Sunday, 22 December, 2024

Ενίσχυση σηροτροφίας μέσω μεταποίησης, συνδεδεμένων

«Έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που έχει συγκεκριμένο μέτρο

η δράση 4-2-1, η οποία έχει ως βασικό στόχο τη μεταποίηση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων», τόνισε στη βουλή απαντώντας στο βουλευτή της ΝΔ, Αν. Δημοσχάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

«Μέσα σ’ αυτή τη δράση θα εντάξουμε οπωσδήποτε και τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη σηροτροφία, δεδομένου ότι, όπως και εσείς, και εμείς αναγνωρίζουμε ότι η ελληνική παραγωγή έχει όλες τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις, ακόμα και να ανταγωνιστεί διεθνώς», συνέχισε, για να καταλήξει: «Άρα, λοιπόν, όταν έχουμε ένα πρόγραμμα που λέει ότι μπορούμε μέχρι ένα κόστος επένδυσης των 10 εκατομμυρίων ευρώ, ιδιαίτερα για την περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου το ποσοστό της ενίσχυσης ξεπερνάει το 50% των επιλέξιμων δαπανών, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν όλοι μαζί –κι εσείς και εμείς- να μπορέσουμε μέσα στο συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα να εντάξουμε δραστηριότητες.

Έχουμε τα χρήματα, έχουμε τη διάθεση, υπάρχει και ο κόσμος, άρα ποια καλύτερη περίοδος να κάνουμε πράξη αυτά που λέμε; Θέλουμε τη συνεργασία σας. Πραγματικά, ειδικά το κομμάτι της σηροτροφίας είναι ένα κομμάτι που έχει συνδεθεί με μία συγκεκριμένη περιοχή και είναι καιρός, υπάρχουν δηλαδή οι δυνατότητες, να αναπτυχθεί».

Αναλυτικά ο διάλογος από τα Πρακτικά της βουλής

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Προχωρούμε στην έβδομη με αριθμό 16/3-10-2016 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστάσιου Δημοσχάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη στήριξη και την ανάπτυξη της σηροτροφίας στο Σουφλί.

Ορίστε, κύριε Δημοσχάκη, έχετε τον λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η περιοχή του Σουφλίου έχει αποτελέσει κέντρο μεταξοπαραγωγής διεθνούς εμβέλειας. Η παραδοσιακή τέχνη από τους σηροτρόφους της Προύσας και το μεράκι των κατοίκων του Σουφλίου μετέτρεψαν τον κάμπο τους σε έναν απέραντο μορεώνα τόσο από τη μία πλευρά του ποταμού όσο και από την απέναντι, που δυστυχώς συμπεριελήφθη στην τουρκική επικράτεια, που ήταν και η πραγματική της ενδοχώρα.

Η παγκόσμια φήμη του μεταξιού του Σουφλίου προπολεμικά βασίστηκε στην τέχνη και την εργατικότητα των κατοίκων του, αλλά και στις ιδανικές συνθήκες της περιοχής.

Πράγματι, σε μια προσπάθεια αναβίωσης στη δεκαετία του 1980 της σηροτροφίας στην περιοχή, ειδικοί από την Κίνα επί της σηροτροφίας επιβεβαίωσαν την καταλληλότητα του εδάφους, του κλίματος, αλλά και του εξαιρετικού μορεώνα του κεντρικού Έβρου. Μάλιστα, κοντά στα δέντρα ποικιλίας «Προύσας» φυτεύτηκαν και δένδρα κατάλληλης κινεζικής ποικιλίας, ενώ νέες και πιο σύγχρονες μέθοδοι σηροτροφίας μεταλαμπαδεύτηκαν σε ορισμένους από τους κατοίκους. Οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτέλεσαν σημαντικό κίνητρο για την αναβίωση της σηροτροφίας και της ενασχόλησης με αυτή περισσότερων σηροτρόφων, όμως, η διάρθρωσή τους δεν επέφερε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Σήμερα υπάρχει ακόμα ικανός αριθμός επαγγελματιών στο Σουφλί, αλλά δεν έχουν βρει πρόσφορο έδαφος. Καθολικό είναι το αίτημα για επαναπροσδιορισμό του τρόπου στήριξης της σηροτροφίας μέσω των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών χρηματοδοτικών εργαλείων, έτσι ώστε να συνεχιστεί η βιωσιμότητα των σημερινών σηροτροφιών, αλλά να δοθεί πλέον έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση της εν λόγω δραστηριότητας και να γίνει εκμετάλλευση των πολλαπλασιαστικών οφελών της. Βασικό ζήτημα παραμένει η μεγιστοποίηση, αλλά και η καθετοποίηση της παραγωγής μέσα από τη μεταποίηση του βασικού προϊόντος, ώστε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος από την προστιθέμενη αξία του μεταξιού να μπορεί να παραμένει στο Σουφλί. Η αρχική μεταποίηση μπορεί να μετατραπεί σταδιακά σε παραγωγή τελικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, εξωστρεφούς χαρακτήρα, τα οποία θα καταστήσουν το Σουφλί brand name διεθνούς βεληνεκούς.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε, πρωτίστως, εάν σκοπεύετε να προχωρήσετε στη βελτίωση και αναδιάρθρωση των προγραμμάτων ενίσχυσης της σηροτροφίας, έτσι ώστε να προωθηθεί και η καθετοποίηση της παραγωγής και η πλήρης εκμετάλλευση του προϊόντος των σηροτρόφων.

Επιπλέον, ερωτάσθε τι άλλα μέτρα και δράσεις πρόκειται να λάβετε για τη στήριξη και προώθηση του μεταξιού. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ, κύριε Δημοσχάκη.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, να συμφωνήσω μαζί σας ότι η ανάπτυξη του κλάδου της σηροτροφίας μπορεί να δώσει στον αγροτικό πληθυσμό, ειδικά των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, μια δραστηριότητα η οποία θα στηρίξει και το οικογενειακό τους εισόδημα, γιατί στη χώρα μας πραγματικά επικρατούν ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν τη δυνατότητα τριών εκτροφών μεταξοσκώληκα κατά τη διάρκεια του έτους -εαρινή, θερινή, φθινοπωρινή- και βεβαίως, αυτό σημαίνει και δυναμική ανάπτυξη στον συγκεκριμένο κλάδο.

Επιπλέον, η τεχνογνωσία του εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη περιοχή, διασφαλίζει και την παραγωγή κουκουλιών υψηλής ποιότητας και απόδοσης, που σημαίνει εξαιρετικής ποιότητας μετάξι, που μπορεί να ανταγωνιστικό και σε διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στις χώρες της Ασίας, από τις οποίες και εισάγεται.

Οι πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2015 ανέρχονται σε 637 χιλιάδες ευρώ. Έχουν δοθεί σε εξήντα τέσσερις δικαιούχους. Σαράντα τρεις είναι οι δικαιούχοι από τον Έβρο, με ενίσχυση 290 χιλιάδων ευρώ. Εμείς με υπουργική απόφαση, που καθόριζε τις λεπτομέρειες χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα στης σηροτροφίας για το χρονικό διάστημα 2015 – 2020, έχουμε προβλέψει ένα ποσό 4,7 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή προέρχεται από πόρους του άρθρου 53 του κανονισμού και βεβαίως δίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, πώς θα προμηθεύονται τον μεταξόσπορο, τι θα περιέχει το κάθε κουτί, πόσα τουλάχιστον αυγά μεταξοσκώληκα. Είναι οι διαδικασίες τις τεχνικές λεπτομέρειες των οποίων θα τις μάθουν όσοι ενδιαφέρονται. Αυτό που θέλω να σας πω κλείνοντας την παρέμβασή μου είναι ότι ήδη και η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας συντάσσει στοχευμένη μελέτη για την εξειδίκευση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της σηροτροφίας στη χώρα μας και ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη περιοχή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Δημοσχάκη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το θέμα είναι να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις.

Μιλήσατε για χρηματοδότηση όλων αυτών των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Πόσα από αυτά τα προϊόντα τα οποία έβγαλαν οι παραγωγοί μας έχουν μετατραπεί σε προϊόντα δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα; Το γνωρίζετε; Εμείς εδώ έχουμε το έλλειμμά μας. Το έλλειμμά μας είναι ότι δεν μπορούμε να παράγουμε προϊόντα δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα.

Η περιοχή του Σουφλίου σάς προσφέρει πεδίον δόξης λαμπρόν και νομίζω ότι θα πρέπει να σκύψετε πάνω στο πρόβλημα, διότι διαπιστώνω ότι δεν έχετε σκύψει τόσο εσείς, όσο και οι συνεργάτες σας. Τον μήνα Ιούνιο παρέδωσα στον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης το παρόν σημείωμα, προκειμένου να προετοιμαστεί με τους επιτελείς και τους συνεργάτες του και προκειμένου να μεταβώ σε ώρα και σε ημέρα προγραμματισμένη από τον ίδιο και να μας ενημερώσει, πρώτον για τις δασώσεις των γαιών, δεύτερον για την ανάπτυξη μεταξοπαραγωγής στον Έβρο, τρίτον για τα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις ζωονόσους και τέταρτον για τους βαμβακοκαλλιεργητές.

Αν πήρατε εσείς τηλέφωνο, πήρα και εγώ. Αυτή είναι η συμπεριφορά του Υπουργού απέναντι σε έναν Βουλευτή. Φαντάζομαι ποια θα είναι απέναντι στους πολίτες.

Από την άλλη πλευρά, το ζήτημα είναι να προχωρήσετε άμεσα σε στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη της σηροτροφίας. Οι παρεμβάσεις σας αυτές πρέπει να γίνουν και στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα. Υπάρχουν τα κτήρια, υπάρχουν οι υποδομές, υπάρχουν τα υφαντήρια, υπάρχουν τα αναπηνιστήρια. Νομίζω ότι θα πρέπει μέσα από έναν σχεδιασμό ακόμα και να επιστρατεύσετε και το τοπικό πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Έχει εξαίρετους επιστήμονες και μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι. Μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο ομιλών, διότι έχουμε σοβαρότατα προβλήματα από τα αλλεπάλληλα πλημμυρικά φαινόμενα στον Έβρο και στους παραποτάμους του, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καλλιεργήσουμε αυτές τις παραγωγές που είναι απαραίτητες για την περιοχή μας. Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι πρέπει να σκύψετε πάνω στα προβλήματα του Έβρου. Μπορεί ο Έβρος να είναι πολύ μακριά, όπως λέτε ορισμένοι εδώ στην Αθήνα, αλλά τα προβλήματα θα μας πνίξουν όλους.

Επίσης, θα ήθελα, πέρα από αυτό που σας λέω, να τονίσω ότι έχετε μεγάλη δυνατότητα να αξιοποιήσετε το Σουφλί.

Κύριε Πρόεδρε, θέλω να υπογραμμίσω –και για τα Πρακτικά της Βουλής- ότι στο πλαίσιο αναπτυξιακών νόμων, δεκαοκτώ επιχειρηματίες του Σουφλίου πήραν τα δάνεια τα οποία προβλέπονται. Και οι δεκαοκτώ επιχειρήσεις εδώ και δεκαετίες είναι εν ζωή. Αυτοί είναι οι νοικοκυραίοι του Σουφλίου και έτσι πρέπει να τους συμπεριφερθείτε.

Θα ήθελα, με την ευκαιρία που είστε εδώ, στα υπουργικά έδρανα, να κοιτάξετε το θέμα των κτηνιάτρων του Έβρου και ιδιαίτερα της Ορεστιάδας. Έχει μείνει ένας. Δεν φτάνει ούτε για να επιβλέψει στα σφαγεία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ολοκληρώστε, κύριε Δημοσχάκη.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Επίσης, ένα σοβαρό θέμα που θα ήθελα να προσέξετε, είναι το εξής: Ξεκίνησε ήδη η λειτουργία του Εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδας. Οι προσλήψεις από τη λεγόμενη εταιρεία έγιναν με νόμιμο τρόπο; Προσλήφθηκαν αυτοί που ήταν απαραίτητοι για το εργοστάσιο, προκειμένου να λειτουργήσει; Η πρόσληψη όλων αυτών πού έγινε;

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε, κύριε Υπουργέ. Νομίζω ότι έχετε την ευαισθησία και θα τα ερευνήσετε και θα δώσετε λύσεις στα προβλήματά μας.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος (Τάσος) Δημοσχάκης καταθέτει για τα Πρακτικά σχετικό έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Τον λόγο έχει ο κ. Αποστόλου.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, καταλαβαίνω την αγωνία σας για ένα σωρό θέματα που θέσατε. Αυτή την ώρα όμως έχουμε μία συγκεκριμένη κοινοβουλευτική ερώτηση και σ’ αυτήν θα σας απαντήσω.

Λέτε να αφήσουμε τα λόγια και να προχωρήσουμε σε πράξεις. Μα, αυτό κάνουμε. Σας είπα προηγουμένως ότι συνδέσαμε τη σηροτροφία με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και για τα επόμενα πέντε χρόνια. Εξασφαλίσαμε 4,7 εκατομμύρια.Έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που έχει συγκεκριμένο μέτρο, η δράση 4-2-1, η οποία έχει ως βασικό στόχο τη μεταποίηση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Μέσα σ’ αυτή τη δράση θα εντάξουμε οπωσδήποτε και τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη σηροτροφία, δεδομένου ότι, όπως και εσείς, και εμείς αναγνωρίζουμε ότι η ελληνική παραγωγή έχει όλες τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις, ακόμα και να ανταγωνιστεί διεθνώς. Άρα, λοιπόν, όταν έχουμε ένα πρόγραμμα που λέει ότι μπορούμε μέχρι ένα κόστος επένδυσης των 10 εκατομμυρίων ευρώ, ιδιαίτερα για την περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου το ποσοστό της ενίσχυσης ξεπερνάει το 50% των επιλέξιμων δαπανών, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν όλοι μαζί –κι εσείς και εμείς- να μπορέσουμε μέσα στο συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα να εντάξουμε δραστηριότητες.

Έχουμε τα χρήματα, έχουμε τη διάθεση, υπάρχει και ο κόσμος, άρα ποια καλύτερη περίοδος να κάνουμε πράξη αυτά που λέμε; Θέλουμε τη συνεργασία σας. Πραγματικά, ειδικά το κομμάτι της σηροτροφίας είναι ένα κομμάτι που έχει συνδεθεί με μία συγκεκριμένη περιοχή και είναι καιρός, υπάρχουν δηλαδή οι δυνατότητες, να αναπτυχθεί.

agronews

Ενίσχυση σηροτροφίας μέσω μεταποίησης, συνδεδεμένων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου