Δύσκολη κρίνεται από τα µέχρι τώρα δεδοµένα η συµπόρευση των κυβερνώντων µε τον αγροτικό κόσµο, υπόθεση για την οποία ενδέχεται να υπάρξει µια τελευταία
προσπάθεια «γεφύρωσης» των σχέσεων κατά την προγραµµατισµένη για τις 9 Σεπτεµβρίου επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ∆ΕΘ.
Η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δύσκολα θα «γεφυρώσει» την απόσταση ψυχής με τους αγρότες. Σαν δεύτερη κίνηση παίζει η έλευση της Λούκας Κατσέλη στην πλατεία Βάθη.Η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δύσκολα θα «γεφυρώσει» την απόσταση ψυχής με τους αγρότες. Σαν δεύτερη κίνηση παίζει η έλευση της Λούκας Κατσέλη στην πλατεία Βάθη.
Εκτιµάται ότι ως τότε δεν θα είχει πέσει στο τραπέζι το χαρτί του ανασχηµατισµού, εποµένως ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να κάνει τα «µαγικά» του µε τα λιγοστά εργαλεία δουλειάς που έχει θέσει στη διάθεσή του η σηµερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και δη ο χαλκέντερος, όπως αποδεικνύεται, υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.
Το νοµοσχέδιο για τον αγροτικό συνδικαλισµό (ρεπορτάζ σελ. 46-47) είναι ένα απ’ αυτά που έφτασαν στο Μαξίµου, όπως και στο OpenGov, προς «λαϊκή κατανάλωση», όµως δεν φαίνεται να κερδίζει τις επιδιωκόµενες εντυπώσεις. Στο «ντούκου» δείχνει να περνάει και το νοµοσχέδιο για τα «µέτρα αγοράς», αφού το δίµηνο για τις πληρωµές των αγροτικών προϊόντων από τα super market δεν δουλεύει στην πράξη, ενώ χωρίς αντίκτυπο είναι και οι ρυθµίσεις για την «αναγραφή προέλευσης» στα γαλακτοκοµικά προϊόντα. Αντίθετα µε τα λίγα καλά που γίνεται προσπάθεια να περάσουν το τελευταίο διάστηµα, ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει εξηγήσεις για µια σειρά από παρεµβάσεις που έχουν δυσκολέψει τη θέση των αγροτών, χωρίς την ίδια στιγµή να διορθωθούν πολλές από τις «παλιές αµαρτίες» στον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριµένης αγοράς. Έτσι, εκτός από τη βαριά φορολογία εισοδήµατος και τις ανήκουστες ασφαλιστικές εισφορές (τουλάχιστον σε κάποιες κλάσεις), πλήγµα στο προφίλ της κυβέρνησης επιφέρουν και άλλοι χειρισµοί, όπως για παράδειγµα η µη πρόοδος στα αγροτικά προγράµµατα (κάζο µε τα βιολογικά, ασάφεια µε τους Νέους Αγρότες, καθυστέρηση µε τα Σχέδια Βελτίωσης) και η «προκατάληψη» υπέρ των ετεροεπαγγελµατιών, εποµένως εις βάρος των αγροτών, γενικά στις επιδοτήσεις.
Στα δύο χρόνια καθαρής διακυβέρνησης, οι επιτελείς της πλατείας Βάθη δεν κατάφεραν να επιλύσουν ούτε το θέµα των συνεταιρισµών που φυλλορροούν και διαλύονται, ούτε το θέµα των δηλώσεων ΟΣ∆Ε που «τρελαίνει κόσµο», ούτε το θέµα της ΕΒΖ που βουλιάζει, ούτε το θέµα της φέτας που… γεµίζει τρύπες.
Μ’ αυτά και µ’ αυτά και µε δεδοµένο ότι ο ανασχηµατισµός µένει για µετά, η ∆ΕΘ δεν φαίνεται να βοηθάει στη «συγκόλληση». Άλλωστε, η χηµεία αγροτών και ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή δεν ήταν καλή, «έκοψε» δε για τα καλά µετά την βαριά δέσµη µέτρων της Άνοιξης του 2016. Σ’ αυτή τη βάση, η αναζήτηση µιας ήπιας προσωπικότητας, όπως είναι αυτή της Λούκας Κατσέλη, ίσως έλυνε προβλήµατα.
Το θέµα ΕΒΖ καίει ενόψει της ΔΕΘ
Έντονες διεργασίες µε στόχο να βρεθεί λύση για το διαγωνισµό πώλησης των δύο σέρβικων θυγατρικών της Ελληνικής Βιοµηχανίας Ζάχαρης λαµβάνουν χώρα στο τρίγωνο: Τράπεζας Πειραιώς, κυβέρνησης και διοίκησης ΕΒΖ. Στις 29 Αυγούστου θα συνεχισθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΕΒΖ, (είχε αναβληθεί στις 31 Ιουλίου) η οποία όµως δεν πρόκειται να αποφασίσει το µέλλον των δύο ζαχαρουργείων αφού θα υπάρξει απλώς ενηµέρωση των µετόχων. Ο διαγωνισµός εκπνέει στα τέλη Σεπτεµβρίου, ωστόσο είναι βέβαιο ότι το Μέγαρο Μαξίµου θα ήθελε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στη ∆ΕΘ να µην έχει άλλο ένα ανοικτό µέτωπο να αντιµετωπίσει, όπως αυτό των εργαζοµένων και των καλλιεργητών τεύτλων που κυριολεκτικά έχουν µείνει ξεκρέµαστοι. Επί του παρόντος αναζητείται Σολοµώντεια λύση εν είδει πολιτικής παρέµβασης για να αλλάξει η στάση της πιστώτριας τράπεζας και να µπει τέλος στην κόντρα µε τη διοίκηση αναφορικά µε το τίµηµα των δύο θυγατρικών και να µην κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισµός. Σηµειωτέον το σέρβικο ΜΚ Group του κ. Κόστιτς έχει ανεβάσει το τίµηµα στα 60 εκατ. ευρώ.
agronews