Η οικονομική ζημία για τις ιταλικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής, λόγω των οικονομικών κυρώσεων που εκδόθηκαν από την ΕΕ
έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είχαν σαν αποτέλεσμα την επιβολή από την Μόσχα αντιμέτρων (εμπάργκο) ανέρχονται στα 217 εκατ. ευρώ. Τα νωπά φρούτα (σταφύλια, μήλα, ακτινίδια, ροδάκινα), το κρέας (βόειο) και το γάλα με τα παράγωγά τους, ήταν τα μεγαλύτερα «θύματα» του ρώσικου εμπάργκο. Ωστόσο το θετικό για το ιταλικό ισοζύγιο των εξαγωγών προς τη Ρωσία είναι ότι από το 2018 αυξάνουν άλλοι κλάδοι αγροτικών προϊόντων που δεν εντάσονται στο ρώσικο εμπάργκο (κρασί, ελαιόλαδο, ντοματοπολτός κ.α.). Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έκανε το Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγροτική και την Επισιτιστική Αγορά (ISMEA), τα οποία σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος.
Πριν την επιβολή των ρώσικων μέτρων, το 2013, υπήρχε μια «δυναμική» στις ιταλικές εξαγωγές προς Ρωσία, οι οποίες παρουσίαζαν μια αύξηση, σε ποσοστό 124%, σε σχέση με το 2009. Στη συνέχεια είχαμε την αποδυνάμωση των ιταλικών εξαγωγών στους τομείς των φρούτων, του γάλακτος και του κρέατος.
Τα προϊόντα αυτά προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές, όπως το Trentino Alto Adige (μήλα), η Emilia Romagna (ροδάκινα, τυριά), η Puglia (σταφύλια) και το Lazio (ακτινίδια), στις οποίες η οικονομική ζημία είναι πολύ σημαντική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ISMEA, λόγω του ρώσικου εμπάργκο είχαμε μείωση στις συνολικές ιταλικές εξαγωγές (περίοδος 2013/2018) μήλων σε ποσοστό -23%, ακτινιδίων -21,4%, ροδάκινων – νεκταρινιών -12,2%, ενώ για τα τυροκομικά προϊόντα -19,9% και το βόειο κρέας -11,4%.
Παρά όμως το συνεχιζόμενο εμπάργκο, το 2018 οι ιταλικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων προς τη Ρωσία κατάφεραν να αντισταθμίσουν, εν μέρει, τις ζημίες που προκλήθηκαν λόγω της αύξησης των εξαγωγών άλλων κλάδων, όπως τα ζυμαρικά, οι αποφλοιωμένες ντομάτες και ο ντοματοπολτός (βιομηχανική ντομάτα) και ο καπνός.
Με τον τζίρο των ιταλικών εξαγωγών στα 945 εκατ. ευρώ το 2018, η Ιταλία κατατάσσεται στην έβδομη θέση μεταξύ των κυριότερων προμηθευτριών χωρών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των προμηθευτών της ΕΕ πίσω από τη Γερμανία.
Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατέχει το «ρεκόρ» για τις εξαγωγές συσκευασμένου κρασιού και η τρίτη για τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.