Σε συνέχεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ την προηγούμενη εβδομάδα και στα πλαίσια της κοινής πρωτοβουλίας των 4 Βουλευτών
της Νέας Δημοκρατίας για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τον ΕΛΓΑ και τον κανονισμό του, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 21.09.2020 τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και των Βουλευτών, Πέλλας Δ. Σταμενίτη, Ημαθίας Απ. Τσαβδαρίδη, Κοζάνης Γ. Αμανατίδη και Καρδίτσας Γ. Κωτσού.
Αντικείμενό της ήταν η συνέχιση της χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ μέχρι ποσοστό 20% επί των αναμενόμενων εσόδων του, βάσει του ν. 3877/2010, όπως πολύ επιτυχημένα και έγκαιρα έγινε για τις ζημίες του 2019 σε συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη Μάκη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Ιδανικά το ποσό της επιχορήγησης δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Δεδομένης της θετικής επίδρασης που είχε στον αγροτικό κόσμο η πρόσφατη καταβολή του υπόλοιπου 35% των αποζημιώσεων για το έτος 2019, ύψους 35 εκατ. Ευρώ αλλά και της αυτονόητης υποχρέωσης του ΕΛΓΑ να ανταποκρίνεται έγκαιρά και χωρίς καθυστερήσεις στις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
Α. Για το έτος 2021, η καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες, για ζημίες που περιλαμβάνονται στις ανταποδοτικές καλύψεις του ΕΛΓΑ, θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο ήτοι άμεσα και στο σύνολό τους εγκαθιστώντας σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των αγροτών και του ΕΛΓΑ και κυρίως με την Πολιτεία. Όσον αφορά το έτος 2022 και έπειτα, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι ανάλογα με τους δημοσιονομικούς όρους θα αποφασιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης.
Β. Θα διερευνηθεί σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα μίας πάγιας και δίκαιης χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ για τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται το συντομότερο στις υποχρεώσεις του.
Κοινό τόπο αποτέλεσε το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ και ο κανονισμός, που ρυθμίζει τα ζητήματα των ασφαλισμένων αγροτών, είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί ώστε να απαντήσει στις νέες ανάγκες και να μπορέσει να ξεπεράσει τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα που αυτές δημιουργούν. Σε αυτά τα πλαίσια βασικός στόχος είναι ο Οργανισμός να προχωράει έγκαιρα και συνολικά στην καταβολή των αποζημιώσεων και όχι στην τμηματική, αποκαθιστώντας έτσι μια αδικία που καθιερώθηκε ως πρακτική από την προηγούμενη κυβέρνηση.