Η υπ’ αριθμόν Α.Π.: 972/13-6-2016 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλη Τζελέπη σχετικά με: «τις επιπτώσεις στους αγρότες συνταξιούχους από τον νέο Ασφαλιστικό Νόμο 4387/2016» συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Πέμπτης 16-6-2016 με τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιο Πετρόπουλο
Ειδικότερα, στην Πρωτολογία του ο Βουλευτής τόνισε ότι: «Κύριε Υπουργέ, με την αρχή της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου, του Ν. 4387 της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήδη άρχισαν να γίνονται ορατά τα αρνητικά αποτελέσματα του Nόμου αυτού για τους συνταξιούχους. Άρχισαν να γίνονται ορατές οι μειώσεις στους συνταξιούχους όσον αφορά το ΕΚΑΣ, τις επικουρικές συντάξεις, το εφάπαξ και έπεται συνέχεια και για τις κύριες, αλλά και για τις συντάξεις στους νεοεισερχόμενους από εδώ και πέρα ασφαλισμένους που προβλέπονται -30%. Θέλω, όμως, να επικεντρωθώ ιδιαίτερα στους αγρότες. Ήδη οι αγρότες αυτές τις μέρες βλέπουν μια αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές τους που αγγίζει το 25%. Και μιλάω συγκεκριμένα για μία κατηγορία, για την τέταρτη κατηγορία από 1096 ευρώ πάει σε 1467 ευρώ για εξακόσιες πενήντα επτά χιλιάδες αγρότες. Εκείνο, όμως, που έχει αναστατώσει πραγματικά τους αγρότες είναι ότι με τον Ν. 4387 και το άρθρο 20 παράγραφος 6, όπως έχει περάσει, ορίζει ότι: «στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους, τους ασφαλισμένους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία, αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις –κύριες και επικουρικές- καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60%». Δηλαδή, παρ’ όλες τις υποσχέσεις, με την κατάργηση του ΟΓΑ και την ενσωμάτωσή του στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη συγκεκριμένη διάταξη οι νεοεξερχόμενοι αγρότες, οι αγρότες οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με τη γη τους, οι αγρότες των 330 ευρώ θα δεχθούν μειώσεις της τάξης του 60%, δηλαδή θα παίρνουν 120 ευρώ σύνταξη; Θα ήθελα να διευκρινίσετε, επίσης, σε σχέση με την εφαρμοστική εγκύκλιο τι γίνεται και με τους εν ενεργεία συνταξιούχους αγρότες πριν την ψήφιση του νόμου αυτού.
Μιας και έχει ενταχθεί ο ΟΓΑ πλέον στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, θα ήθελα να ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, αν είναι στις προθέσεις σας να διατηρήσετε την υφιστάμενη οργανωτική δομή του ΟΓΑ στην περιφέρεια με τους 3.500 ανταποκριτές, γιατί καταλαβαίνετε και ξέρετε πολύ καλά ότι πλέον η αγροτική σύνταξη για να υπολογιστεί, θα υπολογίζεται σε πέντε κομμάτια. Αυτά τα πέντε κομμάτια για να υπολογιστούν, χρειάζονται ένα εξειδικευμένο προσωπικό. Αν καταργηθούν οι τρεισήμισι χιλιάδες ανταποκριτές που είναι στην περιφέρεια, θα αναγκάζεται ο αγρότης από τις ορεινές περιοχές από τις απομακρυσμένες περιοχές, να πάει να βρει πληροφόρηση πού; Στον Ενιαίο Φορέα; Στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ; Πώς;».
Στη συνέχεια, στην Δευτερολογία του ο κ. Τζελέπης υπογράμμισε ότι: «Κύριε Υπουργέ, περιμένουμε να βγει η εφαρμοστική εγκύκλιος γι’ αυτά που είπατε. Ισχύει όμως, σύμφωνα με την τοποθέτησή σας, ότι και οι νέοι συνταξιούχοι αγρότες, οι γεννηθέντες το 1949 που θα βγουν σε σύνταξη από 1/7/2016, πρέπει να μεταβιβάσουν την αγροτική τους περιουσία. Δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα. Κατ’ επέκταση, δημιουργούμε στην ελληνική περιφέρεια κατηγορία πολιτών που καλείται να ζήσει με 3.500 ευρώ συνολικές αποδοχές από τη σύνταξη των 330 ευρώ το μήνα. Ξέρετε ποιους θίγετε εδώ; Η συγκεκριμένη διάταξη θίγει τους μικροαγρότες της ελληνικής περιφέρειας. Εγώ θα ήθελα πραγματικά, για να είμαστε δίκαιοι απέναντι στην αγροτική τάξη, η οποία κρατά την κοινωνική συνοχή στην ελληνική περιφέρεια, να ισχύσει αυτό που ίσχυε με τον ν.3863/2010, όταν η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε εξαιρέσει ρητά από αυτή τη διάταξη τους αγρότες, είτε εν ενεργεία είτε συνταξιούχους. Αυτό πρέπει να επανέλθει. Σε σχέση τώρα με αυτό που είπατε για την εθνική σύνταξη των 380 ευρώ και πλέον, ξέρετε ότι αυτό θα το πάρουν οι αγρότες το 2031. Όσο δε για το 11 ευρώ, δεν είναι 11 ευρώ η αύξηση, κύριε Υπουργέ.
Στην τρίτη κατηγορία από 954 ευρώ που πλήρωνε ο αγρότης, σήμερα πληρώνει που του πήγαν τα χαρτάκια 1.189,88 ευρώ. Έχουμε αύξηση κατά 19,81%.Και όσον αφορά αυτό που λέτε ότι μετά το 2017 οι αγρότες θα πληρώνουν λιγότερα, πώς θα πληρώνουν λιγότερα; Κοινή λογική είναι. Οι αγρότες μέχρι εχθές πλήρωναν 10% -δηλαδή 7% για την κύρια, σύμφωνα με τις κλίμακες, και 3% για την υγεία- και σήμερα καλούνται να πληρώσουν συνολικά και για τα δύο 14%. Από του χρόνου θα πάνε στο 18% και μέχρι το 2022, επί του φορολογητέου εισοδήματός τους, θα πάνε στο 27%. Και αν σε όλα αυτά λάβουμε υπόψη τη φοροεισπρακτική πολιτική εις βάρος των αγροτών, τα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί μέχρι τώρα -και τα γνωρίζουν πολύ καλά οι αγρότες- που συρρικνώνουν το εισόδημά τους, συν την εισφοροεισπρακτική πολιτική μέσω των εισφορών για τον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, πραγματικά διαλύεται ο αγροτικός τομέας και η ελληνική πρωτογενής παραγωγή, που είναι τόσο αναγκαία σήμερα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την εθνική οικονομία».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό, να ισχύει για τους αγρότες ότι προέβλεπε ο Ν. 3853/2010 γιατί όπως τόνισε: «Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να τύχει εθνικής προσοχής από όλα τα κόμματα γιατί είναι ένας τομέας αναπτυξιακός, κοινωνικός, οικονομικός, ο οποίος πέραν από την οικονομική συνεισφορά στην εθνική οικονομία, είναι και βασικός συντελεστής της κοινωνικής συνοχής στην Περιφέρεια».
Επίκαιρη ερώτηση του Μ. Τζελέπη για τις αυξημένες εισφορές σε ΟΓΑ και για τις επιπτώσεις στους συνταξιούχους από τον νέο ασφαλιστικό νόμο