Saturday, 16 November, 2024

«Ιστορική» συμφωνία για κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα

10η Παγκόσμια Υπουργική Συνδιάσκεψη εμπορίου στο Ναϊρόμπι

Σε συμφωνία σταδιακής κατάργησης των επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων κατέληξαν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορίου των 162 κρατών – μελών του Οργανισμού Παγκοσμίου Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι εκπρόσωποι των κρατών συγκεντρώθηκαν στο Ναϊρόμπι της Κένυας το πενθήμερο 15 – 19 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν, στα πλαίσια της Υπουργικής Συνδιάσκεψης το περιεχόμενο της «Ατζέντας της Doha» που περιλάμβανε μεταξύ άλλων ζητήματα γεωργίας και θέματα σχετικά με την οικονομία των αναπτυσσόμενων χωρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την «ιστορική» όπως την χαρακτήρισε συμφωνία, η οποία επετεύχθη μετά το τέλος των συνομιλιών και προβλέπει ότι έως το 2018 θα έχουν καταργηθεί οι επιδοτήσεις στον εξαγωγικό τομέα των αγροτικών προϊόντων. Από πλευράς Ε.Ε, στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν η Επίτροπος Εμπορίου, Cecilia Malmström και ο Επίτροπος Αγροτικής Πολιτικής, Phil Hogan.
Με βάση τη συμφωνία όλες οι «ανεπτυγμένες» χώρες θα σταματήσουν άμεσα να χρησιμοποιούν αγροτικές εξαγωγικές επιδοτήσεις, ενώ για τις αναπτυσσόμενες χώρες δόθηκε μια περίοδος προσαρμογής έως το 2018.
«Πρόκειται για μια δίκαιη συμφωνία τόσο για την ευρωπαϊκή γεωργία, όσο και για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιτύχαμε τους στόχους που είχαμε θέσει πριν τις διαπραγματεύσεις. Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει δείξει τον δρόμο με την κατάργηση των επιδοτήσεων και τώρα, για πρώτη φορά υπάρχουν δεσμευτικές αρχές για τις επιδοτήσεις, όπως είναι τα εξαγωγικά δικαιώματα, όπου οι ανταγωνιστές μας μέχρι σήμερα είχαν επιδοτήσεις σε προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτές οι αποφάσεις θα εξισορροπήσουν το παιχνίδι για του Ευρωπαίους εξαγωγείς. Επίσης οι ανταγωνιστές μας δε θα μπορούν να παρακάμπτουν τους κανόνες μέσω των κρατικών εμπορικών εταιρειών – μια καίρια απαίτηση της ευρωπαϊκής ένωσης» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χόγκαν.
Τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης χαιρέτισε και η γεν. γραμματέας της Copa Cogeca, κ. Pekka Pesonen η οποία δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την συμφωνία που επετεύχθη σήμερα (σ.σ 19/12) σχετικά με τον ανταγωνισμό στις εξαγωγές καθώς διατηρεί το ενδιαφέρον των συζητήσεων ζωντανό.
Η κ. Pesonen επεσήμανε ότι η συμφωνία σε ό,τι αφορά στον αγροτικό τομέα είναι καλύτερη από την μη επίτευξη συμφωνίας αν και ακόμη δεν είναι ισορροπημένη καθώς προσφέρει πολύ μεγάλη ευελιξία σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βραζιλία ή η Ινδία. H γενική γραμματέας κατέληξε ότι ένα ισχυρό οικουμενικό σύστημα εμπορίου προσφέρει περισσότερη σιγουριά από τις διμερείς συζητήσεις και συμφωνίες.
Tο αποτέλεσμα των συζητήσεων σχετικά με το βαμβάκι προβλέπει αυξημένες εισαγωγές αδασμολόγητου προϊόντος για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τι θα ισχύσει με τη νέα συμφωνία
Εκτός από την κατάργηση των επιδοτήσεων στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που έχει στόχο να προστατεύσει τους αγρότες των αναπτυσσόμενων κρατών, αποφασίστηκε η εξασφάλιση επισιτιστικής βοήθειας που θα αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η απόφαση που αφορά την βοήθεια αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα αγροτικά προϊόντα που εξάγονταν τα προηγούμενα χρόνια σε φτωχές χώρες με ανάγκες σίτισης αποτελούσαν ουσιαστικά ανταγωνιστικό παράγοντα για τους τοπικούς παραγωγούς και αποκτούσαν τον χαρακτήρα «κεκαλυμμένων επιδοτήσεων» για του εξαγωγείς.
Πλέον αποφασίστηκε ότι η βοήθεια που θα πρέπει να παρέχεται σε αυτά τα κράτη θα πρέπει να είναι μέσω χρημάτων και όχι μέσω προϊόντων. Το μέτρο αυτό αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο τις Η.Π.Α και όχι την Ε.Ε, καθώς η τελευταία παρέχει εδώ και χρόνια την ενίσχυσή της σε αυτές τις χώρες υπό την μορφή χρηματικής βοήθειας.
Επίσης, απλοποιούνται οι κανόνες που θα ακολουθούν οι εξαγωγείς από τις αναπτυσσόμενες χώρες (Αφρική, Ινδία κ.λ.π) ώστε τα προϊόντα τους να προτιμώνται σε εμπορικές συμφωνίες. Με βάση τη νέα συμφωνία οι αναπτυσσόμενες χώρες θα διατηρήσουν τα προγράμματα αποθεματοποίησης προϊόντων έως ότου αποφασισθεί τι μέλλει γενέσθαι στην επόμενη Υπουργική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το 2017, ενώ έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν προσωρινά τους δασμούς αν οι εισαγωγές που πραγματοποιούν αυξάνονται σημαντικά.
Δεν είναι απλό να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ναϊρόμπι
Σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού εξαγωγικού τομέα, η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών θα πάρει χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή, υπάρχουν διαφορές μεταξύ αρκετών κρατών στο θέμα των ενισχύσεων. «Στην πράξη, το τι θα σταματήσει και τι όχι βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση. Οι μεγάλοι παίκτες με πρώτη και καλύτερη τις Η.Π.Α διασφαλίζουν πρώτα το εμπόριό τους και στην συνέχεια προσπαθούν να χτυπήσουν τους ανταγωνιστές τους προσερχόμενοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Ιστορική» συμφωνία για κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου