Monday, 8 July, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Θεοδώρα Τζάκρη: Να καταβληθούν προκαταβολές και να αποζημιωθούν στο 100% των ζημιών, οι αγρότες από τη χαλαζόπτωση

Θεοδώρα Τζάκρη: Να καταβληθούν προκαταβολές και να αποζημιωθούν στο 100%

των ζημιών οι αγρότες από τη χαλαζόπτωση στις 2 Ιουλίου

Στις 2 Ιουλίου ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε σοβαρά καλλιέργειες με κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα κλπ, που βρίσκονταν λίγο πριν ή και κατά το στάδιο της συγκομιδής, στην περιοχή της Βεγορίτιδας την Άρνισσα, την Παναγίτσα, την Ζέρβη, τον Άγιο Αθανάσιο, τα Ξανθώγια, καθώς και τα χωριά Κερασιά, Καρυδιά, Νησί του Δήμου Έδεσσας, αλλά και τους Σαρακηνούς και Κορυφή του Δήμου Αλμωπίας. Επειδή η ισχυρή χαλαζόπτωση ήταν ένα έκτακτο και ακραίο φαινόμενο και ως τέτοιο, πρέπει να αντιμετωπίζεται με έκτακτα μέτρα, η βουλευτής Πέλλας και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτά για τις προθέσεις του:
1. Ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να ολοκληρωθούν το δυνατόν συντομότερο οι σχετικές διαδικασίες για την έναρξη των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής το συντομότερο δυνατόν των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.
2. Να εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών και αποζημιώσεις σε ποσοστό 100% προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των πληγέντων παραγωγών οι οποίοι είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται λίγο πριν η/και κατά τη συγκομιδή των προϊόντων τους ενώ είχαν πραγματοποιήσει όλες τις καλλιεργητικές δαπάνες.
3. Να κηρύξει σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τις περιοχές της ΠΕ Πέλλας που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρή χαλαζόπτωση) στις 02-07-2024 σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν. 4662/2020, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από αυτά και
4. Ο ΕΛΓΑ να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις προσλήψεις ικανού αριθμού και μόνιμου εκτιμητικού προσωπικού ώστε να ενισχυθεί το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες του εκτιμητικού έργου στην ΠΕ Πέλλας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας του υποκαταστήματος.
Αναλυτικά η Ερώτηση:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Ζημιές στις καλλιέργειες σε περιοχές της Πέλλας από την πρωτοφανή θεομηνία στις 2/7/2024»

Για ακόμη μια φορά η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα, το απόγευμα της Τρίτης 2 Ιουλίου. Ειδικότερα, το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες με κεράσια, ροδάκινα, μήλα, κλπ που ανέρχεται σύμφωνα με τους παραγωγούς, σε ποσοστό 100%, εξαιτίας της μεγάλης χρονικής της διάρκειας (πάνω από μισή ώρα) και του μεγέθους του. Η ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε καλλιέργειες που βρίσκονταν λίγο πριν ή και κατά το στάδιο της συγκομιδής, στην περιοχή της Βεγορίτιδας την Άρνισσα, την Παναγίτσα, την Ζέρβη, τον Άγιο Αθανάσιο, τα Ξανθώγια, καθώς και τα χωριά Κερασιά, Καρυδιά, Νησί του Δήμου Έδεσσας, αλλά και τους Σαρακηνούς και Κορυφή του Δήμου Αλμωπίας.

Σημειώνεται ότι η Π.Ε. Πέλλας έχει πληγεί επανειλημμένως από το Μάιο του τρέχοντος έτους, τόσο από έντονες χαλαζοπτώσεις, όσο και από επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν την καταστροφή πολλών καλλιεργειών(ροδάκινα, κεράσια, δαμάσκηνα κλπ)με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο η ήδη δραματική κατάσταση των αγροτών της περιοχής, οι οποίοι χάνουν την παραγωγή τους λίγο πριν η/και κατά τη συγκομιδή των προϊόντων τους, ενώ είχαν πραγματοποιήσει όλες τις καλλιεργητικές δαπάνες.

Παρά το γεγονός ότι προβλέπονται προσλήψεις γεωπόνων- εκτιμητών με τη συνήθη διαδικασία στον ΕΛΓΑ, ωστόσο το υποκατάστημα του Οργανισμού στη Βέροια χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση και μάλιστα σε μόνιμο εκτιμητικό προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες εκτιμητικές ανάγκες τόσο των αγροτών στην Πέλλα όσο και στην ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας του υποκαταστήματος.
Επειδή, η χαλαζόπτωση στις 2/7 είναι ένα έκτακτο και ακραίο φαινόμενο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται με έκτακτα μέτρα.
Επειδή το αγροτικό εισόδημα συνεχίζει να βαίνει μειούμενο που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προβλήματα όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, τις ελλείψεις εργατών γης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα.
Επειδή είναι άμεση ανάγκη ο ΕΛΓΑ να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να ολοκληρωθούν το δυνατόν συντομότερο οι σχετικές διαδικασίες για την έναρξη των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής το συντομότερο δυνατόν των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς;
2. Προτίθεται το Υπουργείο να εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών και αποζημιώσεις σε ποσοστό 100% προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των πληγέντων παραγωγών οι οποίοι είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται λίγο πριν η/και κατά τη συγκομιδή των προϊόντων τους ενώ είχαν πραγματοποιήσει όλες τις καλλιεργητικές δαπάνες;
3. Προτίθεται το Υπουργείο να κηρύξει σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τις περιοχές της ΠΕ Πέλλας που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρή χαλαζόπτωση) στις 02-07-2024 σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν. 4662/2020, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από αυτά;
4. Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου, προκειμένου ο ΕΛΓΑ να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις προσλήψεις ικανού αριθμού και μόνιμου εκτιμητικού προσωπικού ώστε να ενισχυθεί το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες του εκτιμητικού έργου στην ΠΕ Πέλλας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας του υποκαταστήματος;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Θεοδώρα Τζάκρη»

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.