Προϋποθέσεις ολικής επαναφοράς µέσω διαγραφής συσσωρευµένων χρεών προς όλους τους πιστωτές τους (ιδιωτικό και δηµόσιο τοµέα)
φιλοδοξεί να δηµιουργήσει για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, συµπεριλαµβανοµένων των ατοµικών αγροτικών επιχειρήσεων, συνεταιρισµών και λοιπών αγροτικών µονάδων, το νοµοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συµβιβασµό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.
Σε 3 μήνες οι αιτήσεις ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Μεταξύ άλλων στο πλαίσιο που προωθήθηκε για επεξεργασία στις αρµόδιες επιτροπές της Βουλής και αναµένεται να τεθεί προς ψήφιση στα τέλη Απρίλη εν µέσω αντιδράσεων από την Αξιωµατική Αντιπολίτευση που έχει άλλη πρόταση, παρέχεται η δυνατότητα σε αγρότες που κρατούν λογιστικά βιβλία, να υποβάλλουν από τον Ιούλιο µέσω ηλεκτρονικής πλατφόρµας, αίτηµα ρύθµισης των οφειλών τους. Βασική προϋπόθεση, είναι να ασκούν εµπορική δραστηριότητα και τα χρέη τους να υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ έως 31/12/2016.
Μια χρήση αρκεί
Εκτός αυτών, για να ενταχθεί στο µηχανισµό µια επιχείρηση, πρέπει απαραίτητα να κάλυπτε τα τρέχοντα έξοδά της, σε τουλάχιστον µία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις, παρουσιάζοντας θετικά καθαρά αποτελέσµατα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων. Η φιλοσοφία του εξωδικαστικού συµβιβασµού εδράζεται στο ότι ο µηχανισµός αυτός δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να διαπραγµατευτεί σε µια µόνο διαδικασία µε το σύνολο των πιστωτών της, µε ηλεκτρονικό µάλιστα τρόπο, γεγονός που ενδέχεται να µειώσει το διοικητικό κόστος, όχι µόνο για την επιχείρηση αλλά και για τους πιστωτές.
Ασφαλιστικά ταµεία, ΟΓΑ εντός
Το νοµοσχέδιο προβλέπει τη συµµετοχή τόσο του δηµοσίου όσο και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης ως πιστωτών µε τους ίδιους όρους που συµµετέχουν και οι ιδιώτες πιστωτές. Παρέχει έτσι την δυνατότητα για πρώτη φορά σε µικρές, µεσαίες και µεγάλες επιχειρήσεις καθώς και ατοµικές επιχειρήσεις να ρυθµίσουν τα χρέη τους συνολικά και ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές τους σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα. Θα έχει δηλαδή την ευκαιρία ο επιχειρηµατίας ή ο αγρότης να καθίσει στο ίδιο τραπέζι µε Τράπεζες, Εφορίες, ασφαλιστικά Ταµεία, ΑΤΕ υπό εκκαθάριση και να επιτύχει συµφωνία µε όλους.
Προς αυτή την κατεύθυνση έως το τέλος του έτους πρόκειται να λειτουργήσουν συνολικά 120 γραφεία ενηµέρωσης και υποστήριξης των δανειοληπτών, γραφεία που θα παρέχουν πληροφόρηση και θα λειτουργήσουν ως ΚΕΠ δανειοληπτών. Οι παρεµβάσεις για τους υπερ-χρεωµένους δεν σταµατούν όµως εδώ, καθώς όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Μεγάλη ∆ευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Οικονοµίας και Ανάπτυξης «θα υπάρξουν ανάλογες ρυθµίσεις και για επιχειρήσεις µε οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ».
Παράλληλα, στην κυβέρνηση φιλοδδοξούν, ότι αν τα πράγµατα στην οικονοµία εξελιχθούν καλά και πιαστούν οι στόχοι, θα θεσπιστούν φορολογικά αντίµετρα, µε ωφεληµένους κατά κύριο λόγο τους συνεταιρισµένους αγρότες, αλλά και τις επιχειρήσεις.
agronews
Επανεκκίνηση με σβήσιμο χρεών για χιλιάδες αγρότες