Στο πλαίσιο ενημέρωσης των παραγωγών σχετικά με τη νέα ΚΥΑ με θέμα: Ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης του ad hoc προγράμματος κρατικών
οικονομικών ενισχύσεων: Μέτρα υπέρ των παραγωγών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Βοιωτίας, Έβρου, Ημαθίας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών και Φλώρινας των οποίων οι καλλιέργειες όψιμων κερασιών, βύσσινων στην Π.Ε Αρκαδίας, μήλων στις ΠΕ Αρκαδίας, Γρεβενών, Κοζάνης , αχλαδιών όψιμων (βιομηχανικών) στην ΠΕ Λάρισας, καρυδιών ορεινών περιοχών Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας) παρουσίασαν μείωση παραγωγής κατά το έτος 2021, ως αποτέλεσμα συνεχών παγετών, σε διαδοχικές περιόδους, το χρονικό διάστημα 15.02.2021-20.04.2021, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
Επισκέφτηκα τη Δευτέρα 30 Μαΐου παραγωγούς στα Ξανθόγεια, στη Ζέρβη, στην Παναγίτσα και στον Άγιο Αθανάσιο, όπου μετά από προσεκτική μελέτη αναφέρθηκε στα κάτωθι συμπεράσματα:
- Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ). Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα των εκτιμήσεων με την μορφή που έχουν συνηθίσει οι καλλιεργητές, από τον ΕΛΓΑ (στρέμματα (δέντρα ) Χ κιλα/στρ Χ ποσοστό ζημιάς%) αλλά σύμφωνα με τους κανονισμούς ΚΟΕ άρα αριθμός δέντρων Χ κατηγορία δυναμικότητας Χ ποσοστό ζημιάς, σύμφωνα με το εξατομικευμένο πόρισμα του ΕΛΓΑ. Δηλαδή δεν θα υπάρξει αποζημίωση ανά ζημιωθέν κιλό παραγωγής αλλά ανά καρποφόρο δέντρο.
Άρα τα σκέλη του πορίσματος είναι τα δέντρα, τα κιλά και το ποσοστό. Επειδή η αποζημίωση θα γίνει κατά δέντρο και όχι κατά κιλό κατηγοριοποιούνται τα κιλά ανά δέντρο.
Οι κατηγορίες είναι δύο: τα δέντρα με πυκνή φύτευση (100-120 φυτά ανά στρ) η πρώτη και με ελεύθερη ή αραιή φύτευση η δεύτερη (30-50φυτα/στρ).
Άρα η εκτίμηση των κιλών εξομοιώνεται για όλους ανάλογα με το πόσα δέντρα βρέθηκαν το στρέμμα.
Άρα μιλάμε για τουλάχιστον την μισή αποζημίωση από αυτή που θα έπαιρναν αν αποζημιώνονταν βάση ΕΛΓΑ και όχι από τα ΚΟΕ.
- Δεν περιλαμβάνονται ενισχύσεις για μήλα.
- Οι ΚΟΕ έχουν πάντα προϋποθέσεις και όρους. Υποχρεωτικά πρέπει να εξετασθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ( εξωγεωργικο εισόδημα έως 15000€ , απόσταση κατοικίας από τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια έως 150χλμ, δήλωση και εξόφληση δήλωσης καλλιέργειας 2021 κλπ) και να απορριφθουν οι μη δικαιούχοι.
- Για την συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικων ( Ε1 και Υ/Δ) για την επεξεργασία αυτών για τηνκαταχώρηση των πορισμάτων με την μορφή ΚΟΕ για την τακτοποίηση των εμβασμάτων προς τους παραγωγούς απαιτείται χρόνος τουλάχιστον 2 μηνών από σήμερα υπό την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα.
Καμία σχέση επομένως δεν έχουν με την πραγματικότητα οι νέες υποσχέσεις για πληρωμές τέλος Μαΐου, όπως δεν είχαν και οι προηγούμενες υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων και τοπικών βουλευτών για προκαταβολές τον Οκτώβριο του 2021, ολοσχερείς εξοφλήσεις τον Δεκέμβριο του 2021, τον Φλεβάρη του 2022 και το Πάσχα του 2022. Άρα μιλάμε ότι αν όλα εξελιχθούν τέλεια και αν ξεκινήσουν οι διαδικασίες μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται ότι οι δικαιούχοι θα πληρωθούν δύο με δυόμιση μήνες μετά.Την ίδια ημέρα επισκέφτηκα τη Σωτήρα και το Αρσένι, περιοχές που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση στις 29 Μαΐου. Η χαλαζόπτωση έπληξε πολλές περιοχές του Νομού από το Λουτράκι μέχρι το Μάνδαλο, την Κερασιά, την Καρυδιά, την Κορυφή κλπ , το Αρσένι, την Πετριά και το Λουτροχώρι κλπ με αποτέλεσμα να πληγούν οι καλλιέργειες κερασιών, ροδάκινων, ακτινιδίων, νεκταρινιών, βερικόκων, δαμάσκηνων κλπ και διαπιστώθηκε ότι σημαντικό μέρος της παραγωγής των παραπάνω καλλιεργειών καταστράφηκε ή/και υποβαθμίστηκε ποιοτικά.
Σε επικοινωνία που είχα με την κ. Παππά, προϊσταμένη του υποκαταστήματος Βέροιας του ΕΛΓΑ, ενημερώθηκα ότι ο ΕΛΓΑ αναμένεται σήμερα Τρίτη 30 Μαΐου να προχωρήσει σε προεπισκοπήσεις γεγονός που θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας των εξατομικευμένων εκτιμήσεων. Ανέφερα στην κ. Παππά ότι είναι ανάγκη για έγκαιρη καταγραφή των ζημιών και κυρίως για έγκαιρη αποζημίωση των παραγωγών, υπογραμμίζοντας την δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του στασιμοπληθωρισμού και της ακρίβειας και ενός κόστους ζωής που συνεχώς αυξάνεται, εξαιτίας των ανατιμήσεων στο ρεύμα, στα καύσιμα και στις εισροές (φάρμακα, λιπασματα, κλπ).