Friday, 15 November, 2024

ΕΕ: Πέντε σενάρια για το μέλλον της χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα, εξετάζεται μείωση κονδυλίων

Ο συνδυασμός του Brexit και νέων προκλήσεων, όπως η ευρωπαϊκή άμυνα, θα δημιουργήσουν μια «τρύπα» έως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως

στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού κ. Γκίντερ Έτινγκερ. «Μόνο η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου μας αφήνει ένα έλλειμμα εισπράξεων κατ’ ελάχιστον 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως», υπενθύμισε ο Γκίντερ Έτινγκερ. «Ταυτοχρόνως οφείλουμε να χρηματοδοτήσουμε νέα καθήκοντα όπως η άμυνα, η εσωτερική ασφάλεια», πρόσθεσε ο επίτροπος. Μέσα σε αυτό το οικονομικό πλαίσιο θα πρέπει οι Ευρωπαίοι αγρότες πρέπει να προετοιμαστούν για αλλαγές στον τρόπο που χρηματοδοτείται η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Μετά το 2020 θα πρέπει να υπάρξει «περισσότερη ευελιξία» και εξετάζεται η συνεισφορά των κρατών μελών στις αγροτικές ενισχύσεις.

Η κ. Κορίνα Κρέτου, Επίτροπος αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής, δήλωσε: «Είναι καιρός να αναμορφώσουμε ριζικά τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ας τον κάνουμε απλούστερο, πιο ευέλικτο και ας στοχαστούμε, με φιλοδοξία και φαντασία, πώς θα μπορέσουμε να τον καταστήσουμε ένα ισχυρό εργαλείο που θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε ταχύτερα, σε ολοένα στενότερη συνεργασία, και χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω, σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία».

Τα πέντε πιθανά σενάρια που εξετάζονται για την ΚΑΠ μετά το 2020 είναι τα εξής:

1) Λιγότερα κοινοτικά κεφάλαια στη γεωργία και χρηματοδότηση νέων προτεραιοτήτων. Στοχευόμενη στήριξη για τους γεωργούς υπό ειδικές συνθήκες (π.χ. μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές) και εργαλεία διαχείρισης κινδύνου για όλες τις εκμεταλλεύσεις. Επενδύσεις στην αγροτική ανάπτυξη (ιδίως αγροπεριβαλλοντικά μέτρα). Υψηλότερα επίπεδα εθνικής συγχρηματοδότησης και χρήσης χρηματοπιστωτικών μέσων.

2) Σημαντική μείωση στα κονδύλια για τη γεωργία. Υποστήριξη μόνο για τους αγρότες υπό ειδικές συνθήκες (π.χ. μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές. Εργαλεία διαχείρισης κινδύνου για όλα τα αγροκτήματα.

3) Στοχευόμενη στήριξη για τους γεωργούς υπό ειδικές συνθήκες (π.χ. μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές). Επενδύσεις στην αγροτική ανάπτυξη (ιδίως αγροπεριβαλλοντικά μέτρα). Μεγαλύτερη χρήση χρηματοπιστωτικών μέσων και εγγυήσεων. Συνδυασμός χρηματοδότησης της ΚΑΠ πέρα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ με ιδιωτικά κεφάλαια και έσοδα για ειδικό προορισμό (ειδικούς φόρους για ενίσχυση αγροτικής παραγωγής και οικονομικές συνεισφορές για συγκεκριμένο σκοπό)

4) Ολικό επανασχεδιασμό της ΚΑΠ. Μειωμένες άμεσες πληρωμές (πρώτο Πυλώνα ΚΑΠ). Εστίαση στους αγρότες υπό ειδικές συνθήκες (π.χ. μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές). Εθνικοί πόροι των κρατών μελών θα χρηματοδοτούν ένα μέρος του προϋπολογισμού της ΚΑΠ.

5) Αύξηση κονδυλίων της ΚΑΠ με τη δημιουργία ενός νέου ταμείου που θα στηρίζεται στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, ο προϋπολογισμός της ΕΕ αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση: πώς να αυξήσει τη χρηματοδότηση χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους. Η ΕΕ αναμένεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο σε νέους τομείς πολιτικής, όπως η μετανάστευση, η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια και η άμυνα. Και η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, ως μείζων χορηγός ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας και ως πρωτοπόρος στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι στόχοι αυτοί πρέπει να επιτευχθούν με έναν προϋπολογισμό της ΕΕ που αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το έγγραφο προβληματισμού, που δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουνίου, εξετάζει την πρόκληση αυτή και θέτει τα βασικά στοιχεία προς συζήτηση, διαρθρωμένα γύρω από τα πέντε σενάρια της Λευκής Βίβλου: απλώς θα συνεχίσουμε κανονικά, θα κάνουμε λιγότερα μαζί, θα προχωρήσουμε με διαφορετικά επίπεδα έντασης, θα κάνουμε λιγότερα αλλά με πιο αποδοτικό τρόπο ή θα κάνουμε όλοι μαζί πολύ περισσότερα; Το καθένα από αυτά τα ενδεικτικά σενάρια θα είχε διαφορετικές επιπτώσεις όσον αφορά το ύψος των δαπανών, τους επιδιωκόμενους στόχους και την προέλευση των χρημάτων. Οι επιλογές κυμαίνονται από τη μείωση των δαπανών για τις υφιστάμενες πολιτικές έως την αύξηση των εσόδων.

Επιπλέον, το έγγραφο προβληματισμού αναλύει τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού της ΕΕ και καταγράφει τις κύριες τάσεις και εξελίξεις σε βασικούς τομείς πολιτικής, όπως η συνοχή και η γεωργία. Ταυτόχρονα εξετάζει ευρύτερα ζητήματα όπως η προστιθέμενη αξία της ενωσιακής χρηματοδότησης και η συνάρθρωση μεταξύ της χρηματοδότησης αυτής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη.

αγρότυπος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου