Συνάντηση με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, πραγματοποίησε σήμερα 21 Φεβρουαρίου 2019 η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη.
Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους, συζητήθηκε το έργο της Κυβέρνησης για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Γεωργικού Τομέα», του οποίου η προκήρυξη για το διαγωνισμό δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα και αναμένεται να εκκινήσει τη λειτουργία του τους επόμενους μήνες.
Με το έργο, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 33,5 εκατ. ευρώ, δημιουργείται για πρώτη φορά μια εθνική δημόσια υποδομή συλλογής δεδομένων για τον πρωτογενή τομέα, μέσω της αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, 6.500 επίγειοι σταθμοί, τοποθετημένοι στα χωράφια, θα μεταδίδουν σε μια κεντρική πλατφόρμα πληροφορίες για την ποιότητα του εδάφους και του νερού, την ευρωστία και τις ανάγκες του φυτού, καθώς και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του μικροκλίματος.
Με τον τρόπο αυτό, θα καταστεί δυνατή η παροχή συμβουλών, «κομμένων και ραμμένων» στα μέτρα κάθε χωραφιού και καλλιέργειας, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο κάθε αγρότη, για τον οποίο έχει προβλεφθεί και εκπαίδευση στα νέα ψηφιακά εργαλεία.
Στα οφέλη της εθνικής υποδομής ευφυούς γεωργίας συγκαταλέγεται η μείωση του κόστος παραγωγής ως 45%, η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η προστασία των φυσικών πόρων.
Κατά την πρώτη φάση θα ωφεληθούν 450.000 αγρότες, γεωπόνοι και λοιποί ωφελούμενοι, ενώ θα καλυφθούν 15 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης (σ.σ.: στη δεύτερη φάση θα αυξηθούν σε 30 εκατ. στρέμματα, δηλαδή στο σύνολο της καλλιεργήσιμης γης της χώρας).
Η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε, επίσης, από τον Υπουργό για την πορεία υλοποίησης σημαντικών δράσεων του Υπουργείου, όπως:
• Της τηλεοπτικής κάλυψης 17 οικισμών της Πέλλας, οι οποίοι δεν λάμβαναν ως σήμερα τηλεοπτικό σήμα από την Digea. Η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα συνεχίζεται, μέσω των Δήμων (σ.σ.: στο τέλος του κειμένου παρατίθεται πίνακας με τους 17 οικισμούς).
• Το πρόγραμμα Rural Broadband, μέσω του οποίου αναπτύχθηκαν δίκτυα ίντερνετ σε 38 περιοχές της Πέλλας. Πλέον, 15.100 κάτοικοι των περιοχών αυτών, που ως πριν από λίγους μήνες θεωρούνταν «λευκές περιοχές», έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω γνωστών παρόχων Τηλεπικοινωνιών (σ.σ.: σχετικός πίνακας στο τέλος του κειμένου).
Να σημειωθεί πως σχεδιάζεται ήδη το πρόγραμμα Ultrafast Broadband, το οποίο θα καλύψει με ίντερνετ όλους τους οικισμούς, που δεν έχουν ενταχθεί ως τώρα σε κάποια άλλη δράση.
Τέλος, η κ. Θεοδώρα Τζάκρη είχε την ευκαιρία να καταθέσει στον Νίκο Παππά προτάσεις για την ένταξη τοπικών ψηφιακών έργων στο σχεδιασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Πίνακας για την Καθολική Τηλεοπτική Κάλυψη – Περιοχές Π.Ε. Πέλλας
Οικισμός Δημοτική Ενότητα Δήμος
Καισαριανά Έδεσσας Έδεσσας
Καρυδιά Έδεσσας Έδεσσας
Λύκοι Έδεσσας Έδεσσας
Πλατάνη Έδεσσας Έδεσσας
Προάστιο Έδεσσας Έδεσσας
Άγρας Έδεσσας Έδεσσας
Βρυτά Έδεσσας Έδεσσας
Κερασιά Έδεσσας Έδεσσας
Δροσιά Βεγορίτιδας Έδεσσας
Μοναστηράκι Αριδαίας Αλμωπίας
Άψαλος Αριδαίας Αλμωπίας
Ξιφιανή Αριδαίας Αλμωπίας
Αετοχώρι Εξαπλάτανου Αλμωπίας
Περίκλεια Εξαπλάτανου Αλμωπίας
Αρχάγγελος Εξαπλάτανου Αλμωπίας
Νέα Ζωή Σκύδρας Σκύδρας
Λιθαριά Μενηίδος Σκύδρας
Πίνακας για το Rural Broadband – Π.Ε. Πέλλας
Οικισμός Δημοτική Ενότητα
Γαρέφι Αριδαίας
Δωροθέα Αριδαίας
Κάτω Κορυφή Αριδαίας
Λυκόστομο Αριδαίας
Πιπεριές Αριδαίας
Σαρακηνοί Αριδαίας
Τσάκοι Αριδαίας
Άγιος Δημήτριος Βεγορίτιδας
Ζέρβη Βεγορίτιδας
Κάτω Γραμματικό Βεγορίτιδας
Νέα Ξανθώγεια Βεγορίτιδας
Καρυδιά Έδεσσας
Κερασιά Έδεσσας
Λύκοι Έδεσσας
Μαργαρίτα Έδεσσας
Νησί Έδεσσας
Σαμάρι Έδεσσας
Σωτήρα Έδεσσας
Αρχάγγελος Εξαπλάτανου
Θεοδωράκι Εξαπλάτανου
Λαγκαδιά Εξαπλάτανου
Νερόμυλοι Εξαπλάτανου
Νότια Εξαπλάτανου
Πρόδρομος Εξαπλάτανου
Ριζοχώρι Εξαπλάτανου
Φιλώτεια Εξαπλάτανου
Χρυσή Εξαπλάτανου
Αχλαδοχώρι Κύρρου
Λάκκα Κύρρου
Παλαιός Μυλότοπος Κύρρου
Άγιος Γεώργιος Μεγάλου Αλεξάνδρου
Λιπαρό Μεγάλου Αλεξάνδρου
Τριφύλλι Μεγάλου Αλεξάνδρου
Άνυδρο Μενηίδος
Κρανέα Μενηίδος
Δάφνη Σκύδρας
Λιποχώρι Σκύδρας
Σεβαστειανά Σκύδρας
Θ. Τζάκρη: Αναμένεται μείωση κόστους παραγωγής έως 45% για χιλιάδες αγρότες
Μοιραστείτε με τους φίλους σας