Saturday, 16 November, 2024

Η Θεοδώρα Τζάκρη στις βιομηχανίες κατάψυξης – επεξεργασίας οπωροκηπευτικών

Ανάγκη να επεκταθεί η συμβολαιακή γεωργία σε κεράσι, βερίκοκο, ροδάκινο
Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη επισκέφτηκε σήμερα τις βιομηχανίες επεξεργασίας/κατάψυξης οπωροκηπευτικών των εταιριών ALTERRA Α.Ε., ESCARCOM Α.Ε., ΑΦΟΙ ΛΑΜΠΡΙΔΗ Α.Ε. και είχε συνεργασία με τους διευθύνοντες συμβούλους τους για τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου, που απορροφά το 10% της συνολικής παραγωγής του ροδάκινου, το 20% της παραγωγής του βερίκοκου και έχει δυνατότητα να απορροφήσει το 50% της παραγωγής του κερασιού.
Πιο συγκεκριμένα η κ. Τζάκρη επισκέφτηκε τη βιομηχανία της εταιρίας ALTERRA Α.Ε., η οποία επεξεργάζεται κεράσι, βερίκοκο, ροδάκινο, φασολάκια, αρακά, σπανάκι κ.λπ. και είχε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο για τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου κατά τη φετινή περίοδο, που χαρακτηρίζεται από τη διάψευση των προσδοκιών για υπερπαραγωγή σε κεράσι, βερίκοκο και ροδάκινο, που αποτελεί την πρώτη ύλη για τον κλάδο. Ειδικότερα φέτος οδηγήθηκαν στη βιομηχανία μόλις 5.000 τόνοι κερασιού, λόγω της καταστροφής της παραγωγής στην Πέλλα από τις έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου και μικρότερες ποσότητες σε ροδάκινο και βερίκοκο εξαιτίας της μη επίτευξης του μάξιμουμ της παραγωγής ανά στρέμμα στο ροδάκινο (4 τόνους το στρέμμα) και της μείωσης της παραγωγής του βερίκοκου λόγω ζημιών από τις καιρικές συνθήκες.
Ο κ. Ρουσόπουλος μίλησε για την ανάγκη επέκτασης της συμβολαιακής γεωργίας απευθείας μεταξύ της βιομηχανίας και του παραγωγού ή των συλλογικών σχημάτων αυτού που εφαρμόζεται ήδη στα λαχανικά (φασολάκια, αρακάς, σπανάκι κ.λπ.) με σαφώς προσδιορισμένους πριν την έναρξη της συγκομιστικής περιόδου και της περιόδου της επεξεργασίας όρους αναφορικά με την τιμή, τις ποσότητες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στο κεράσι, το βερίκοκο και το ροδάκινο, πρακτική, η οποία εκτιμά ότι θα αποβεί προς όφελος τόσο των ιδίων των παραγωγών όσο και της βιομηχανίας. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «έχει ανάγκη “να υιοθετήσει” η βιομηχανία τους παραγωγούς και τις καλλιέργειές τους».
Τέλος ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε στην κ. Τζάκρη το πρόβλημα της αδυναμίας εξεύρεσης του απαραίτητου εργατικού δυναμικού από την περιοχή της Πέλλας που εμφανίζει στις στατιστικές υψηλά ποσοστά ανεργίας. Η κ. Τζάκρη επεσήμανε στον κ. Ρουσόπουλο ότι αυτό οφείλεται στα πολύ χαμηλά ημερομίσθια που πληρώνει η βιομηχανία, ιδιαίτερα στους νέους κάτω των 25 ετών και στην αναγκαιότητα να αυξηθούν αυτά ώστε να ανέλθουν σε αξιοπρεπή επίπεδα. Η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει ποτέ αν οι εργαζόμενοι συνεχίσουν να παίρνουν μισθούς των 480 ευρώ τόνισε η κ. Τζάκρη.
Η κ. Τζάκρη στη συνέχεια είχε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της βιομηχανίας ΑΦΟΙ ΛΑΜΠΡΙΔΗ Α.Ε., Παντελή Λαμπρίδη, που επεξεργάζεται βερίκοκο, κεράσι, ροδάκινο, αχλάδι, ακτινίδιο και μήλο.

Ο κ. Λαμπρίδης -πέραν των προβλημάτων της φετινής χρονιάς λόγω της μη επίτευξης της αναμενόμενου όγκου παραγωγής σε κεράσι, βερίκοκο και ροδάκινο λόγω των καιρικών συνθηκών- αναφέρθηκε στην προοπτική που συνιστά για τον κλάδο της κατάψυξης οπωροκηπευτικών και για την παραγωγή κερασιού στην Πέλλα το «τραγανό Έδεσσας» μια παραδοσιακή ποικιλία που συνιστά τραγική παράλειψη η μη κατοχύρωσή της ως προϊόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) με αποτέλεσμα όμορες χώρες, όπως η Βουλγαρία, στις οποίες δεν καλλιεργούνται «τραγανά» να «εκμεταλλεύονται» την ποικιλία χωρίς οι αγρότες της περιοχής της Πέλλας να αξιοποιούν την προστιθέμενη αξία που έχει η ποικιλία αυτή στο εισόδημά τους.

Ο κ. Λαμπρίδης επεσήμανε ακόμη στην κ. Τζάκρη την αναγκαιότητα να λειτουργήσουν στην Πέλλα υποδομές συνδυασμένων μεταφορών, εναλλακτικών μορφών ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος ώστε οι 50 περίπου βιομηχανίες που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Πέλλας (τρίγωνο Γιαννιτσά – Έδεσσα – Βέροια) γύρω από τον κλάδο της επεξεργασίας φρούτων και οπωροκηπευτικών (όπως βιομηχανίες κονσερβοποιίας, βιομηχανίες κατάψυξης, χαρτοβιομηχανίες, βιομηχανίες κυτοποιίας, μηχανολογικού εξοπλισμού) που συνιστούν ένα μοναδικό περιβάλλον παραγωγής οικονομίας με πολλαπλασιαστή 7 (κάθε ευρώ που παράγεται στο περιβάλλον αυτό πολλαπλασιάζεται επί 7 λόγω της αλληλεπίδρασης των κλάδων) να αντέξουν στον διεθνή ανταγωνισμό.
Η κ. Τζάκρη επεσήμανε στον κ. Λαμπρίδη τις προσπάθειες που γίνονται για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Πέλλα και με τον εκσυγχρονισμό – ηλεκτροκίνηση της υφιστάμενης γραμμής Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και με τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Έδεσσα μέσω Γιαννιτσών (νέα χάραξη), έργα τα οποία θα ενταχθούν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα (CEF – Connecting Europe Facilities), και για τη σύνδεση των βιομηχανιών και των αστικών περιοχών με το δίκτυο φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια μέσω του σημείου εξόδου του αγωγού ΤΑΠ στο Άσπρο Σκύδρας, αλλά και για την αναγκαιότητα να δημιουργηθούν υποδομές προστασίας του περιβάλλοντος για τις βιομηχανίες της περιοχής της Σκύδρας σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η κ. Τζάκρη είχε τέλος συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ESCARCOM Α.Ε. στα Σεβαστειανά Σκύδρας Δημήτρη Κοτζαβασίλογλου που επεξεργάζεται κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα και αποτελεί « εθνικό πρωταθλητή» στην επεξεργασία τελικού προϊόντος (έτοιμου προς βρώση) σαλιγκαριού που εξάγεται σε χώρες όπως η Γαλλία (το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής), ο Καναδάς, οι Φιλιππίνες κ.λπ.


Ο κ. Κοτζαβασίλογλου πέραν των συγκυριακών προβλημάτων που παρατηρούνται φέτος στην παραγωγή της πρώτης ύλης (κεράσι, ροδάκινο, βερίκοκο κ.λπ.), που παρουσιάζεται μειωμένη λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος στη χώρα ως αναγκαίο όρο για την ανάπτυξη των βιομηχανιών του κλάδου και της επιχειρηματικότητας εν γένει αλλά και μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων ώστε να ανέβουν οι μισθοί των εργαζομένων.
Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τον κ. Κοτζαβασίλογλου ότι η κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα της εξόδου από το μνημόνιο θα επιδιώξει μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τα μεσαία εισοδήματα που δοκιμάστηκαν ισχυρότατα τα χρόνια της κρίσης καθώς και ότι θα γίνουν σημαντικότατες ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή από το βήμα της ΔΕΘ. Από κοινού μάλιστα συμφώνησαν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων διότι μόνο έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας (αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης) και αύξηση της αποταμίευσης που θα βοηθήσει και τις τράπεζες να επιτελέσουν τον καταστατικό τους ρόλο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου