Thursday, 23 January, 2025

Θ. Τζάκρη: Διοικητική αυτοτέλεια του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής Παραλίμνης σε εθνικό επίπεδο

Με πρωτοβουλία της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 και για πρώτη φορά

στο Ινστιτούτο Ζωικής Παραγωγής στην Παραλίμνη ευρεία σύσκεψη για τις προοπτικές ανάπτυξής του, στην οποία συμμετείχαν εκτός από την ίδια και τον Διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Βλαδίμηρο Χριστοδούλου η διοίκηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και όλοι οι Διευθυντές των Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με συναφείς αρμοδιότητες και πιο συγκεκριμένα:
1. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Θαν. Βλάχος,
2. Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Γ. Καρέτσος,
3. Η Γενική Διευθύντρια Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Ειρήνη Πιταρά,
4. Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Θ. Παπαχρήστου,
5. Η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Φυτογενετικών Πόρων Θεσσαλονίκης Ελ. Μαλούπα,
6. Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Αν. Σδράγκας,
7. Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας Αθήνας Θαν. Ράγκος,
8. Εκπρόσωπος του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Μ. Καραβέλας,
9. Ο Διευθυντής του ΕΛΟΓΑΚ Νικολάου και
10. Η προϊσταμένη του ΕΛΟΓΑΚ Πέλλας Δ. Βαρβαρούση.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης και οι 10 νέοι ερευνητές του Ινστιτούτου.
Η πραγματοποίηση της σύσκεψης προγραμματίστηκε μετά την συνεργασία της κ. Τζάκρη με τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στις 4 Δεκέμβρη 2017 στην Αθήνα, στην οποία αποφασίστηκε το Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής της Παραλίμνης να διατηρήσει την διοικητική του αυτοτέλεια στο Οργανόγραμμα του “Ελληνικού Οργανισμού Αγροτικής Έρευνας – Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης” στον οποίο θα μετασχηματιστεί ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση, δεδομένου ότι αποτελεί το μοναδικό σε πανελλαδικό επίπεδο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής με αδιαμφισβήτητη συμβολή στην Επιστήμη της Ζωικής Παραγωγής σε εθνικό επίπεδο, αποδεικνυόμενη από το πλήθος των ερευνητικών έργων που υλοποιήθηκαν στις εκτροφές του και από τον πολύ μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Κατόπιν τούτου εγκαταλείφθηκαν τα σενάρια για την υποβάθμισή του σε Τμήμα του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Θέρμης Θεσσαλονίκης, εφόσον κατανοήθηκε πλήρως από την διοίκηση του ΕΛΓΟ ότι τα δυο Ινστιτούτα επιδιώκουν τελείως διαφορετικούς σκοπούς. Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η ανάπτυξη στρατηγικής για την βέλτιστη αξιοποίηση του ζωικού κεφαλαίου, των εγκαταστάσεων (3.500 στρεμμάτων) και του ανθρώπινου επιστημονικού – ερευνητικού δυναμικού του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ώστε να μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του πολύ σημαντικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας, της Κτηνοτροφίας, μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας του ζωικού κεφαλαίου, της βελτίωσης των εκτροφών και της έρευνας που διεξάγεται για την γενετική βελτίωση, αναπαραγωγή και γενικά την ευζωία των ζώων.
Η διοίκηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι έχει αποφασιστεί η εκπόνηση μελέτης για την χάραξη της στρατηγικής ανάπτυξης του Οργανισμού στο σύνολό του υπό τον συντονισμό του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας Αθήνας και την πρόσληψη ιδιώτη μελετητή που θα υποδείξει τους τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση του ερευνητικού έργου που διενεργείται από όλα τα Ινστιτούτα που υπάγονται στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι εισηγήσεις δε που πραγματοποιήθηκαν από τους παρευρισκόμενους στην σύσκεψη εκπροσώπους των Ινστιτούτων εντάσσονται στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης αποτελώντας την αρχή αυτής ειδικά για το Ινστιτούτο Ζωικής Παραγωγής Παραλίμνης. Ζητήθηκε μάλιστα από όλους τους παρευρισκόμενους να αποστείλουν τις προτάσεις τους εγγράφως ως τις αρχές Απριλίου προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά την εκπόνηση της μελέτης.
Στην παρέμβασή της η κ. Τζάκρη παρατήρησε ότι η απόφαση της Διοίκησης του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για την διατήρηση της διοικητικής αυτοτέλειας του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής που αποτελεί το μοναδικό στην Ελλάδα εθνικής εμβέλειας Ινστιτούτο, που σήμερα στελεχώνεται από μια κρίσιμη ομάδα 10 ερευνητών υψηλής δυναμικότητας, που ήδη διεξάγουν πειραματισμούς στις υπάρχουσες εκτροφές, ενώ διαθέτει και σημαντικό ζωικό κεφάλαιο και μοναδικές εγκαταστάσεις 3.500 στρεμμάτων, αναγνωρίζει την συμβολή του στην Επιστήμη της Ζωικής Παραγωγής σε εθνικό επίπεδο. Μάλιστα η καλύτερη αξιοποίηση αυτού μέσω της μελέτης θα δώσει την δυνατότητα προμήθειας στους Έλληνες κτηνοτρόφους καθαρών φυλών ζώων (προβάτου Φλώρινας και Χίου) με σκοπό την βελτίωση της παραγωγής κρέατος και γάλακτος, την γενετική βελτίωση και την διατήρηση των ντόπιων φυλών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αναπτυχθούν συνέργειες με όλα τα συναφή Ινστιτούτα (Ινστιτούτο Φυτογενετικών Πόρων Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνιατρικών Φυτών Λάρισας κ.ο.κ.) για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση κοινοτικών και εγχώριων πόρων που θα ενισχύσουν τον ερευνητικό του χαρακτήρα, ενώ θα πρέπει για τον ίδιο σκοπό να επιδιωχθεί μεγαλύτερη συνεργασία με τα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ), καθώς και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της σύγχρονης οικονομίας [spin off εταιρείες, δημιουργία incubetors (θερμοκοιτίδων), Κέντρων Καινοτομίας και μεγαλύτερη συνεργασία ακόμη και με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D)].
Η κ. Τζάκρη ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος πρόσληψης του βοηθητικού προσωπικού (τεχνιτών – σταυλιτών) που προσλαμβάνονται στο Ινστιτούτο μέσω εργολάβου λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων και αμείβονται σήμερα με απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς. Πρότεινε μάλιστα να συμβάλει στην άρση των περιορισμών στις προσλήψεις χωρίς την παρεμβολή εργολάβων με νομοθετική ρύθμιση, δεδομένου ότι το Ινστιτούτο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στη βάση της ανταποδοτικότητας, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων).
Η κ. Τζάκρη έκλεισε την παρέμβασή της τονίζοντας ότι θα πρέπει να διερευνηθούν όλοι οι τρόποι και τα μέσα που απαιτούνται, έτσι ώστε το Ινστιτούτο Ζωικής Παραγωγής να καταστεί ένα Πρότυπο Κέντρο Κτηνοτροφίας με ερευνητικό, εκπαιδευτικό και επιδεικτικό χαρακτήρα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου