Thursday, 26 December, 2024

Δ. Σταμενίτης: «Απαραίτητη η αναγγελία ζημιών από τον ΕΛΓΑ και για τους παγετούς του Απριλίου»

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζο, την οποία κοινοποιεί στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη

ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης θίγει το μεγάλο ζήτημα που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις αναγγελίες ζημιών σε καλλιέργειες του Νομού Πέλλας λόγω παγετού.
Ειδικότερα, ο Βουλευτής τονίζει ότι στις 17 Μαρτίου, 2 Απριλίου και 16 Απριλίου εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα, με θερμοκρασίες υπό του μηδενός (παγετός) σε πολλές περιοχές του Νομού Πέλλας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές καλλιέργειες (κυρίως ποικιλίες κερασιού και ποικιλίες ροδάκινου, πέρα από αυτές που έχει γίνει αναγγελία) που βρίσκονται εκείνη την περίοδο στο στάδιο της ανθοφορίας να υποστούν σημαντικές ζημιές, οι οποίες είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσουν απώλεια στην παραγωγή.
Συνεχίζοντας, στο κείμενο της επιστολής του ο κ. Σταμενίτης αναφέρει ότι η υπηρεσία του ΕΛΓΑ προχώρησε στην αναγγελία ζημιάς για τις 17 Μαρτίου, εκτιμώντας ότι με βάση τα όσα ορίζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, οι ποικιλίες αυτές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά, καθώς δεν είχαν φτάσει εκείνη τη χρονική περίοδο στο στάδιο που ορίζει ο κανονισμός. Το παράδοξο όμως, σύμφωνα με το Βουλευτή, είναι ότι από πλευράς υπηρεσιών του ΕΛΓΑ αγνοείται η εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων στις 2 και 16 Απριλίου, όπου εκεί, χωρίς καμία αμφιβολία, έχουν συντελεστεί σοβαρές ζημιές στις εν λόγω καλλιέργειες.
Στα πλαίσια αυτά ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζητά από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ την άμεση παρέμβαση του ώστε να γίνει αναγγελία ζημιάς και για τις άλλες 2 ημερομηνίες που εκδηλώθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες (2 και 16 Απριλίου).
Δοθείσης της ευκαιρίας ο κ. Σταμενίτης επαναφέρει και το χρόνιο αίτημα που υπάρχει και έχει εκφραστεί από πολλές πλευρές σχετικά με την ανάγκη επικαιροποίησης και εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αναφέροντας ότι: «…Σύμφωνα με όσα έχουν διαπιστωθεί με βάση τις εμπειρίες των τελευταίων χρόνων, όπου λόγω των έντονων αλλαγών στις καιρικές συνθήκες παρουσιάζονται νέες ανάγκες, κρίνεται πλέον παραπάνω από αναγκαίο να ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής και εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ, με τη σύσταση αρχικά επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα των τελευταίων δέκα ετών, όπως κλιματική αλλαγή, αλλαγή συμπεριφοράς καλλιέργειας κλπ» και συνεχίζει σημειώνοντας ότι:«είναι απαραίτητο, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ να αποκτήσει διαφορετική κατεύθυνση ώστε να μην εγκλωβιζόμαστε σε κλάσματα θερμοκρασιών, ημερομηνίες και άλλες μικρές λεπτομέρειες. Σήμερα αυτό που προέχει είναι ο Οργανισμός να μπορεί να διαπιστώσει ότι ο παραγωγός έχει κάνει όλα τα απαιτούμενα (εργασίες, λιπάνσεις, φάρμακα κτλ.)προκειμένου να μην υπάρχουν απώλειες στην παραγωγή με δική του υπαιτιότητα, και αν προκαλούνται καταστροφές εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, αυτές να αποζημιώνονται. Με αυτόν τρόπο θα καταφέρουμε να καταστήσουμε τον ΕΛΓΑ έναν Οργανισμό που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών και να διασφαλίσει την προστασία της παραγωγής και ως εκ τούτου του εισοδήματος τους».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου