Friday, 15 November, 2024

Κάστανα: Φέτος μειωμένη παραγωγή, οι Ιταλοί προσπαθούν να πιέσουν τις τιμές και αναζητούν υψηλής ποιότητας προϊόντα

Συνεχίζεται η συγκομιδή κάστανου στις περιοχές της Κρήτης

ενώ έχει ολοκληρωθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι είναι μειωμένη σε σχέση με την περσινή που είχαμε μια παραγωγή ρεκόρ των 20.000 τόνων. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην ανομβρία του καλοκαιριού που έπληξε όλες τις περιοχές της χώρας και κυρίως την Κρήτη. Οι τιμές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Η ιταλική αγορά, που στο παρελθόν έκανε μαζικές αγορές κάστανων από την χώρα μας, θεωρεί ότι οι τιμές έφτασαν σε υψηλά επίπεδα και αναζητά υψηλής ποιότητας προϊόντα. Πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στη διάθεση του προϊόντος εκ μέρους των παραγωγών.

Ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής, συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΛΓΟ – Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκη, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «μειωμένη αναμένεται να είναι φέτος η παραγωγή κάστανου στην χώρα μας. Η ξηρασία σε πολλές περιοχές ήταν πολύ έντονη και ειδικότερα στην Κρήτη, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στην ποσότητα αλλά και στο μέγεθος».

Στην χώρα μας ανερχόμενη ασθένεια είναι η «μελάνωση» και θα πρέπει να προσέχουν πολύ οι παραγωγοί που ποτίζουν τα δέντρα τους γιατί έχουμε έξαρση σε κάποιες περιοχές. Καταπολεμούμε το «έλκος της καστανιάς» και έκανε την εμφάνισή της στην χώρα μας η «σφήκα της καστανιάς» που έχει αρχίσει να επεκτείνεται.

Σήμερα, υπάρχουν περί τα 100 καστανοχώρια στη χώρα μας, με τη συνολική καλλιεργούμενη έκταση να υπολογίζεται στα 450.000 στρέμματα. Το 2015 η συνολική ελληνική παραγωγή κάστανου έφτασε σε αριθμό ρεκόρ περίπου 18 – 20 χιλιάδες τόνους, έναντι 12.000 τόνων που είχαμε το 2012. Η ελληνική παραγωγή έχει φτάσει στα επίπεδα των δεκαετιών του 60 και 70, πριν αρχίσει το «έλκος της καστανιάς» να δημιουργεί προβλήματα στην καλλιέργεια. Φέτος ακόμη δεν γνωρίζουμε το ακριβό μέγεθος αλλά εκτιμώ ότι θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Οι καστανοπαραγωγοί υπερβαίνουν σήμερα τους 10.000 σε όλη τη χώρα, ενώ καστανιές θα βρει κάποιος σε 28 νομούς. Η ανεπάρκεια του προϊόντος εντός και εκτός ελληνικών συνόρων καθιστά εξασφαλισμένη την απορρόφηση της παραγωγής.

Οι τιμές παραγωγού εμφανίζουν μείωση σε σχέση με πέρσι. Στο Δήμο Αγιάς οι τιμές έπεσαν στα 2,70 ευρώ το κιλό, από τα 3,10 – 3,30 ευρώ που κυμάνθηκαν πέρσι. Ωστόσο πολλοί παραγωγοί είναι ικανοποιημένοι ακόμη και με αυτές τις μειωμένες τιμές και ελπίζουν να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όταν ο παραγωγός πουλά στα 3 ευρώ το κιλό τότε ο καταναλωτής θα το αγοράσει τουλάχιστον στα 6 ευρώ. Σε εποχή κρίσης αυτή η τιμή είναι πολύ υψηλή και αναγκάζει πολλούς να στραφούν στα κινέζικα με τιμή στα 2,5 ευρώ. Περίπου το 10% της παραγωγής διατίθεται στην αγορά ως «marrons glaces» (μαρόν γλασέ) και πωλείται σε υψηλές τιμές (16-20 ευρώ ανά κιλό) ή ως γλυκό συντηρημένο σε σιρόπι που παρασκευάζεται τοπικά από οικογενειακής κλίμακας μικρές επιχειρήσεις, κυρίως σε περιοχές του Πηλίου και του Καρπενησίου.

Πέρσι οι εξαγωγές κάστανου άγγιξαν τους 8.000 τόνους. Η αγορά της Ιταλίας είναι η βασική αγορά που απορροφάει την ελληνική παραγωγή. Σε επικοινωνία που είχα με Ιταλούς έμπορους μου επεσήμαναν ότι θεωρούν τις ελληνικές τιμές πολύ υψηλές και στρέφονται προς Πορτογαλία, Τουρκία και άλλες χώρες για να προμηθευτούν κάστανα. Θα πρέπει οι παραγωγοί να μην βλέπουν μόνο το κέρδος μιας χρονιάς από τις υψηλές τιμές αλλά να κρατήσουν τους πελάτες τους και για τα επόμενα χρόνια. Τιμές στα επίπεδα των 2,80 ευρώ το κιλό θεωρούνται πολύ υψηλές από τους Ιταλούς έμπορους».

Από την Κρήτη ο κ. Χαράλαμπος Ανουσάκης, Γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Καστάνου Ν. Χανίων» και της «Αναπτυξιακής Εταιρίας Εννιά Χωριών», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω της φετινής ανομβρίας. Αυτή την εποχή βρισκόμαστε στα μέσα της συγκομιδής. Ακόμη η αγορά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της όσον αφορά τις τιμές. Ωστόσο οι Ιταλοί φαίνονται να αναζητούν την καλή ποιότητα για να αγοράσουν. Οι Ιταλοί κρατάνε στα χέρια τους το διεθνές εμπόριο του κάστανου, όπως έχουν και του ελαιόλαδου. Επίσης μεγάλη σημασία για την κατανάλωση κάστανου παίζουν και οι καιρικές συνθήκες. Πέρσι είχαμε ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στην κατανάλωσή του». Ο κ. Αντώνης Σπανός, υπεύθυνος πωλήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή κάστανου στην περιοχή της Ζαγοράς. Ο συνεταιρισμός συγκεντρώνει την παραγωγή κάστανου των παραγωγών μελών μας. Η φετινή παραγωγή δεν έχει προβλήματα στην περιοχή του Πηλίου και ήταν αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Ο συνεταιρισμός συγκέντρωσε και φέτος περίπου 150 τόνους κάστανου. Οι φετινές τιμές αναμένεται να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι, λόγω της αυξημένης ζήτησης που έχουμε από την Ιταλία. Κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 2 ευρώ το κιλό». Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Κουμπαρούλης, παραγωγός από το Άνω Κεράσογο Μεσολογγίου, «είχαμε μειωμένη φέτος παραγωγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η συγκομιδή έχει ήδη ολοκληρωθεί. Μειωμένες όμως είναι και οι τιμές παραγωγού. Οι βροχοπτώσεις λίγο πριν την συγκομιδή είχαν σαν αποτέλεσμα το σκίσιμο του καρπού. Οι έμποροι τα «σκισμένα» τα αγόρασαν με 30 λεπτά το κιλό και τα υπόλοιπα έφτασαν μέχρι και τα 2 ευρώ το κιλό».

Κάστανα: Φέτος μειωμένη παραγωγή, οι Ιταλοί αναζητούν υψηλής ποιότητας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου