Friday, 27 December, 2024

Θετική η πορεία του ακτινιδίου στις αγορές, παρά την αυξημένη παραγωγή φέτος

Θετικά εξελίσσεται η περίοδος διακίνησης του ακτινιδίου στις αγορές ιδιαίτερα του εξωτερικού, καθώς οι παραγωγοί και οι διακινητές εμφανίζονται ευχαριστημένοι

Στην τρέχουσα σεζόν, πάνω από το ήμισυ της ποσότητας έχει διατεθεί στη λιανική, καθώς οι παραγωγοί δεν δυσκολεύτηκαν να ξεπουλήσουν, αφού τελείωσαν τη συγκομιδή στα μέσα του Νοέμβρη στις περισσότερες περιοχές με τις τιμές παραγωγού υψηλά, παρά την αυξημένη παραγωγή σε σχέση με πέρσι.
Σημαντικός παράγοντας ώθησης του προϊόντος στην αγορά ήταν η άνοδος της ζήτησης από τους Ιταλούς εμπόρους, οι οποίοι στράφηκαν προς τους Έλληνες παραγωγούς απευθείας εξαιτίας των προβλημάτων που εμφάνισε η καλλιέργεια της ακτινιδιάς από τον παγετό και τις ασθένειες στην κύρια περιοχή παραγωγής της Ιταλίας, το Λάτσιο, νότια της Ρώμης. Εκτιμάται ότι το ελληνικό ακτινίδιο που απορρόφησαν οι Ιταλοί – αυξάνοντας τις τιμές στα ελληνικά χωράφια – κατευθύνθηκε από την Ιταλία στις αγορές λοιπών χωρών και όχι στην Ελλάδα, αν και υπαρκτός είναι ο κίνδυνος «να βαφτίστηκε ιταλικό σε αυτές τις αγορές», όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο εκπρόσωπος της εταιρείας ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΑΕ που δραστηριοποιείται στην Πιερία.
Καβάλα
Στην περιοχή της Καβάλας η διακίνηση πηγαίνει καλά, ενώ ευχαριστημένοι έμειναν και οι παραγωγοί, καθώς οι τιμές στο χωράφι κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σαραντίδης Κλέαρχος, διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας «βρισκόμαστε στα μισά της εμπορικής σεζόν για το ακτινίδιο αυτή την περίοδο και ήδη το 50% της ποσότητας έχει απορροφηθεί, διότι οι πωλήσεις είχαν μια σταθερή πορεία από το ξεκίνημα της συγκομιδής. Αυτή τη στιγμή, χάρη στις γιορτές, σημειώνεται αύξηση της ζήτησης από τα καταστήματα λιανικής. Βέβαια, οι διακινητές φαίνεται να κρατούν ένα απόθεμα, το οποίο θα διατεθεί στην αγορά από 15 Γενάρη και έπειτα, καθώς η τιμή αναμένεται να πάρει τα πάνω της». Όσον αφορά την ποιότητα του προϊόντος, «το μέγεθος και το σχήμα» φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη σημασία «τόσο για τους διακινητές όσο και για τους καταναλωτές, με τους ωοειδείς καρπούς να χαίρουν μεγαλύτερης προτίμησης. Γενικά, τα ελληνικά ακτινίδια χαρακτηρίζονται για την ποιότητα τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τη γεύση τους, η οποία τα διακρίνει στις αγορές του εξωτερικού από τα επίσης ποιοτικά – και έτσι ανταγωνιστικά – ιταλικά ακτινίδια. Οι αγορές του εξωτερικού απορροφούν το 80-90% του προϊόντος μας, καθώς ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης η εγχώρια κατανάλωση είναι πολύ μειωμένη. Το προϊόν μας μπορεί να το βρει ο καταναλωτής σε πολλές χώρες του κόσμου, από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και το Κονγκό». Παράλληλα, τη συγκομιδή του 2017/2018 απορρόφησαν και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, «αγοράζοντας απευθείας από τους παραγωγούς», σύμφωνα με τον κ. Σαραντίδη.
Πιερία
Καλές είναι και οι πωλήσεις του ακτινιδίου στο νομό Πιερίας, «αν και δεν προωθήθηκε μεγάλος όγκος τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των διακινητών», όπως επισήμανε εκπρόσωπος της εταιρείας ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΑΕ στον ΑγροΤύπο. «Η συγκομιδή ξεκίνησε φέτος από τις 26 Οκτώβρη αφού έγινε μέτρηση της περιεκτικότητας σακχάρων στους καρπούς ακτινιδίου, η οποία πρέπει να είναι από ορισμένη τιμή και πάνω ώστε να ξεκινήσει το μάζεμα από τα δέντρα. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στα μέσα Νοέμβρη, με την τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται περίπου στα 55 λεπτά το κιλό. Εν τω μεταξύ, η διακίνηση ξεκίνησε θετικά, αλλά λόγω του έντονου ανταγωνισμού με άλλους διακινητές υπάρχει ακόμη ένας όγκος αποθέματος, που εκτιμάμε ότι θα διατεθεί από τα μέσα Γενάρη και έπειτα. Ώθηση στο προϊόν θα δώσει η μείωση των αποθεμάτων στην αγορά, η οποία θα ανεβάσει και την τιμή του προϊόντος που παραμένει στα ψυγεία. Ο μόνος προβληματισμός που υπάρχει είναι για την ποιότητα του προϊόντος που αναμένεται να διατεθεί προς το τέλος της εμπορικής σεζόν, δηλαδή μέχρι τον Απρίλη, καθώς ο καρπός που διατηρείται στα ψυγεία ενδέχεται να μαλακώσει». Όσον αφορά τις εξαγωγές, «η Αγγλία είναι η κύρια αγορά που απορροφά το προϊόν μας, ενώ άλλες σημαντικές αγορές είναι και οι ΗΠΑ και η Κίνα, η όποια όμως απορρόφησε μικρότερο όγκο φέτος».
agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου