Η 30χρονη Δέσποινα Καϊτίδου, από τη Σκύδρα Πέλλας, μίλησε στο Αγροτών Ανάγνωσμα
Από ποιο μέρος κατάγεσαι Δέσποινα, που μεγάλωσες και πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με την αγροτική ζωή;
Ονομάζομαι Δέσποινα Καϊτίδου. Η καταγωγή μου είναι από τη Σκύδρα Πέλλας. Μεγάλωσα σε ένα χωριό της Σκύδρας που λέγεται Σεβαστειανά.
Δεν θα έλεγα ότι ήταν απόφαση, διότι ο τόπος μας γενικά είναι μια αγροτική περιοχή και οι περισσότεροι από μας είμαστε αγρότες. Η οικογένεια μου, ασχολείται από πολλά χρόνια πριν με τη γεωργία, επομένως θεωρώ ότι ήταν δεδομένη η ενασχόληση μου με τη γη από πολύ μικρή ηλικία.
Ο νομός μας εξάλλου, αποτελεί σημαντικό αγροτικό κέντρο με σημαντική φρουτοπαραγωγή, κονσερβοποιία και μεταποιητική φρουτοβιομηχανία. Έχουμε εκτάσεις, οι οποίες είναι πεδινές, πλούσιες και έχουν άριστες εδαφοκλιματικές συνθήκες.
Πόσα στρέμματα καλλιεργείς, τι καλλιέργειες και τι ποικιλίες;
Καλλιεργούμε σχεδόν 40 στρέμματα τα οποία είναι: Νεκταρίνια big bang/12 στρεμ., Βιομηχανικά ροδάκινα ποικιλίας Κατερίνα/7 στρεμ., Βερίκοκα mogador/6 στρεμ., Κεράσια early bigi/ 6 στρεμ. Σε υποκείμενο Gisela 6, Κεράσια black star/2 στρεμ., Ακτινίδια hayward/5 στρεμ, Ελιές Χαλκιδικής/2 στρεμ. (παραγωγή ελαιολάδου), κεράσια early bigi/6 στρεμ. σε υποκείμενο Gisela 6 και κεράσια black star/2 στρεμ.
Τι μεθόδους ακολουθείς όσον αφορά τη λίπανση, άρδευση, φυτοπροστασία;
Σχετικά με τη λίπανση και την άρδευση των καλλιεργειών, λιπαίνω σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κάθε καλλιέργειας υπολογίζοντας τα θρεπτικά στοιχεία που αφαιρούνται από τη συγκομιδή των φρούτων και ποτίζω με τη μέθοδο μικροάρδευσης, κάνοντας οικονομία νερού. Για τη φυτοπροστασία, πάντα ενημερώνομαι, καθοδηγούμαι από τον γεωπόνο μας, αλλά και μελετάω η ίδια για το καλύτερο.
Στόχος είναι αφενός, η μείωση απωλειών παραγωγής αλλά με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, σεβόμενη το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγειά. Τα προϊόντα μας είναι πιστοποιημένα!
Την παραγωγή σου, που τη διοχετεύεις;
Η διοχέτευση της παραγωγής μας όσον αφορά τα βιομηχανικά ροδάκινα, μετά τη συγκομιδή τους, οδηγούνται σε βιομηχανία κονσερβοποίησης.
Οι υπόλοιπες παράγωγες μας μεταφέρονται σε εργοστάσιο-συσκευαστήριο, όπου γίνεται έλεγχος ποιότητας για την άμεση εξαγωγή τους… διαβάστε εδώ τη συνέχεια