Monday, 27 January, 2025

Θετική η πορεία του βάμβακος στην αγορά για τους εκκοκκιστές

υψηλές τιμές μόνο για παραγωγούς που πούλησαν το Γενάρη
Ικανοποιητική θεωρείται η πορεία των εξαγωγών βάμβακος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου, καθώς το 50% της ποσότητας έχει ήδη φύγει για εξαγωγές. Από τους 270.000 τόνους εκκοκκισμένου βάμβακός που παράχθηκαν το 2017 στη χώρα μας υπολογίζεται ότι όγκος 250.000 τόνων συνολικά θα κατευθυνθεί προς τις αγορές του εξωτερικού. «Η Τουρκία παραμένει και φέτος ο κύριος προορισμός εξαγωγής, αν και οι ποσότητες που απορροφά είναι ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Δεύτερη έρχεται η Αίγυπτος και μάλιστα φέτος η ζήτηση από την αγορά της χώρας έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ μεγάλες ποσότητες απορροφά και η Ινδονησία», σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη Κουρούδη από την εταιρεία «Θρακικά εκκοκκιστήρια».
Σημαντικός παράγοντας που φαίνεται να δίνει ώθηση στις εξαγωγές είναι η ποιότητα της σοδειάς του 2017. Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μοχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενος στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος, που βρίσκεται στην Καρδίτσα, «βελτίωση σημειώθηκε σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής παραγωγής εκκοκκισμένου βάμβακος. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν τους εκκοκκιστές – καθώς συμβάλλουν στη διαμόρφωση της τιμής στην αγορά – είναι το κιτίο χρώματος, ο δείκτης micronaire και το μήκος της ίνας. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό, το κιτίο χρώματος, εμφανίζει φέτος σημαντική βελτίωση σε σχέση με πέρσι: το 50% της ποσότητα βάμβακος που παράχθηκε στη χώρα μας το 2017-18 είναι στην πρώτη κατηγορία κιτίου χρώματος (λευκό χρώμα), ενώ την περίοδο 2016-17 στην πρώτη κατηγορία ήταν μόνο το 18% της ποσότητας. Συγχρόνως, η τρίτη κατηγορία (κηλιδωμένο κιτίο χρώματος) εμφάνισε σημαντική μείωση. Όσον αφορά τον δείκτη micronaire, ο οποίος αφορά τη λεπτότητα της ίνας, μειωμένη εμφανίζεται η αναλογία χοντρής ίνας, γεγονός που ανεβάζει την τιμή του εκκοκκισμένου βάμβακος στην αγορά, ενώ βελτιωμένο παρουσιάζεται και το μήκος ίνας σε σχέση με την περσινή εμπορική περίοδο. Αποδεκτό μήκος ίνας στη χώρα μας θεωρείται το μήκος που ξεπερνά τα 28,3 χιλιοστά και φέτος μεγαλύτερη ποσότητα βάμβακος βρίσκεται πάνω από αυτό το όριο σε σύγκριση με πέρσι».
Όπως ανέφερε ο κ. Χρήστος Τσιχίτας, πρόεδρος ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, «στην βελτίωση της ποιότητας συνέβαλλαν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, καθώς στις περισσότερες περιοχές δεν έβρεξε κατά τη διάρκεια συγκομιδής, ενώ εχθροί και ασθένειες προκάλεσαν ελάχιστα προβλήματα που περιορίστηκαν σε λίγες περιοχές της χώρας».
Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, «στο νομό Θεσσαλονίκης σε υψηλότερες τιμές – που έφτασαν τα 53-55 λεπτά το κιλό – πέτυχαν να πουλήσουν τη σοδειά τους παραγωγοί που αποθήκευσαν το προϊόν και το διέθεσαν το Γενάρη σε σχέση με τους παραγωγούς που διέθεσαν το προϊόν αμέσως μετά τη συγκομιδή. Οι τελευταίοι έλαβαν τιμή 48-50 λεπτά», σύμφωνα με τον κ. Τσιχίτα. Επιπλέον, παραγωγός από την Λάρισα δήλωσε ότι «με βάση την ποιότητα της παραγωγής αναμέναμε να δώσουμε το προϊόν στα 54-55 λεπτά το κιλό, αλλά η ξαφνική απόφαση των εκκοκκιστών να ρίξουν την τιμή στα 51 λεπτά, προκάλεσε αναταραχή στους παραγωγούς.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου