Wednesday, 25 December, 2024

Η “Θάλεια” κατέστρεψε τους ροδακινοπαραγωγούς

Έντονο άφησε το αποτύπωμά της, η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών στις περιοχές Πέλλας και Ημαθίας, καθώς η έντονη βροχόπτωση

σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους, αλλά και την αυξομείωση της θερμοκρασίας (από 36 βαθμούς κελσίου στους 18), προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες και όχι μόνο.
Τις πληγές τους μετρούν οι ροδακινοπαραγωγοί, καθώς είδαν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους να χάνεται για ακόμη μια χρονιά και η απώλεια εισοδήματος να είναι δεδομένη.


Το πρόσφατο χτύπημα από την κακοκαιρία, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, έρχεται να προστεθεί στις απώλειες που βιώνουν κατά τη φετινή περίοδο οι ροδακινοπαραγωγοί από τους ανοιξιάτικους παγετούς που στο μεγαλύτερο ποσοστό των ποικιλιών επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών (καθόλου στα συμπύρηνα ροδάκινα) δεν αποζημιώνονται, αλλά και τις χαλαζοπτώσεις που και φέτος έπληξαν πολλές περιοχές όπου καλλιεργείται ροδάκινο και νεκταρίνι και ενώ ακόμη δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις για το έτος 2019, γίνεται αντιληπτό ότι θα βρεθούν οι παραγωγοί σε οικονομικό αδιέξοδο, αν υπάρξει ανάλογη καθυστέρηση.
Το imathiotikigi.gr επικοινώνησε με τον Αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, Δ. Γκαλαϊτση, ο οποίος ανέφερε τα εξής: “Μια από τις δυσκολότερες χρονιές φαίνεται να βιώνουμε οι ροδακινοπαραγωγοί. Η σεζόν ξεκίνησε με προβλήματα και δυσκολίες στην καλλιέργεια λόγω του covid 19 (Έλλειψη εργατικών χεριών, αβεβαιότητα στις αγορές, μείωση των εξαγωγών και εσωτερικής κατανάλωσης λόγω του μειωμένου τουρισμού). Στις περισσότερες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών παρουσιάστηκαν προβλήματα μειωμένης καρπόδεσης λόγω των ανοιξιάτικων παγετών, με τη ζημιά να μην καλύπτεται αδίκως από τον ΕΛΓΑ. Επίσης χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής στις πρώιμες ποικιλίες από τις αυξομειώσεις θερμοκρασιών και έντονων βροχοπτώσεων (καρπόπτωση, μαλάκωμα). Η πρόσφατη κακοκαιρία στις 5-6 Αυγούστου με τα υψηλά ποσοστά βροχής, την απότομη πτώση της θερμοκρασίας και δυνατούς ανέμους, ήρθε να προσθέσει επιπλέον ζημιές στην παραγωγή οι οποίες επίσης δεν αποζημιώνονται (αλλοίωση φλοιού σε όλα τα ροδάκινα και νεκταρίνια, ασθένεια της μονίλιας σε μεγάλο βαθμό και καρπόπτωση).” και συνέχισε λέγοντας πως: “Η πολιτεία οφείλει να σκύψει στο πρόβλημα της μεγάλης απώλειας εισοδήματος που αντιμετωπίζουμε καταβάλλοντας γενναίες στρεμματικές ενισχύσεις. Η άθλια οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι ροδακινοπαραγωγοί θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία”.
Ρεπορτάζ: Βοργιάδης Χρήστος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου