Θεοδώρα Τζάκρη για τον νέο νόμο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς: «Δούρειος Ίππος για την άλωση των συνεταιρισμών από τους ιδιώτες.
Υποστήριξε την τροπολογία που αφορά στον συμψηφισμό των χρεών των παραγωγών με τις αποζημιώσεις που αυτοί πρόκειται να λάβουν από τον ΕΛΓΑ, η οποία, όμως, απορρίφθηκε από τον κ. Βορίδη.
Ενάντια στο νέο σχέδιο νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς κατά την ομιλία της χθες (3-3-3020) στην Ολομέλεια της Βουλής τάχθηκε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη. Η βουλευτής υπογράμμισε ότι «ο νέος νόμος θα είναι μια ακόμη προσπάθεια που δεν θα καταφέρει να συσπειρώσει τις παραγωγικές δυνατότητες».
Αφού παρουσίασε την σημερινή εικόνα στο συνεταιριστικό χώρο, η οποία ουδόλως έχει αλλάξει τα τελευταία 10 χρόνια, με περί τους 5000 περίπου Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ανενεργούς ή «σφραγίδες» να παραμένουν ακόμη εγγεγραμμένοι στο μητρώο, επισήμανε την αδυναμία του νομικού πλαισίου να επιλύσει τα προβλήματα του χώρου και να ενισχύσει την ιδέα του συνεταιρίζεσθαι. «Παραμένει, όπως σημείωσε, η επιφυλακτικότητα των παραγωγών για την συμμετοχή τους σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, ο μεγάλος αριθμός των μικρών συνεταιρισμών που δεν οδήγησε στις επιθυμητές οικονομίες κλίμακας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, η αδυναμία εξυγίανσης του χώρου»
Ανέφερε ότι ενώ παρατηρείται μια συνεχής παραγωγή νόμων, δεν υπάρχει το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Και αυτό είναι αναμενόμενο όταν δεν έχουν αξιολογηθεί ο προηγούμενος καθώς και οι προηγούμενοι νόμοι, ώστε να βρούμε πραγματικά που χωλαίνουν και να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.
Από την πλευρά της η βουλευτής πρότεινε να επεκταθεί η διαβούλευση και να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας, του ειδικού εργαστηρίου στο πλαίσιο του 6ου Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και άλλων φορέων όπως το ΓΕΩΤΕΕ, η ΚΕΟΣΟΕ, το Ινστιτούτο Συνεταιριστικών Ερευνών και μελετών (ΙΣΕΜ), ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Πίνδος», η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, κλπ.
Σημείωσε την αντίθεσή της στη δυνατότητα που δίνεται για την είσοδο σε ποσοστό 35% ιδιωτών μελών – επενδυτών στους συνεταιρισμούς με την αιτιολογία τη «δήθεν» κάλυψη της χαμένης ρευστότητας των συνεταιρισμών. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλοτρίωση των συνεταιρισμών οι οποίοι δεν θα αντιπροσωπεύουν πλέον το γνωστό θεσμό της αγροτικής οικονομίας.
Η κ. Τζάκρη πρότεινε πρόνοιες που πρέπει να συμπεριληφθούν στο νέο νόμο που αφορούν σε ενημερώσεις/εκπαιδεύσεις για την αλλαγή κουλτούρας των αγροτών και την ενίσχυση της έννοιας της συνεργασίας, για τα πρακτικά πλεονεκτήματα της ομαδοποίησης και οργάνωσής τους, κίνητρα συμμετοχής όπως πχ μείωση της φορολογίας γα τους συνεταιρισμένους αγρότες ώστε να περιοριστεί και η μαύρη διακίνηση και να διευκολυνθεί η συμμετοχή των αγροτών σε συλλογικά σχήματα.
στον μη επηρεασμό από ιδιωτικά συμφέροντα που το μόνο που επιδιώκουν είναι η εκμετάλλευση της περιουσίας και του ονόματος που έχει δημιουργήσει ο συνεταιρισμός.
Κλείνοντας την παρέμβασή της και παρά το γεγονός ότι η βουλευτής δεν στηρίζει το νέο σχέδιο νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, υποστήριξε την τροπολογία που αφορά στο συμψηφισμό των χρεών των παραγωγών με τις αποζημιώσεις που αυτοί πρόκειται να λάβουν από τον ΕΛΓΑ, αιτιολογώντας την απόφασή της αυτή ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται έστω και πολύ περιορισμένα η ρευστότητα στον αγροτικό χώρο. Η τροπολογία αυτή όμως απορρίφθηκε από τον κ. Βορίδη, ο οποίος δεν την εισήγαγε καν για συζήτηση και την παρέπεμψε «στις μελλοντικές καλένδες».
Θεοδώρα Τζάκρη για τον νέο Νόμο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς: Δούρειος Ίππος…
Μοιραστείτε με τους φίλους σας