δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε γι’ αυτές, πολύ περισσότερο που φορτωνόμαστε και με νέες τις οποίες δεν είχαν προαγγείλει.

Αυτό που φαίνεται καθαρά και από αυτή την εξέλιξη είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας στον “ντορό” των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει όλα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ, με στόχο την επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της παραγωγής, της εμπορίας και της μεταποίησης στον πρωτογενή τομέα, που οδηγεί σε παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα άγρια “τσεκουρώματα” στη Βασική Ενίσχυση και οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, όπως και όλα τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται στα πλαίσια της ΚΑΠ, των μνημονίων με τους “θεσμούς” και γενικότερα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους, τους μικρούς ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ που μας ξεκληρίζει, κατά των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων. Διεκδικούμε:

Κατάργηση των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
Ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 12.000 ευρώ. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και “κούρεμα” του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια κατά των νέων αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωρούμε σε περιφερειακές συσκέψεις, σ’ όλη τη χώρα, μετά την ολοκλήρωση των οποίων θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, όπου θα οριστικοποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και το χρονοδιάγραμμα των συντονισμένων πανελλαδικά κινητοποιήσεων.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τη μάχη για την ανασυγκρότηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος με τη μαζικοποίηση των υπαρχόντων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και τη δημιουργία νέων».

Παρέμβαση Τσίπρα για δεσμεύσεις τσεκ ζητά η ΠΕΝΑ
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να επιστραφούν στους δικαιούχους αγρότες- κτηνοτρόφους τα ευρωπαϊκά χρήματα που τους παρακρατήθηκαν παρανόμως, ζητά η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.

Σε σχετική επιστολή που εστάλη στον Αλέξη Τσίπρα και κοινοποιήθηκε στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, η Π.Ε.Ν.Α. ζητά την άμεση συμμόρφωση των εθνικών κανονισμών με τους κοινοτικούς και τη θέσπιση του ακατάσχετου των επιδοτήσεων.

Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρεται:

«Για μία ακόμα φορά ο αγροτικός κόσμος της χώρας πλήττεται βάναυσα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται εις βάρος του με την ανοχή και τη συναίνεση της ηγεσίας του αρμοδίου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Χωρίς καμία αιδώ και συναίσθηση της πραγματικότητας γίνονται παράνομες παρακρατήσεις χρημάτων από τις ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις, λόγω οφειλών των αγροτών προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
Πρόκειται για χρήματα που προορίζονται για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, του πλέον παραγωγικού ιστού της χώρας.
Για να μπορέσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να ανταπεξέλθουν στο δυσβάστακτο λειτουργικό κόστος των αγροτικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων τους και στο υψηλό τίμημα που καταβάλλεται για την αγορά των αγροτοεφοδίων .
Πως μπορεί ένας αγρότης- κτηνοτρόφος να αντέξει τόσο μεγάλο οικονομικό βάρος, όταν επιβαρύνεται συνεχώς με νέα βάρη και παρακρατούνται ευρωπαϊκά χρήματα που δικαιούται;
Δεν ακούτε τις φωνές απελπισίας τους, που λόγω της υπάρχουσας κατάστασης και της αδυναμίας των αρμόδιων υπουργείων να διαμορφώσουν σωστούς κανόνες στην αγορά, δεν μπορούν να συντηρήσουν τα χωράφια και τα ζώα τους;
Πως περιμένετε να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση όταν ερημώνει η ύπαιθρος και το αγροτικό και κτηνοτροφικό δυναμικό εγκαταλείπει την δραστηριότητά του;
Αφήστε επιτέλους τον Έλληνα αγρότη, κτηνοτρόφο να δουλέψει ανενόχλητος. Μη δημιουργείτε συνεχώς εμπόδια. Μη σκοτώνετε ό, τι πιο παραγωγικό υπάρχει στην χώρα.
Με την παρούσα επιστολή, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ζητά την άμεση συμμόρφωση των εθνικών κανονισμών με τους κοινοτικούς και την επιστροφή στους δικαιούχους των χρημάτων που παρακρατήθηκαν παρανόμως».
Παραδοχή περικοπών από τον ΟΠΕΚΕΠE
Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με την οποία προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις πρόσθετες κρατήσεις στη Βασική Ενίσχυση, η προκαταβολή της οποίας καταβλήθηκε στους δικαιούχους παραγωγούς.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ:
Μετά την πληρωμή προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης, επειδή παρατηρήθηκε, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω παραπληροφόρησης, σύγχυση, όσον αφορά στην αξία των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης του έτους 2017, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
Το έτος 2015 καθορίστηκε η αξία των χορηγηθέντων Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2015-2019 και εκδόθηκαν οι σχετικοί τίτλοι στους οποίους αναγραφόταν η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων. Με βάση το ?μοντέλο? υπολογισμού των Δικαιωμάτων με στόχο τη σύγκλιση προς την Περιφερειακή Αξία, η Ατομική Μοναδιαία Αξία Δικαιωμάτων (ΑΜΑΔ) που υπολειπόταν αυτής (Περιφερειακή Αξία) αυξάνεται, ενώ όταν υπερβαίνει την εν λόγω Αξία μειώνεται.
Η παραπάνω “σύγκλιση” πραγματοποιείται κάθε χρόνο με ισόποσα βήματα, επιφέροντας τις ανάλογες αυξήσεις ή μειώσεις στην αξία των Δικαιωμάτων.
Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στους δικαιούχους παραγωγούς από το έτος 2015 και η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων αναγράφεται στις Αιτήσεις κάθε έτους.
Σχετικά με τις αξίες των Δικαιωμάτων της φετινής περιόδου για τις Αιτήσεις του 2017, με βάση το άρθρο 25 παράγρ. 1 Καν(ΕΕ)1307/2013, η ετήσια αξία των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, αναπροσαρμόζεται οριζόντια για όλους τους δικαιούχους, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την άσκηση πολιτικών και συγκεκριμένα παρακρατείται ποσοστό:
1. 4,5% για τη δημιουργία Εθνικού Αποθέματος, για τη χορήγηση για πρώτη φορά δικαιωμάτων σε νεαρής ηλικίας και νεοεισερχόμενους γεωργούς και δικαιούχους Φόρμας 6,
2. 3,125% προκειμένου να εξασφαλισθούν πιστώσεις για την κάλυψη της αύξησης του ορίου των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως αυτές τροποποιήθηκαν από το 2017 και
3. 0,79% για την προσαρμογή των δικαιωμάτων στο ανώτατο δημοσιονομικό όριο.
Οι ανωτέρω ρυθμίσεις ήταν, ήδη, γνωστές στους παραγωγούς από την Άνοιξη του 2017 κατά την υποβολή των Αιτήσεων, εξαιρουμένου του ποσοστού για το Εθνικό Απόθεμα (ΕΑ) που αρχικά είχε υπολογιστεί στο 2%, όμως στην πορεία μετά τον μεγάλο αριθμό δυνητικών δικαιούχων για το ΕΑ και προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αιτήματα των νέων και νεοεισερχομένων παραγωγών, αυξήθηκε έως 4,5% μετά από την έκδοση της 1630/64709/2017 ΥΑ.
Στην περίπτωση που το συγκεκριμένο ποσοστό δεν εξαντληθεί για τη χορήγηση του ΕΑ, το πλεόνασμα θα επιστραφεί οριζόντια στους παραγωγούς κατά την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου.
Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, παρατηρούνται ατομικές αποκλίσεις στις πληρωμές των δικαιούχων που μπορεί να οφείλονται σε διάφορες προβλεπόμενες κυρώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει μείωση της αξίας των δικαιωμάτων.
Τέλος τονίζουμε, ότι το καταβληθέν ποσό 70% της Βασικής Ενίσχυσης 2017, αντιστοιχεί στο 99,6 % της συνολικής δικαιούμενης ενίσχυσης με βάση την Αίτηση, ποσοστό το οποίο αντικατοπτρίζει και την υψηλή ποιότητα της πληρωμής.
Αλχημείες με το τσεκ καταγγέλλει η Φωτεινή Αραμπατζή
Για «αλχημείες, προχειρότητες και κακό προγραμματισμό» σε σχέση με την καταβολή της κουρεμένης προκαταβολής του τσεκ σε χιλιάδες δικαιούχους αγρότες κατηγορεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η τομεάρχης αγροτικού της ΝΔ και βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή.
Σε δήλωσή της η Φωτεινή Αραμπατζή κάνει λόγο για «περικοπές χωρίς προειδοποίηση», οι οποίες «ανέτρεψαν τον προγραμματισμό των αγροτών», μειώσεις στα τελικά ποσά έως και 8,5%.
Η δήλωση της Φωτεινής Αραμπατζή:
Μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας με την πληρωμή της προκαταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων του έτους 2017.
Η πολυδιαφημισμένη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταβολή του 70% των ενισχύσεων στους παραγωγούς, έμεινε τελικά στα χαρτιά. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Οργανισμού Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) καταβλήθηκε μόλις το 58,8% της βασικής ενίσχυσης στερώντας από την αγροτική οικονομία περισσότερα από 88 εκ. ευρώ…
Τόσο η παρακράτηση των επιδοτήσεων -που αγγίζει σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και το 10%- όσο και οι παράνομες κατασχέσεις που έγιναν στους δικαιούχους, καθιστούν για ακόμα μια φορά τους αρμόδιους φορείς ανίκανους να χειριστούν τις καταστάσεις.
Η κοινοτική νομοθεσία αναφέρει ότι «τα χρήματα των κοινοτικών επιδοτήσεων πρέπει να καταλήγουν ακέραια στα χέρια των δικαιούχων.»
Στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο υπάρχει μια στρέβλωση, καθώς προβλέπεται ότι οι επιδοτήσεις (προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές) είναι ακατάσχετες στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο αγρότης όμως δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ανάληψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όταν τα χρήματα μεταφέρονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα εκεί αρχίζει το πρόβλημα. Μόλις γίνει η κατάθεση, οι τράπεζες πολλές φορές δεσμεύουν τα χρήματα.
Σε κάθε περίπτωση ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακυρώσει κάθε μορφή κατάσχεσης που υπέστησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του τόπου, καθώς και κάθε παράνομη παρακράτηση, αφού πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Ζητάμε την άμεση συμμόρφωση των εθνικών κανονισμών με τους κοινοτικούς και τη θέσπιση του ακατάσχετου των επιδοτήσεων και να επιστραφούν στους δικαιούχους τα χρήματα που παρακρατήθηκαν παρανόμως.
Πρόκειται άλλωστε για χρήματα τα οποία προορίζονται για την στήριξη του πρωτογενούς τομέας, του πλέον παραγωγικού ιστού της χώρας.
Στο 8,42% η μείωση των δικαιωμάτων σύμφωνα με τον Παπαδόπουλο
Για συνολικές μειώσεις των δικαιωμάτων που φτάνουν για το έτος 2017 περίπου το 8,42 % κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Φώτης Παπαδόπουλος.
Ανάλυση των παρακρατήσεων και των περικοπών
Οφειλές στην Εφορία, χρέη για δάνεια, νέα και παλιά, εισφορές ΕΛΓΑ (70%), ξεχασµένα χρέη άρδευσης που έστειλαν πολλοί ΤΟΕΒ στις ∆ΟΥ, ακόµη και κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, όπως πέρσι, κόντυναν τα ποσά που εισέπραξαν «στο χέρι» οι δικαιούχοι αγρότες.
Αξίζει να σηµειωθεί, ότι ούτως ή άλλως το τσεκ καταβλήθηκε µειωµένο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το λιγότερο κατά 8,5% σε σύγκριση µε πέρσι, λόγω των παρακρατήσεων υπέρ Αποθέµατος (4,5%) και µιας «έκτακτης» περικοπής 1% για «λογιστική τακτοποίηση», σε σχέση µε τα ποσά του 2015. Στις περικοπές αυτές ένα 3% επιπλέον πρόσθεσε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία σηµείωσε ότι «χωρίς προειδοποίηση, πέραν του ποσοστού για το Απόθεµα, υπήρξε οριζόντια µείωση 3%, για τις συνδεδεµένες του 2017». Πέραν τούτων, πληροφορίες λένε ότι δεν πληρώθηκαν όλοι οι «δικαιωµένοι» της «Φόρµας 6», ενώ όσοι απ’ αυτούς πήραν, είδαν ότι έλαβαν, πολύ χαµηλότερα ποσά, από όσα αρχικώς κατείχαν ως δικαίωµα. Εκτός πληρωµής έµειναν εξάλλου, σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ 51.459 αγρότες µε δικαιούµενη βασική κάτω των 250 ευρώ, όσοι κρίθηκαν µη ενεργοί, 2.016 άτοµα για τους οποίους εκκρεµεί το αποτέλεσµα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού και 4.000 ακόµη για διάφορους λόγους.
Αγρότες κατήγγειλαν στην Agrenda, ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρήθηκε το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ, ωστόσο όσοι προνόησαν και έβαλαν στο λογαριασµό δυο ή τρεις συνδικαιούχους, το καρπώθηκαν εις διπλούν ή τριπλούν αντίστοιχα. Παράλληλα, όσοι είχαν κάνει αγορές µε την «Κάρτα Αγρότη» ή έκαναν ανάληψη µετρητών µε αυτή, εξαντλώντας τα πιστωτικά τους όρια κατάφεραν να παρακάµψουν τυχόν παρακρατήσεις, καθώς η εκάστοτε τράπεζα που εξέδωσε την κάρτα, τράβηξε πρώτη τα χρήµατα που της οφείλονταν. Άλλοι πάλι παραγωγοί, µε ενισχύσεις κάτω των 250 ευρώ, προκειµένου τα χρήµατά τους να µην καταλήξουν στο Απόθεµα, φρόντισαν και τα µεταβίβασαν από κοινού (τρία και τέσσερα άτοµα) σε έναν και εν συνεχεία τα µοιράστηκαν, όταν µπήκε το τσεκ.
Χωρίς ρευστότητα ο αγρότης δεν µπορεί να παράγει και η οικονοµία θα το βρει µπροστά της
Απώλειες 9% βλέπει ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ
Πάνω από 9% υπολογίζει τις περικοπές που έγιναν στις αγροτικές επιδοτήσεις,
κατά την πληρωµή της προκαταβολής, ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόµµατος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) Βάκης Τσιοµπανίδης. Ο ίδιος καλεί όσους αγροτικούς συλλόγους δεν έστειλαν επιστολές διαµαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Οικονοµικών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέµα, «να το κάνουν τώρα». «Πάνω από 120.000 οικογένειες οδηγήθηκαν σε οικονοµικό αφανισµό µε τις παρακρατήσεις», σηµειώνει ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ, που έχει αποστείλει τρεις αναφορές στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το φλέγον αυτό θέµα.
agronews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου