Μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να εκδοθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Μέτρο 5.1 που αφορά επενδύσεις σε αντιχαλαζικά δίχτυα και αντιβρόχινες μεμβράνες
σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό των διαχειριστικών αρχών. Τα κόστη για μεμονωμένους αγρότες θα καλύπτονται στο 80% και για συλλογικούς φορείς στο 100%. Αυτά τόνισε κατά την περιοδεία του στη Θράκη, από την Τρίτη (27/6) έως την Πέμπτη (29/6), ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνης Κουρεμπές. Αναφερόμενος στην αλλαγή του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, είπε πως έπρεπε ήδη να έχει αλλάξει. «Ακολουθούμε τον κανονισμό με τα όποια προβλήματα έχει και μπαίνουμε στην διαδικασία, να τον αλλάξουμε όπου χρειάζεται. Θα έπρεπε να είχε αλλάξει, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να μπορεί ο Οργανισμός και οι υποδομές του να ανταποκριθούν σε αυτές τις αλλαγές», υπογράμμισε.
Κατά την περιοδεία του στον Έβρο ανέφερε ότι «φέτος δεν είχαμε μεγάλες ζημιές στον νομό σε σχέση με το 2015 και 2016 ενώ έχει πληρωθεί το 80% των αποζημιώσεων». Και πρόσθεσε: «Στις όποιες ζημιές είχαμε είτε από βροχόπτωση είτε από χαλαζόπτωση φέτος είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, όσο αφορά τις εκτιμήσεις. Λύθηκαν κάποια από τα προβλήματα, όχι όλα με το θέμα των μετακινήσεων του θεσμικού και οικονομικού πλαισίου και έτσι μπορούμε πλέον να βγάζουμε τις ζημιές στην ώρα τους, χωρίς να χάνουμε ζημιές, όπως έγινε πέρυσι».
Στη Ροδόπη βρέθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ την Τετάρτη, 28 Ιουνίου, όπου συναντήθηκε με καπνοπαραγωγούς και κερασοπαραγωγούς που είχαν ζημιές από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις, αλλά και συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα των αποζημιώσεων και της ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. «Παρουσιαστήκαμε αφερέγγυοι στον κόσμο χωρίς να φταίμε, και για εμάς αποτελεί στόχο και στοίχημα να μην έχουμε τα ίδια φαινόμενα το 2017» σημείωσε, αναφέροντας ότι έχουν λάβει δεσμεύσεις από τα αρμόδια Υπουργεία πως τα προβλήματα που υπάρχουν θα λυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στη Φιλλύρα ενημερώθηκε για τα προβλήματα που προκάλεσε στα καπνά η χαλαζόπτωση, ενώ του τέθηκαν ζητήματα για την περίοδο κάλυψης, συγκεκριμένα της αύξησής της, γιατί οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής μας μαζεύουν και μετά από το Σεπτέμβριο, κάτι που ο κ. Κουρεμπές σημείωσε πως θα αναλύσει συνολικά στην αναδιαμόρφωση του Οργανισμού του ΕΛΓΑ. Στη συνέχεια είχε συνάντηση με κερασοπαραγωγούς της περιοχής, ενώ κατόπιν μετέβη στην Ξάνθη.
Κίνητρα για αντιχαλαζικά
Το πρόγραμμα της ενεργητικής προστασίας, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κατά την εκδήλωση στην Περιφέρεια, είναι ένα πολύ δελεαστικό πρόγραμμα για τους παραγωγούς, μιας και η επιδότηση σε αυτό φτάνει το 80%. Η ΚΥΑ οδεύει προς υπογραφή και αναμένεται μέχρι το Σεπτέμβριο να ανοίξει το ΠΑΑ για τους αγρότες όλης της χώρας.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει, ως χώρα και ως ΕΛΓΑ, είναι η προστασία της παραγωγής, και όχι να ερχόμαστε μετά να αποζημιώσουμε, γιατί σαφέστατα όταν προστατεύεις την παραγωγή σου και είσαι μέσα στις αγορές, τα πράγματα είναι καλύτερα και για τη χώρα» ανέφερε, τονίζοντας πως ειδικά στην περιοχή της Κομοτηνής, όπου υπάρχουν δενδρώδεις καλλιέργειες κυρίως κεράσια, αλλά και αμπέλια, συμφέρει τους παραγωγούς να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία.
Τα προγράμματα μέσω ΕΛΓΑ τα προηγούμενα χρόνια είχαν επιδότηση στο 60%, με τον καλλιεργητή να καλύπτει το άλλο 40%, αλλά και να πρέπει να καταβάλλει το πλήρες ποσό, να προσκομίσει εξοφλημένα τιμολόγια και στη συνέχεια να πληρωθεί. Με το νέο ΠΑΑ όμως ελπίζουν να προσελκύσουν περισσότερους καλλιεργητές, μιας και οι προδιαγραφές θα είναι πιο «χαλαρές», η επιδότηση φτάνει στο 80% ενώ έχουν έλθει σε συνεννόηση με τις τράπεζες, ώστε, όσο χρησιμοποιείται ευρύτερα η Αγροκάρτα, να χρηματοδοτεί η τράπεζα τα αντιχαλαζικά, και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να καταβάλλει σε αυτή το ποσό μέσα σε 1 – 1,5 μήνα, με μικρή επιβάρυνση για τον παραγωγό.
agronews