Τις περιοχές που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Διονύσης Σταμενίτης
και βρέθηκε στο πλευρό των ανθρώπων που είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται.
Μετά από τη συζήτηση που είχε με τους παραγωγούς των περιοχών τηςΆρνισσας, του Κάτω Γραμματικού, της Ζέρβης, του Αγίου Αθανασίου, της Φλαμουριάς, της Παναγίτσας αλλά και του Αρσενίου, του Πλευρώματος και της Πετριάς ο κος Σταμενίτης τους ενημέρωσε για τη συνάντηση που πραγματοποίησε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Υφυπουργό, Κώστα Σκρέκα, το μεσημέρι της Πέμπτης, την αμέσως επόμενη μέρα από την εκδήλωση των άσχημων καιρικών φαινομένων, οπότε και του εξέθεσε την ανάγκη για άμεση συμπαράσταση του κρατικού μηχανισμού προς τους παραγωγούς που βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υφυπουργό να μην χαθεί ούτε λεπτό και να προχωρήσει η άμεση καταγραφή των ζημιών με σκοπό την ταχύτατη υποβολή δηλώσεων ζημιών και την όσο το δυνατόν γρηγορότερη καταβολή των αποζημιώσεων.
Ακόμα υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν μέσα σε ένα διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο την επόμενη περίοδο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί και δεν θα λειτουργεί επιβαρυντικά.
Ο κ. Σταμενίτης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να εξευρεθούν τρόποι δραστικής αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων προκειμένου οι παραγωγοί να μην βρίσκονται έκθετοι και αβοήθητοι απέναντι στις εμφανείς πια κλιματικές αλλαγές. Προς την κατεύθυνση αυτή τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αύξηση του ποσού χρηματοδότησης των προγραμμάτων της αντιχαλαζικής προστασίας, ταχύτατη έγκριση των σχεδίων με την εξάλειψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και χρηματοδότηση αυτών από τραπεζικό ίδρυμα, υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο αυτό θα αποτελέσει ριζική τομή στην προσπάθεια προστασίας των παραγωγών και του εισοδήματος τους.
Επεσήμανε ακόμη, ότι τα καιρικά φαινόμενα μας προλαβαίνουν δείχνοντας ουσιαστικά τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και αυτός δεν είναι άλλος από την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος από πλευράς Υπουργείου που θα προστατεύει τις καλλιέργειες απέναντι στις διαρκώς μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες με στόχο την θωράκιση του και ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών αλλά και την ανάπτυξη των καλλιεργειών.