Sunday, 22 December, 2024

Θεοδώρα Τζάκρη: Κατάργηση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης του ΕΛΓΑ

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης «ΕΛΓΑ και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες», η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, επισήμανε

αρχικά τη μεγάλη συνεισφορά του ΕΛΓΑ στην ελληνική γεωργία, ενός δημόσιου Οργανισμού που παρέχει οικονομική και ηθική στήριξη στους αγρότες που πλήττονται από δυσμενή ακραία καιρικά φαινόμενα.
Συμφώνησε αρχικά με την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ, που όμως πρέπει να πραγματοποιηθεί με μεγάλη προσοχή και επί τη βάση ευρημάτων μελετών που έχουν ήδη προκηρυχτεί και να αφορά σε ζητήματα διοικητικών δυσλειτουργιών που έχουν αναδειχθεί από την έως τώρα λειτουργία του, τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών αλλά και την προσαρμογή του Οργανισμού στις νέες συνθήκες ιδιαίτερα των νέων απειλών λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Σημείωσε δε, ότι ο ΕΛΓΑ είναι ο στυλοβάτης της ελληνικής γεωργίας και αν παρατηρούνται δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις κλπ, πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η βελτίωση αυτής της δομής και όχι η ανεξέλεγκτη διείσδυση ιδιωτικών εταιρειών, χωρίς μάλιστα να έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες μελέτες, τα ευρήματα των οποίων θα υποδείξουν σε επιστημονική βάση τις αναγκαίες αλλαγές για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της αγροτικής παραγωγής, η οποία χαρακτηρίζεται από μια μακρά διαδικασία με σοβαρούς κινδύνους και υψηλό διαχειριστικό κόστος, καθιστώντας τον αγροτικό τομέα πολύπλοκο και πολυεπίπεδο ασφαλιστικά, γεγονός που παρεμποδίζει μέχρι σήμερα τη διείσδυση του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στο χώρο των αγροτικών ασφαλίσεων, η οποία αντιπροσωπεύει σε επίπεδο ασφαλίστρων λιγότερο από 1% της ελληνικής ασφαλιστικής παραγωγής.
Επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό ή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν πρέπει να επιτραπεί η αποδιοργάνωση και ο εκφυλισμός μιας δημόσιας δομής, η οποία έχει συνεισφέρει τόσα πολλά στη ελληνική ύπαιθρο.
Ρώτησε, τέλος, τον Υπουργό για τη νομιμοποίηση των «θεσμικών συναντήσεων» που έχει ήδη πραγματοποιήσει με ελληνικές και ξένες ασφαλιστικές εταιρείες όταν δεν είναι ακόμη διαθέσιμα επιστημονικά ευρήματα, καθώς και για τους τρόπους ένταξης του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στο σύστημα των αγροτικών αποζημιώσεων, για τους κίνδυνους που θα καλύπτονται και πως αναμένεται να διαμορφωθούν τα ασφάλιστρα.
Από πλευράς του ο κ. Βορίδης απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα της κ. Τζάκρη και αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας αναφέροντας σαφώς την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης των αγροτών στον ΕΛΓΑ. Ισχυρίστηκε μάλιστα ψευδώς, ότι δεν έχουν καν προκηρυχτεί αναλογιστικές μελέτες, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα εφόσον επί των ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκηρυχτεί σχετικός διαγωνισμός που περιλαμβάνει 8 μελέτες και τα πρώτα παραδοτέα αναμένονται τον προσεχή Ιανουάριο. Στα υπόλοιπα σημαντικά της απάντησης του Υπουργού συγκρατούνται επίσης η πρόθεση της Κυβέρνησης, η οποία είναι και προεκλογική δέσμευση, για συμμετοχή του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στις αγροτικές ασφαλίσεις «στη βάση ενός μοντέλου συνεργασίας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις» όπως είπε. Δεσμεύτηκε δε, ότι θα παρουσιάσει «αυτό το μοντέλο συνεργασίας» τον Ιούνιο του 2020.
Παράλληλα η κ. Τζάκρη με αφορμή την υπογραφή Απόφασης για τη χορήγηση ενισχύσεων deminimis στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, επισήμανε την κατάφωρη αδικία για τη μη συμπερίληψη των παραγωγών συμπύρηνων ροδάκινων. Ζήτησε από τον Υπουργό να επανεξετάσει άμεσα τη σχετική Απόφαση συμπεριλαμβάνοντας και τα συμπύρηνα ροδάκινα και οι ενισχύσεις αυτές, που τις έχουν τόσο ανάγκη οι αγρότες μας, να καταβληθούν πριν το τέλος του χρόνου. Ο κ. Βορίδης στην απάντησή του ανέφερε ότι δεν είδε καμία αδικία στην εξαίρεση των συμπύρηνων ροδάκινων από τις ενισχύσεις de minimis.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου