Tuesday, 19 November, 2024

Εμπάργκο ως 30 Σεπτέμβρη στα βοοειδή του Έβρου λόγω οζώδους δερματίτιδας

Μεγάλη οικονομική ζημία για τους κτηνοτρόφους θα σημάνει ενδεχόμενη εξάπλωση της νόσου και σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες.


Σε καραντίνα τίθεται η περιοχή του Έβρου και τα προϊόντα βοοειδών έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, έπειτα από σχετική απόφαση της διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Με την απόφαση που έχει ως θέμα «Ορισμένα προσωρινά μέτρα προστασίας σχετικά με την οζώδη δερματίτιδα στην Ελλάδα» μπαίνει σε εφαρμογή η Εκτελεστική Απόφαση 2015/1423 της Επιτροπής της Ε.Ε σχετικά με το ζήτημα και συγκεκριμένα επιβάλλονται τα εξής:
1.Η Ελλάδα απαγορεύει την αποστολή των ακόλουθων εμπορευμάτων από την περιφερειακή ενότητα Έβρου προς άλλα μέρη της Ελλάδας, προς άλλα κράτη μέλη και προς τρίτες χώρες:
α) ζώντα βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά
β) σπέρμα βοοειδών
2. Η Ελλάδα απαγορεύει τη διάθεση στην αγορά, εκτός της περιφερειακής ενότητας Έβρου, των ακόλουθων εμπορευμάτων από την περιφερειακή ενότητα Έβρου:
α) νωπό κρέας που παράγεται από βοοειδή, καθώς και παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας που παράγονται από το εν λόγω νωπό κρέας
β) γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από βοοειδή
γ) αμεταποίητα ζωικά υποπροϊόντα που προέρχονται από βοοειδή, εκτός εάν προορίζονται, υπό την επίσημη εποπτεία της αρμόδιας αρχής, για διάθεση σε εγκεκριμένη μονάδα εντός της ελληνικής επικράτειας.
Ξεκινά ο εμβολιασμός
Εν τω μεταξύ, τον άμεσο εμβολιασμό των περίπου 20.000 βοοειδών του Έβρου, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται η ημερομηνία έναρξης προκειμένου να περιοριστεί εντός του νομού η ζωονόσος της οζώδους δερματίτιδας και την κάλυψη από κρατικούς πόρους της όποιας διαφοράς προκύψει τιμολογιακά, στην αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, από τις τιμές που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ, ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη ο απερχόμενος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης, την Δευτέρα.
Ο κ. Σγουρίδης συνοδεία κλιμακίου κτηνιάτρων του υπουργείου, συμμετείχε την Δευτέρα σε σύσκεψη εργασίας με θέμα την αντιμετώπιση της ζωονόσου, μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, στις 20 Αυγούστου, σε δύο κοπάδια στο δημοτικό διαμέρισμα Φερών.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο «Νομαρχείο» συμμετείχαν εκπρόσωποι κτηνοτρόφων του νομού, οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καΐσας, Δημήτρης Ρίζος και Νατάσα Γκαρά, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ), Σωτήρης Παπαδόπουλος και ο διευθυντής κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ Αχιλλέας Σαχπατζίδης.
Ο απερχόμενος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε επιγραμματικά στις ενέργειες του υπουργείου, αρχής γενομένης της 4ης Φεβρουαρίου πριν ακόμη εμφανιστεί η νόσος στον Έβρο, τις οποίες χαρακτήρισε άμεσες και στο βαθμό των δυνατοτήτων της χώρας. Ενέργειες που αφορούσαν στην αποστολή εγκυκλίου προς τις αρμόδιες αρχές όλης της χώρας ότι η νόσος πλησιάζει από την Τουρκία, τη διοργάνωση ημερίδας και σεμιναρίου για την οζώδη δερματίτιδα, έκδοση εγκυκλίου για μετακίνηση των ζώων, αίτηση προς την Ε.Ε. άδειας εμβολιασμού (η οποία απάντησε αρνητικά με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχε κρούσμα εντός των συνόρων της) και επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, σημειώνοντας το πρόβλημα συνεργασίας που υπάρχει με τη γείτονα χώρα ως προς την έγκαιρη ενημέρωση της Ελλάδας.
«Δεν αδρανήσαμε. Από τις 20 Αυγούστου που επιβεβαιώθηκε η ζωονόσος στη χώρα ενημερώσαμε την Ε.Ε. ζητώντας εμβολιασμό των ζώων για τις εκτροφές, από τη στιγμή που πέρασε τα σύνορά μας, και άρση των απαγορεύσεων διακίνησης επεξεργασμένων προϊόντων ζωικής προέλευσης (γάλα, αλλαντικά κλπ) καθώς στην περιοχή λειτουργεί η γαλακτοβιομηχανία «Εβροφάρμα» και μονάδα αλλαντικών της εταιρίας «Υφαντής». Ζητήσαμε αμέσως εξασφάλιση εμβολίων από τη μόνη παρασκευάστρια εταιρία με δοκιμασμένο στην πράξη εμβόλιο και άμεση έγκριση του σκευάσματος από τον ΕΟΦ, την οποία μας διαβεβαίωσαν ότι θα έχουμε έως και την Πέμπτη. Έχει εξασφαλισθεί ήδη η σχετική πίστωση για την αγορά απευθείας του εμβολίου με χρήματα του υπουργείου και από τη στιγμή που θα εγκρίνει η Ε.Ε. θα προχωρήσουμε στον εμβολιασμό».
Αποζημιώσεις
Ως προς την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου ο κ. Σγουρίδης δήλωσε: «Εκεί που μπορώ να δεσμεύσω την πολιτεία είναι να ενισχυθούν οι μονάδες που επλήγησαν αλλά και οι μονάδες του Έβρου γενικότερα, από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης μέσω σχεδίων βελτίωσης, τα οποία μπορούν να τρέξουν από 1-1-16. Δεν μπορώ να δεσμευτώ για περισσότερα χρήματα το ’15 όταν εκκρεμούν ακόμη οι αποζημιώσεις του ’14», είπε χαρακτηριστικά.
Αντιδράσεις κτηνοτρόφων
Ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης, αμφισβήτησε την άμεση κινητοποίηση του υπουργείου προς την κατεύθυνση αδειοδότησης, από την Ε.Ε., του προληπτικού εμβολιασμού των βοοειδών. «Αμφιβάλουμε για το πώς χειρίστηκε το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας και οι υπηρεσίες το θέμα. Σήμερα το πρωί θανατώνεται κοπάδι στον Έβρο και έπεται και δεύτερο. Σας στείλαμε εγκαίρως τα αιτήματά μας και σήμερα μιλάμε ακόμη υποθετικά. Ήδη έπρεπε να έχει συγκροτηθεί κλιμάκιο κτηνιάτρων και πολιτικών παραγόντων-ευρωβουλευτών και να συζητάει με την ευρωπαϊκή επιτροπή για την έγκριση του εμβολίου. Το υπουργείο αδράνησε, δεν έχει γίνει κατανοητό ότι τα κουνούπια δεν έχουν σύνορα. Σήμερα καίγεται ο Έβρος και μαζί του θα καεί και η Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ. Δουνάκης διαμαρτυρήθηκε έντονα και για τις αποζημιώσεις των ζωονόσων όπως αυτές ορίζονται στη σχετική εγκύκλιο. «Δίνονται χαμηλότερες τιμές με την αιτιολόγηση να μη μεταδίδονται οι ασθένειες. Τις ασθένειες δεν τις μεταδίδουν οι κτηνοτρόφοι. Είναι δυνατόν να θέλουμε να θανατώσουμε την περιουσία μας για την αποζημίωση!», ανέφερε και ζήτησε τροποποίηση της ΚΥΑ ώστε να ανεβούν οι τιμές της αποζημίωσης και να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι για την ανασύσταση των κοπαδιών τους.
Τέλος οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων δήλωσαν ότι δεν θα δεχθούν τη θανάτωση των ζώων, παρά το ότι είναι επιβεβλημένη βάσει κοινοτικού δικαίου, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, καθώς εκτιμούν ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να θανατωθούν τα κοπάδια, να αποζημιωθούν με μειωμένες τιμές όταν υπάρξουν χρήματα και να φορολογηθούν οι αποζημιώσεις τους.
Στη σύσκεψη τονίστηκαν και οι εμπορικές συνέπειες, απροσδιόριστης αυτή τη στιγμή διάρκειας, που θα υποστεί ο Έβρος μετά τον εμβολιασμό, καθώς η Ε.Ε. θα επιβάλει αντίμετρα, όπως απαγόρευση πώλησης κρέατος και γαλακτοκομικών. Επίσης ο διευθυντής κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και διευκρίνισε ότι η διεθνής εμπειρία έδειξε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι πανάκια και δεν διασφαλίζει ότι δεν θα εμφανιστούν νέα κρούσματα.
Για ολιγωρία της κυβέρνησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου τοπικά, εθνικά, σε διμερές επίπεδο με την Τουρκία καθώς και με την Ε.Ε. κάνει λόγο σε σχετική ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ν.Δ. Έβρου, Αν. Δημοσχάκης.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Σγουρίδης επισκέφθηκε τις μονάδες στις οποίες βεβαιώθηκαν τα κρούσματα.

Εμπάργκο ως 30 Σεπτέμβρη στα βοοειδή του Έβρου λόγω οζώδους δερματίτιδας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου