Πώς η υψηλή φορολογία και τα εμπόδια της ελληνικής νομοθεσίας αποκλείουν από το τραπέζι μας τρόφιμα υψηλής ποιότητας
Ο παραγωγός του E-LA-WON Gold Γιάννης Καμπούρης με τον υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χώρας στην οποία προωθείται αποκλειστικά το προϊόν «Στην Ελλάδα ζητάς τα χρήματά σου, δεν τα λαμβάνεις και καλείσαι από την κυβέρνηση να πληρώσεις φόρους για χρήματα που δεν έχεις πάρει», τονίζει ο παραγωγός των υπερτροφών Berryland Βασίλης Δαφνής
Δε φεύγουν μόνο τα καλύτερα ελληνικά μυαλά (το περίφημο brain drain) στο εξωτερικό. Την ευκαιρία έχουν αδράξει και τα καλύτερα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας. Και όχι μόνο δεν γίνονται προσπάθειες για να διατίθενται σε έλληνες καταναλωτές, αλλά η κυβέρνηση νομοθετεί εμπόδια για την εσωτερική ανάπτυξη και φόρους που «στραγγαλίζουν τους παραγωγούς», όπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» επτά παραγωγικοί κλάδοι.
Ωστόσο, και στην προσπάθεια εξαγωγών, που είναι και η μοναδική περίπτωση για άμεση εισροή ρευστού, εξαγωγείς καταγγέλλουν ότι η FYROM εκμεταλλεύεται τις νευρώσεις της ελληνικής νομοθεσίας και μπλοκάρει τις ομαλές εξαγωγές. Το πιο ακριβό λάδι στον κόσμο είναι ελληνικό. Το E-La-Won Gold έχει πιστοποίηση από το Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών ότι ωφελεί την υγεία, δηλαδή δρα σαν φάρμακο χωρίς παρενέργειες. Με την προσθήκη φύλλων χρυσού πωλείται 2.440 ευρώ το λίτρο. Η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά. Αλλά δεν πωλείται στη χώρα μας. Διότι, όπως λέει ο παραγωγός του Γιάννης Καμπούρης, «σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να προωθηθεί τέτοιου είδους προϊόν. Ωστόσο, είναι πιστοποιημένη η εξαιρετική του ποιότητα και του δίνουμε μόνο εξαγωγικό χαρακτήρα για να μη χαθεί. Το προωθούμε αποκλειστικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ)». Οι λόγοι που οδηγούν τους παραγωγούς να εξάγουν προϊόντα και να μην επιλέγουν να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά είναι πολλοί.
«Ένας βασικός λόγος είναι ότι από το εξωτερικό πληρωνόμαστε είτε άμεσα είτε ακριβώς την ημερομηνία της συμφωνίας. Ετσι μπορείς, πρώτον, να κινήσεις την επιχείρησή σου και, δεύτερον, να κινηθεί ρευστό στην αγορά. Στην Ελλάδα πλέον ζητάς τα χρήματά σου, δεν τα λαμβάνεις και καλείσαι από την κυβέρνηση να πληρώσεις φόρους και ΦΠΑ για χρήματα που δεν έχεις πάρει. Και σε κάποιες περιπτώσεις δυστυχώς δεν θα τα πάρεις ποτέ» εξηγεί ο παραγωγός των υπερτροφών Berryland Βασίλης Δαφνής. Ο ίδιος εξάγει αρώνια ή «το βατόμουρο της νιότης», όπως το αποκαλούν οι επιστήμονες. Υπάρχουν μάλιστα ειδικά προϊόντα όπως το silver αρώνια (με κομμάτια από βρώσιμο ασήμι) τα οποία διατίθενται αποκλειστικά εκτός Ελλάδας. Υπό μορφή γλυκού του κουταλιού η ασημένια αρώνια πωλείται προς 30 ευρώ τα 400 γραμμάρια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα σε παγωτό, σε γιαούρτι, σε σαλάτες, ακόμη και σε ψημένο κόκκινο κρέας ως τσάτνεϊ. «Με μια επιχείρηση που ξεκίνησε με κεφάλαιο 3.000 ευρώ και εξαγωγές στο εξωτερικό, έχουμε φτιάξει τον δικό μας παράδεισο. Παράγουμε ακόμη και βανίλια υποβρύχιο που το εξάγουμε στην Ελβετία, τη Γερμανία και τη Σαγκάη». Τα προϊόντα και οι συνταγές είναι μοναδικές, αφού παράγουν ντοματοπολτό με γκότζι μπέρι, δύο υποβρύχια – βανίλια με μύρτιλο και βανίλια με αρώνια, ροζ πιπέρι και δυόσμο, μαρμελάδα με αρώνια ή ιπποφαές κ.ά. Δυστυχώς, σε αυτή τη φάση οι Έλληνες παραγωγοί που εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό θα πρέπει να κάνουν ανατιμήσεις λόγω αύξησης του ΦΠΑ ή να αποδώσουν στο κράτος περισσότερους φόρους και να μειώσουν το κέρδος τους. «Είναι μια επιλογή που δείχνει και τη φερεγγυότητα που μπορούν να έχουν άλλες χώρες όταν συνεργάζονται με ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν δίνεις την καλύτερη εικόνα όταν συμφωνείς μια τιμή και σε δύο μήνες πρέπει να την αυξήσεις λόγω νέων φόρων στη χώρα σου» λέει ο Γιάννης Καμπούρης.
Τα εμπόδια των Σκοπιανών. Και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εταιρείες που εξάγουν ελληνικά προϊόντα. «Τον τελευταίο μήνα, λόγω απεργιών που είχαν οι ναυτεργάτες, σταμάτησαν οι αποστολές μέσω Ιταλίας και τα προϊόντα φεύγουν μέσω Σκοπίων. Εκεί το λάδι και το μέλι που εξάγω σε χώρες της ΕΕ παραμένουν καθηλωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα Σκόπια ζητούν πιστοποιητικό αστυκτηνιατρικού ελέγχου, το οποίο το πληρώνουμε 35 ευρώ, αλλά οι έλεγχοι από τις ελληνικές υπηρεσίες καθυστερούν πάρα πολύ. Εχουμε θέσει το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά δεν παίρνουμε καμία απάντηση ως λύση» μου λέει ο Γιάννης Καρυπίδης.
Ο ίδιος διαθέτει αποκλειστικά προς εξαγωγή τα προϊόντα Vasilissa, μεταξύ των οποίων το μέλι με βρώσιμο χρυσό, που έχει μεγάλη ζήτηση. «Μέλι με φύλλα βρώσιμου χρυσού δίνουμε αποκλειστικά στα ΗΑΕ. Κοστίζουν περίπου 45 ευρώ τα 250 γρ. Τα εκλεκτά προϊόντα του Γιάννη Καρυπίδη κατευθύνονται σε αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Στο εξωτερικό έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν βιολογικά προϊόντα της ελληνικής γης όπως θυμαρίσιο μέλι με μαύρη τρούφα, με κόκκινη καυτερή πιπεριά, με άνθη λεβάντας, με γκότζι μπέρι, με μαστίχα Χίου κ.ά. «Η κάθε χώρα έχει και το δικό της γευστικό κοινό» εξηγεί ο ίδιος.
Εξαγωγές έχουν ξεκινήσει ακόμη και οι πιο νέοι κλάδοι παραγωγής όπως τα οικολογικά μύρτιλα (ecobluverries) που παράγει ο Πέτρος Καρυπίδης στη Φλώρινα, τα οποία καλλιεργούνται μόνο πέντε χρόνια, αλλά έχουν καλύψει ήδη ανάγκες της ελληνικής αγοράς και στρέφονται ταχύτατα προς χώρες του εξωτερικού. «Η τιμή είναι ίδια στα μύρτιλα που εξάγουμε, αλλά η πληρωμές γίνονται άμεσα» τονίζει ο ίδιος.
Αγκάθι για την ποιότητα οι νέες ανατιμήσεις
Ανατιμήσεις σε κρασί, μπίρα, μαστίχα Χίου, κρόκο, κρέας, γάλα, ελαιόλαδο και άλλα προϊόντα ελληνικής παραγωγής έφερε η νέα αύξηση του ΦΠΑ. Οι έλληνες παραγωγοί προειδοποιούν ότι οι ανατιμήσεις θα οδηγήσουν σε παρεμπόριο, το οποίο θα είναι και επικίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή και παράλληλα θα μειώσει τα έσοδα του κράτους.
Εκπρόσωποι επτά ελληνικών προϊόντων που μετείχαν στην εκδήλωση του Ποταμιού με τίτλο «Τα προϊόντα μας υπό διωγμό – Κι όμως υπάρχει λύση», απευθύνουν έκκληση προς την κυβέρνηση και ζητούν υπευθυνότητα και ελέγχους καθώς, όπως ανέφεραν, «τα σοβαρά αυτά αγροτικά και κτηνοτροφικά θέματα δεν ρυθμίζονται προς όφελος κανενός, αλλά αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με προχειρότητα. Ετσι, θέτουν νέα εμπόδια στην ελληνική παραγωγή, προβλήματα στον καταναλωτή και μείωση των εσόδων του κράτους». Οι παραγωγοί υποστήριξαν ότι πρέπει να τελειώσει η εξαπάτηση του καταναλωτή και όλα τα προϊόντα να αναγράφουν τον τόπο παραγωγής τους. «Το ΠΟΠ προϊόν, όπως ο κρόκος και η μαστίχα, όπως λέει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, το διαφυλάσσει μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες» ανέφερε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κρόκου Κοζάνης Νίκος Πατσιούρας, στο πλαίσιο εκδήλωσης υποστήριξης που διοργανώθηκε στο ΕΒΕΑ.
Πλήγμα για το κρασί
Το πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος του κρασιού τονίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο Γιώργος Σκούρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. «Το κρασί υπέστη καινούργιο ποσοτικό φόρο 20 λεπτά ανά λίτρο από την αρχή του έτους, ο οποίος ήδη έχει επιφέρει πρόβλημα στην κατανάλωση του κρασιού και στον χώρο των οινοποιών. Μάλιστα, κληθήκαμε να προκαταβάλουμε τον φόρο αυτόν και να αποδοθεί έναν μήνα μετά την πώλησή του. Δεν λαμβάνουμε όμως άμεσα τα χρήματα από τις πωλήσεις. Ετσι, προκλήθηκε μέσα σε τρεις μήνες σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Σε εξαγωγές δεν υπάρχει αυτός ο φόρος και προφανώς θα υπάρξει η επιδίωξη πολλά καλά κρασιά να φύγουν αποκλειστικά στο εξωτερικό».
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να γίνεται κανενός είδους έλεγχος στις λαϊκές και στα μινιμάρκετ, όπου πωλούνται τα χύμα κρασιά που δυνητικά είναι επικίνδυνα. «Θέλουμε να γίνουν έλεγχοι, διότι όπου αυξάνονται οι φόροι υπάρχει εκτίναξη του παράνομου εμπορίου» καταλήγει ο ίδιος, λέγοντας ότι είναι άγνωστο εάν οι αγορές θα αντέξουν τη δεύτερη αύξηση της χρονιάς που έγινε με την άνοδο του ΦΠΑ.
Τονίζοντας τον κίνδυνο για το ελαιόλαδο, η γραμματέας της πολιτικής κίνησης Μπροστά, γεωπόνος – επιστήμονας τροφίμων Ντίνα Σπυροπούλου, λέει ότι «το 80% της παραγωγής ελληνικού ελαιολάδου που διακινείται είναι χύμα σε (απαγορευμένα) 16κιλα δοχεία και το 80% των δειγμάτων από τέτοια ελαιόλαδα ήταν μη κανονικό ελαιόλαδο».
Έξι μέτρα – σωσίβιο για τον αγροτικό τομέα
Για την αποφυγή της κατάρρευσης του αγροτικού τομέα οι σύλλογοι ζητούν έξι άμεσες παρεμβάσεις:
- Φορολογία, ΦΠΑ, κόστος ενέργειας, αναλογικά με τις ανταγωνίστριες χώρες της ΕΕ (Ισπανία και Ιταλία)
- Ηλεκτρονικό τιμολόγιο και έλεγχοι στις πύλες διόδου 365 ημέρες, 24 ώρες (έλεγχος φοροαποφυγής και ελληνοποιήσεων)
- Άμεση επιστροφή ΦΠΑ αγροτών
- Εξόφληση τιμολογίων εντός 60 ημερών
- Δεσμευτικές ημερομηνίες (με ρήτρες), προκήρυξης, έγκρισης και πληρωμής ΕΣΠΑ
- Πλήρως ηλεκτρονική αξιολόγηση προγραμμάτων χωρίς διαμεσολάβηση υπαλλήλων
Γιάννης Δεβετζόγλου – Τα ΝΕΑ
Ελληνικά προϊόντα – μετανάστες!