Wednesday, 25 December, 2024

Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 5 – 11/11/2016

Συνεχίσθηκαν με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών

με ικανοποιητικές τιμές και για την παραγωγή. Συνεχίζεται με ικανοποιητικούς για την εποχή ρυθμούς και η εξαγωγή ακτινιδίων, της ποικιλίας Hayward, με την απορρόφηση να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η εγχώρια κατανάλωση είναι υποτονική και θα πρέπει να αποκτηθεί η  εμπιστοσύνη ως προς τα σάκχαρα τους, που επλήγη από την υπερπρώιμη (ξυνών) συγκομιδή και διάθεση χωρίς την τήρηση των προδιαγραφών. Συνεχίστηκαν και οι εξαγωγές μήλων αλλά και ελάχιστων ποσοτήτων επιτραπέζιων σταφυλιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 5 – 11/11/2016, είναι οι εξής:

Πορτοκάλια 14.092 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 8.296 τόνων

Μανταρίνια 4.826 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 2.572 τόνων

Λεμόνια 588 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 612 τόνων

Ακτινίδια 28.754 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 19.541 τόνων

Επιτραπέζια σταφύλια 71.764 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 78.473 τόνων

Ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, κ. Γ. Πολυχρονάκης, δήλωσε ότι: «Εξακολουθεί να παρατηρείται το φαινόμενο φόρτωσης και εξαγωγής κατ ευθεία από τον αγρό ατυποποίητων προϊόντων από «Έλληνες και Βαλκάνιους αλλά και Ιταλούς εμπόρους» και πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες φορολογικές αρχές θα φροντίσουν για την τήρηση του ΚΦΑΣ από τους εμπλεκόμενους εμπόρους (φορολογικοί αντιπρόσωποι αλλοδαπών – εμπόρων, εμπόρων – μεσιτών, εμπόρων – αγροτών κ.α). Εφιστάται η προσοχή στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για την αυστηρή τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των προς εξαγωγή προϊόντων για την διασφάλιση της φήμης των ελληνικών προϊόντων με αποφυγή συγκομιδής άωρων προϊόντων και προϊόντων. Ζητείται η ενεργοποίηση των προβλεπόμενων μικτών κλιμακίων φορολογικού ελέγχου ΠΚΠΦΠΕ και ΔΑΟΚ με την συνδρομή κ.α υπηρεσιών (αστυνομίας, λιμενικού σώματος) για τη διασφάλιση της νομιμότητας. Στο μεταξύ μετά την έγκριση εισαγωγής πέρυσι ελληνικών ακτινιδίων στην Ινδία το αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα μας εξήγαγε πέρσι (την περίοδο 2015/16) 1.200 τόνους ενώ θα συνεχιστούν και φέτος οι εξαγωγές ακτινιδίων. Ήδη έχουν εξαχθεί μέχρι σήμερα 1.577 τόνοι, ενώ στόχος είναι να υπερβούν τους 10.000 τόνους.

Κρίνουμε πως θα είναι επιτυχία εάν καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε τη φετινή εμπορική περίοδο του ακτινιδίου και να υπερβούμε τον στόχο, χωρίς τις μέχρι και σήμερα υπάρχουσες γραφειοκρατικές διαδικασίες από ελληνικής πλευράς και την αντικατάσταση του προσωρινού καθεστώτος της δοκιμαστικής εφαρμογής «in transit Cold Treatment» με την ενσωμάτωσή της στη διμερή σύμβαση Ελλάδος – Ινδίας, διότι άλλη μία απώλεια θα έχει αρνητικές συνέπειες στις εξαγωγικές επιχειρήσεις του χώρου.

Επίσης θυμίζουμε ότι εκκρεμούν προς υπογραφή διμερείς φυτοϋγειονομικές συμφωνίες και με άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, από τις οποίες υπάρχει ζήτηση ελληνικών προϊόντων και η Ελληνική πλευρά δεν ανταποκρίνεται επαρκώς για την επίσπευση υπογραφής τους».

agrotypos

Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 5 – 11/11/2016

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου