Monday, 27 January, 2025

Καμία σύγκληση, αρνητικό το κλίμα στις νέες συνελεύσεις των αγροτών

Βαρύ το κλίμα μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που δεν έδωσε τίποτα επί της ουσίας, ενώ και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ασκείται κριτική στην κυβέρνηση για τα όσα ανακοίνωσε στον αγροτικό κόσμο.

Χαρακτηριστικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις από μπλόκα:
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «εδώ και τώρα», αποφάσισαν σε γενική συνέλευση τους οι αγρότες της κοιλάδας των Τεμπών, μετά την ενημέρωση που είχαν από τους συναδέλφους τους που συμμετείχαν στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Ήδη έκλεισαν τα Τέμπη, προκαλώντας μάλιστα και τον εγκλωβισμό αυτοκινήτων που κινούταν ελεύθερα στην εθνική οδό, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση. Στο σημείο δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων και προς τις δυο κατευθύνσεις κυκλοφορίας και η Αστυνομία αναζητά τρόπους συνεννόησης με τους αγρότες προκειμένου τα εγκλωβισμένα οχήματα να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους.
Για σήμερα, οι αγρότες αποφάσισαν να κλείσουν και την γέφυρα του Στομίου στις 12 το μεσημέρι, αποκλείοντας έτσι την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διαδρομή, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές.
Και οι αγρότες των Μικροθηβών σκληραίνουν την στάση τους ως απάντηση στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Από την Τρίτη αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού, ένα ακόμη πιο νευραλγικό σημείο επί του ΠΑΘΕ που δεν προσφέρεται για σύντομες εναλλακτικές διαδρομές, ώστε να προκληθεί γενικό κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ.
Έντονα δυσαρεστημένος ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης, δηλώνοντας πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο, είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού που ξεκινήσαμε και πάλι σήμερα».
«Όπως φάνηκε, ο πρωθυπουργός δεν ήταν διατεθειμένος να ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημά μας και όπως φαίνεται, οι αποφάσεις που εκτελεί είναι καθαρά μνημονίου και τρόικας» δήλωσε.
Πάντως, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι καταγράφονται μεγάλα τα περιθώρια «διαπραγμάτευσης και διόρθωσης των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκποιήσει τις περιουσίες μας, να βρεθούμε στο δρόμο με τις οικογένειές μας και να γίνουμε σκλάβοι των συμφερόντων που ενδεχομένως εξυπηρετούνται».
Πιο αποφασισμένοι από ποτέ να παραμείνουν στα μπλόκα που έχουν στήσει εδώ και ένα μήνα, εμφανίζονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, με τον συντονιστή, Δημήτρη Μόσχο να δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Εμμένουμε στις αρχικές μας θέσεις και ζητάμε να αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και να ληφθούν μέτρα προς την μείωση του κόστους παραγωγής, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο πρωτογενής τομέας θα αφανιστεί, ιδίως οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «παραμένουμε με το βλέμμα καρφωμένο στις εξελίξεις στις επόμενες ημέρες, ενώ αναμένουμε και το κείμενο 25 σημείων που θα δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα».
Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι μετά τη σύσκεψη όχι μόνο δεν υπήρξε λύση στο αγροτικό «αλλά φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση όταν μιλά για ασφαλιστικό και φορολογικό δεν αναφέρεται σε προσχέδια, αλλά σε ειλημμένες αποφάσεις» ο κ. Μόσχος τόνισε πως «χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ούτε το αγροτικό πρόβλημα λύνεται, ούτε όμως και εμείς θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας».
Για το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση, ο κ. Μόσχος τόνισε πως: «χωρίς να δούμε άλλες παραμέτρους του φορολογικού, αυτό το νούμερο δεν σημαίνει κάτι», και πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι δόθηκε με στόχο να δουλέψει ο κοινωνικός αυτοματισμός».
Επιπλέον, μας τόνισε ότι αναφορικά με το ζήτημα του ασφαλιστικού, «η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για τις κλίμακες 16% και 20% χωρίς να αναφέρεται ουσιαστικά στο 7,95% της ιατροφαρμακευτικής», και στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε, «όπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση δεν αλλάζει κανένα σημείο από το προσχέδιο που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα».
Για το κόστος παραγωγής, ο κ. Μόσχος επισήμανε: «εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο και δραστική μείωση του ρεύματος και η κυβέρνηση προτείνει ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ και στον ΟΓΑ» και πρόσθεσε «και μάλιστα αυτά τα ποσά θα μας τα πάρει η κυβέρνηση μέσα από τις επιδοτήσεις».
Ως «δύο ευθείες που δεν τέμνονται πουθενά» χαρακτήρισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης, τη στάση και θέση της κυβέρνησης και αγροτών στην πολύωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο δήλωσε «κάτι παραπάνω από απογοητευμένος, αφού μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχει καν σύγκλιση απόψεων».
Όπως είπε ο ίδιος, «στη σημερινή συνάντηση η κυβέρνηση επανέλαβε και επέμεινε για ακόμη μια φορά πάνω σε όλα όσα γνωρίζαμε» και πρόσθεσε: «απλά με το δικό της τρόπο και με τα δικά της νούμερα, οι κυβερνητικοί προσπάθησαν να μας εξηγήσουν ότι αυτά είναι τα καλύτερα που μπορούν να κάνουν για το δικό μας μέλλον».
«Απογοητευμένος» με την εξέλιξη που είχε ο διάλογος με τον πρωθυπουργό, δήλωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου του δήμου Αλεξανδρείας, Παναγιώτης Μεσσαλάς, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο Νησελίου Ημαθίας.
«Από μόνο το γεγονός, ότι δε δέχτηκε την αποσύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, αλλά και το ότι επέμενε στη φορολόγηση των επιδοτήσεων, γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει σημείο επαφής της κυβέρνησης με τον πρωτογενή τομέα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος δήλωσε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης μας, θέσαμε επί τάπητος στον πρωθυπουργό σειρά ζητημάτων και θεμάτων και δεν μας έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση ή δέσμευση, στο πλαίσιο των αιτημάτων που καταθέσαμε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. Το μόνο που μας είπε, είναι ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει και θα εξαγγείλει» ανέφερε ο κ. Μεσσαλάς.
Σε νέο μπλόκο στην ΕΟ Αγ.Νικολάου-Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων-Οροπεδίου από το πρωί της Τρίτης θα προχωρήσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου, όπως αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας.
Οι ίδιοι δίνουν ραντεβού στις 10 το πρω, με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά Ι.Χ. στην ΕΟ για το κλείσιμό της επ’ αόριστον όπως αναφέρουν, εκφράζοντας την αντίθεση τους για το αποτέλεσμα της συνάντησης Μαξίμου.
Τι λέει η Αντιπολίτευση
Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός έδειξε σήμερα ότι επιθυμεί το οριστικό διαζύγιο με τους αγρότες. Για τα προβλήματα που ο ίδιος με την πολιτική του δημιούργησε, περιορίστηκε ξανά σε προεκλογικού τύπου υποσχέσεις, χωρίς περιεχόμενο. Έτσι ούτε ο Αγροτικός κόσμος θα επιβιώσει, ούτε η χώρα θα προχωρήσει.»
Το ΚΚΕ σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν ελιγμό κάτω από την πίεση του αγροτικού κινήματος.
«Είναι μέτρα που δε δίνουν διέξοδο στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Αρμόδιο να απαντήσει σε ένα προς ένα τα μέτρα είναι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που εκφράζει τις ανάγκες όχι των εύπορων, αλλά των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων των αγροτών.»
Η Λαϊκή Ενότητα τόνισε: «Άνθρακες το αποτέλεσμα της πολυδιαφημισμένης και πολύωρης συνάντησης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των 39 μπλόκων, οι οποίοι προσέτρεξαν σήμερα στο Μαξίμου. Οι αγρότες δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα ‘του προσχηματικού ‘διαλόγου διαρκείας’, αλλά να εντείνουν τον αγώνα τους και να τον συνδέσουν ακόμα περισσότερο με τον συνολικό αγώνα για την ακύρωση των μνημονίων».
Newsroom ΔΟΛ

Καμία σύγκληση, αρνητικό το κλίμα στις νέες συνελεύσεις των αγροτών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου