Monday, 23 December, 2024

Καταρρέουν η ζάχαρη και η ΕΒΖ!

H κατάρρευση της τιμής της ζάχαρης -έχει υποχωρήσει στα 300 ευρώ ο τόνος – επιτείνει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

με πρώτο θύμα τους εργαζομένους, οι οποίοι είναι περίπου τρεις μήνες απλήρωτοι.
Μπορεί η εταιρεία να έχει εξασφαλίσει προσωρινή διαταγή προστασίας από τους πιστωτές μέχρι τις 3.1.2019 στο πλαίσιο αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα – η δικάσιμος έχει οριστεί στα μέσα Νοεμβρίου -, αλλά τα λειτουργικά κόστη δεν καλύπτονται, καθώς η μητρική εταιρεία στην Ελλάδα δεν έχει καθόλου αποθέματα προς πώληση και εισαγωγές από τη θυγατρική στη Σερβία δεν μπορούν να γίνουν. Και αυτό γιατί οι τιμές στη Σερβία, που είναι μια «προστατευμένη» αγορά, είναι πολύ καλύτερες από την Ελλάδα και δεν συμφέρει να μεταφερθεί με «σκοτωμένες» τιμές ζάχαρη στη χώρα μας.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως το επενδυτικό fund Innovation Brain, που είναι ο υποψήφιος επενδυτής για την επόμενη μέρα στην ΕΒΖ, στο πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας που έχει υπογράψει με την εταιρεία, δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις ημερομηνίες παράδοσης τις οποίες έχει συμφωνήσει με πελάτες.
Η ΕΒΖ, η οποία αποτελούσε κάποτε το στήριγμα της πρωτογενούς παραγωγής και 10.000 τευτλοκαλλιεργητών, σήμερα χρωστά 241 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, σε προμηθευτές, στη ΔΕΠΑ, σε αγρότες και προσωπικό, έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και υποθηκευμένη όλη την ακίνητη περιουσία της.
Το αποτέλεσμα είναι η εταιρεία να αιτηθεί την υπαγωγή της στον Πτωχευτικό Κώδικα και ειδικότερα στο άρθρο 106α, ώστε ο υποψήφιος επενδυτής – το fund Innovation Brain, ειδικό στις αναδιαρθρώσεις – μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία να διεκδικήσει να αναλάβει την εταιρεία, με τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας Πειραιώς που είναι ο βασικός πιστωτής της ΕΒΖ.
Έγγραφο προθέσεων
Είχε προηγηθεί τον περασμένο Αύγουστο η υπογραφή μεταξύ των δύο πλευρών εγγράφου προθέσεων (Letter of Intent), με απώτερο σκοπό «την εξυγίανση της εταιρείας, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, με τη συνεργασία στρατηγικού επενδυτή, τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της και την κατάρτιση συμφωνίας με την απαιτούμενη πλειοψηφία των πιστωτών, με τη διασφάλιση δικαιωμάτων των εργαζομένων, και υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης διενέργειας νομικού και οικονομικού ελέγχου».
Παράλληλα υπογράφηκε συμφωνία συνέργειας μεταξύ των δύο μερών για τη στήριξη της εμπορικής δραστηριότητας της ΕΒΖ.
Η προσφορά του fund
Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος του Innovation Brain κ. Λούκας Φέκερ σε επιστολή του στους εργαζομένους της ΕΒΖ είχε αναφέρει ότι η προσφορά την οποία έχει καταθέσει το fund για την απόκτηση της βιομηχανίας υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ.
Στην αγορά υποστηρίζουν πως το fund δεν έχει αυτά τα κεφάλαια, γι’ αυτό και επιδιώκει την υποστήριξη και άλλων επενδυτικών σχημάτων.
Σημειώνεται ότι οι οφειλές της εταιρείας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ανέρχονται σε 174,373 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς, σε 30 εκατ. προς την PQH, που είναι ο ειδικός εκκαθαριστής της εταιρείας και βασικός μέτοχος, στα 13,793 εκατ. προς τη ΔΕΠΑ, στα 9,411 εκατ. προς την Crvenka – Fabrika Secera, στα 6,031 εκατ. προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, στα 2,322 εκατ. προς τη ΓΑΙΑ ΑΕΒΕ, στα 2,030 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στα 1,497 εκατ. ευρώ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στα 1,147 εκατ. ευρώ στην Cristalco.
Επίσης η εταιρεία χρωστάει σε προσωπικό και τευτλοπαραγωγούς. Οι τελευταίοι δεν εξαιρούνται από την προσωρινή διαταγή προστασίας που έχει εξασφαλίσει η ΕΒΖ και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου