Monday, 23 December, 2024

Κινητοποίηση κλιμακίου στελεχών της Π.Ε. Πέλλας, Δασαρχείου και Δήμου Έδεσσας για την αντιμετώπιση της κάμπιας

Κινητοποίηση κλιμακίου στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, του Δασαρχείου και του Δήμου Έδεσσας για την αντιμετώπιση της κάμπιας του πυξαριού, που έπληξε περιοχές της Πέλλας
Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αηδονά-Αθανασιάδου: Παρακολουθούμε το φαινόμενο, σε συνεργασία με έγκριτους επιστημονικούς φορείς – Προέχει η δημόσια υγεία και ασφάλεια
Σμήνη νυκτόβιων λευκών πεταλούδων, της λεγόμενης κάμπιας του πυξαριού (Γένος Λεπιδόπτερων, είδη: Diaphania perspectalis, Glyphodes perspectalis), προσέβαλλαν περιοχές της Π.Ε. Πέλλας, κυρίως την Τοπική Κοινότητα Φλαμουριάς του Δήμου Έδεσσας, προκαλώντας την ανησυχία των κατοίκων.
Μετά από ενημέρωση του Γραφείου της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αηδονά-Αθανασιάδου, κινητοποιήθηκε ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, για την κατάλληλη διαχείριση του φαινομένου. Οι δασικές υπηρεσίες, όπως και οι συναρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, είναι ήδη σε επικοινωνία και έλαβαν ειδικές πληροφορίες και οδηγίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, από κεντρικές υπηρεσίες και επιστημονικούς φορείς (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ΚΕΕΛΠΝΟ) για την κατάλληλη διαχείριση της κατάστασης.


Το Σάββατο (18/8), το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη, στο Πνευματικό Κέντρο της Τοπικής Κοινότητας Φλαμουριάς, με την συμμετοχή του Δημάρχου Έδεσσας, υπηρεσιακών παραγόντων και της τοπικής κοινωνίας, για τη λεπτομερή εξέταση της κατάστασης και τη λήψη ενδεδειγμένων μέτρων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, η συγκεκριμένη κάμπια του πυξαριού, είναι εισαγόμενο (ξενικό) είδος από την Ασία, εμφανίστηκε σε μεγάλους πληθυσμούς στην Ελλάδα το 2015 και πέρσι στην Νάουσα, έχοντας μία τάση μετακίνησης για τον εντοπισμό πουρναριών στα οποία εναποθέτει τα αυγά της. Επιτίθεται και καταστρέφει μόνο τα πυξάρια, στα οποία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν προκαλεί μόνιμη, μη αντιστρεπτή καταστροφή. Το είδος εμφανίζει, ανάλογα με τις θερμοκρασιακές συνθήκες της εαρινής και καλοκαιρινής περιόδου, 2 με 3 γενιές σ’ έναν κύκλο 40 περίπου ημερών. Το είδος δεν μεταφέρει κάποια μολυσματική ασθένεια και δεν εγκυμονούν λόγοι ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, παρά την εύλογη όχληση που προκαλούν οι πεταλούδες με το πέταγμά τους και κατά την είσοδό τους σε κήπους και κατοικίες. Το Δασαρχείο πρόκειται να λάβει μέτρα περιορισμού και ελέγχου του είδους στα περιαστικά οικοσυστήματα που επλήγησαν, ενώ ο Δήμος Έδεσσας θα επιληφθεί των περιοχών του αστικού πρασίνου.
Σε σύντομη δήλωσή της η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου αναφέρει: «Μετά από την κινητοποίηση του τοπικού μηχανισμού, παρακολουθούμε το φαινόμενο και λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με τις προτάσεις και κατευθύνσεις των ειδικών. Το ευχάριστο είναι ότι δεν κινδυνεύει άμεσα η δημόσια υγεία, ενώ φαίνεται ότι οι επιπτώσεις στα δάση της περιοχής είναι περιορισμένες και στο φυτικό κεφάλαιο, τις καλλιέργειες, μηδενικές. Ζητείται η ανοχή της τοπικής κοινωνίας στην όχληση που αναμένεται να διαρκέσει λίγες ακόμη ημέρες. Ευχαριστώ θερμά τις υπηρεσίες και τον Δήμο Έδεσσας για την άμεση ανταπόκρισή τους».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτριος Γιάννου, η Δασάρχης Έδεσσας Σοφία Βαβούρη και το στέλεχος της υπηρεσίας Παύλος Χασιλίδης, ο Φυτο-υγειονομικός Ελεγκτής Χαράλαμπος Παραστεργιόπουλος, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δρ. Χρήστος Μπιμπίτσος και το στέλεχος της υπηρεσίας Σήφης Παπαδόπουλος, ο Προϊστάμενος Φυτικής Παραγωγής Σίμος Μαρνασίδης, ο Πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Κώστας Πατέλκος, το μέλος του τοπικού Συμβουλίου Γρηγόρης Ευγενιάδης και κάτοικοι της περιοχής.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου