Wednesday, 25 December, 2024

Κεράσια και ξηρικές καλλιέργειες τα θύματα της χαλαζόπτωσης σε περιοχές της Κ. Μακεδονίας

‘Θύματα’ του χαλαζιού έπεσαν και φέτος οι παραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι απευθύνουν έκκληση στην Πολιτεία

για στήριξη και άμεση αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους. Στο επίκεντρο της χθεσινοβραδινής χαλαζόπτωσης βρέθηκαν κυρίως περιοχές στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Κιλκίς και Χαλκιδικής, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ αλλά και παραγωγούς.
Κάθε πέρυσι και καλύτερα και «κάθε φέτος μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στα χρέη», λένε οι κερασοπαραγωγοί του νομού Πέλλας, οι οποίοι από το 2017 βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστροφές (ολικές και μερικές), λόγω παγετού, βροχοπτώσεων και χαλαζιού.
«Ούτε για διακόσμηση τούρτας δεν φτάνουν οι φετινές ποσότητες κερασιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ξενοφών Τσέμπης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αλμωπίας «Αρχάγγελος», χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή τη χθεσινή χαλαζόπτωση, τόσο από πλευράς έντασης όσο και χρονικής διάρκειας. «Επί 45 λεπτά έριχνε χαλάζι ασταμάτητα. Μιλάμε για ολική καταστροφή, τη στιγμή που ήμασταν ένα βήμα πριν από τη συγκομιδή», σημείωσε επισημαίνοντας πως «τα χτυπήματα των παραγωγών από τις καιρικές συνθήκες ξεκίνησαν το 2017 με παγετό, το 2018 είχαμε τις βροχοπτώσεις και από πέρυσι πληττόμαστε από το χαλάζι».


«Έμποροι θα ψάχνουν κεράσια για να συμπληρώσουν τα φορτία τους και δεν θα βρίσκουν», είπε ο παραγωγός Τρύφωνας Πεύκος, περιγράφοντας τα «απανωτά και σκληρά πλήγματα» που δέχονται οι κερασοπαραγωγοί.
Στα 14 ορεινά κερασοχώρια της Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργούνται περισσότερα από 25.000 στρέμματα με κερασιές, με τα 10.000 στρέμματα να εκτείνονται στην περιοχή του Αρχάγγελου, όπου και δραστηριοποιούνται πάνω από 350 παραγωγοί. «Μόνο η περιοχή του Αρχάγγελου δίνει στην ελληνική αγορά 10 εκατ. κιλά κεράσια, ήτοι το 15% της εθνικής παραγωγής», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Τσέμπης.
Υπολογίζεται ότι η καλλιέργεια κερασιών σε όλη τη χώρα ξεπερνά τα 100.000 στρέμματα, με τη μέση απόδοση ανά στρέμμα να κυμαίνεται από 400 έως και 650 κιλά. Το 80% της συνολικής ελληνικής παραγωγής κερασιού προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας (το 70% από τους νομούς Πέλλας κυρίως, αλλά και Ημαθίας).
Από την χαλαζόπτωση επλήγησαν και τα χωριά Περίκλειας και Νότιας, δίπλα από τον Αρχάγγελο, όπου καλλιεργούνται πατάτες, ενώ καταστροφές σε ξηρικές κυρίως καλλιέργειες «μετρούν» παραγωγοί στα περισσότερα από τα 47 χωριά του Λαγκαδά.
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου της περιοχής Δημήτρης Παπασιμόπουλος, «από την οροσειρά Ωραιοκάστρου μέχρι και τον κάμπο του Καβαλαρίου, η χθεσινοβραδινή χαλαζόπτωση τα σάρωσε όλα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν αποκλείεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με ολική καταστροφή, κυρίως σε εκτάσεις με καλλιέργειες καλαμποκιού, ελαιοκράμβης (ηλιοτρόπια) και τριφυλλιού».
Από την επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τις επικεφαλής στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ σε Θεσσαλονίκη και Βέροια προκύπτει ότι οι επόπτες του οργανισμού έχουν ήδη αρχίσει τους επιτόπιους ελέγχους, ωστόσο η έκταση και η ένταση αυτών θα φανεί τις αμέσως επόμενες μέρες.
Χαλάζι έπεσε την Τετάρτη, στα ορεινά χωριά του Δήμου Αλμωπίας, “πέρασε” από Σκύδρα (Μάνδαλο, και χωριά του δήμου Πέλλας, όπως Παλαίφυτο) σε περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, στο Στανό Χαλκιδικής, ενώ ζημιές από βροχοπτώσεις δηλώνουν Σερραίοι αγρότες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-photo Ανθούλα Καστρινίδου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου