Friday, 15 November, 2024

Θεσμοθετούνται οι αγορές βιολογικών παραγωγών

και γίνεται διαχωρισμός βιολογικής και συμβατικής λαϊκής αγοράς, σε αναμονή της σχετικής ΚΥΑ για την λειτουργία τους

Ένα πάγιο αίτημα των βιοκαλλιεργητών, που πωλούν τα προϊόντα τους σε δεκάδες λαϊκές βιολογικές αγορές ανά την Ελλάδα έγινε πραγματικότητα μετά την ψήφιση του νόμου για τη «Διακίνηση των ευπαθών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων». Ουσιαστικά, με τροπολογία, που επεξεργάστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης και κατέθεσε ο υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, νομιμοποιείται η λειτουργία αυτών των αγορών, οι οποίες δραστηριοποιούνταν μέχρι σήμερα σε ένα ημιπαράνομο καθεστώς, χωρίς συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης. Η αρχική τροπολογία συμπεριλάμβανε στις «αγορές παραγωγών» τους βιολογικούς και τους συμβατικούς παραγωγούς αλλά την τελευταία στιγμή το ΥπΑΑΤ την τροποποίησε και απέσυρε την αναφορά στη συμβατική παραγωγή. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μαΐστρος Καραμπάσης, πρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής, «ουσιαστικά γίνεται η θεσμοθέτηση των αγορών των βιοκαλλιεργητών». Και προσθέτει: «Δεν θα κλείσουν όσες αγορές λειτουργούν μέχρι σήμερα αλλά θα γίνει μια νομοθετική μετάβαση στο νέο νομικό πλαίσιο. Δικαίωμα συμμετοχής στις αγορές αυτές θα έχουν μόνο όσοι παράγουν βιολογικά προϊόντα. Περιμένουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες των βιολογικών αγορών. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι τις διαδικασίες ελέγχου και ωραρίου λειτουργίας. Θέλαμε λιγότερη γραφειοκρατία από την στιγμή που υπάρχει η αντίστοιχη εμπειρία και συνεργασία με τις δημοτικές αρχές.

Επίσης ζητάμε να υπάρξουν έλεγχοι και στις αγορές των βιοκαλλιεργητών στους συνεταιρισμούς και στις ομάδες παραγωγών για τον τρόπο που θα διακινούν τα προϊόντα τους, τις ποσότητες και την πιστοποίησή τους, γιατί μιλάμε για μεγάλες ποσότητες. Είμαστε επιφυλακτικοί σε αυτά τα σχήματα γιατί φοβόμαστε ότι δεν θα γίνονται εύκολα οι έλεγχοι των προϊόντων τους. Ζητούσαμε από το ΥπΑΑΤ πρώτα να θεσπιστούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και μετά να εισέλθουν αυά τα σχήματα στις αγορές. Ελπίζουμε να λειτουργούμε τις απογευματινές ώρες για να μπορεί ο παραγωγός να συγκομίζει τα προϊόντα τους την ίδια ημέρα αλλά και να δίνουμε τη δυνατότητα στους καταναλωτές – που δεν μπορούν να πάνε το πρωί στις συμβατικές λαϊκές αγορές – να κάνουν τις αγορές τους τις απογευματινές ώρες. Εμείς απευθυνόμαστε σε ένα διαφορετικό καταναλωτικό κοινό. Ακόμη μας είχαν υποσχεθεί στις συναντήσεις με τους υπουργούς ότι στην τροπολογία θα είχαμε και την διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί από τις ελεγκτικές αρχές στο παρελθόν. Ωστόσο το άρθρο αυτό το απέσυραν. Μιλάμε για πρόστιμα χιλιάδων ευρώ που πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να καταφεύγουν στα δικαστήρια για να διαγραφούν. Περιμένουμε και για αυτό να υπάρξει πρόβλεψη».

Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) συστήνεται η Επιτροπή Διαχείρισης Αγορών Παραγωγών (ΕΔΑΠ) βιολογικών προϊόντων. Στην Περιφέρεια Αττικής και την ΠΕ Θεσσαλονίκης ιδρύεται τουλάχιστον ένας αυτοδιαχειριζόμενος φορέας βιολογικής γεωργίας.

Η διοίκηση της ΕΔΑΠ είναι πενταμελής και συγκροτείται από δύο εκπροσώπους παραγωγών και από ένα εκπρόσωπο των συνεταιρισμών, των δήμων και των καταναλωτών. Τα μέλη της ορίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη. Κάθε αγορά παραγωγών μπορεί να λειτουργεί είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό χώρο.

agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου