Από 3 έως 24 Ιουλίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις παραγωγών πυρηνόκαρπων για την ένταξή τους στο Μέτρο Κομφούζιο, οι οποίοι θα επιδοτούνται
για την αντιμετώπιση των εντομολογικών εχθρών καρπόκαψα, ανάρσια και φυλλοδέτη.
Υπενθυμίζεται ότι τα αγροτεμάχια που έχουν ενταχθεί στο Μέτρο της Βιολογικής Γεωργίας, δεν δικαιούνται στήριξη από το Κομφούζιο.Υπενθυμίζεται ότι τα αγροτεμάχια που έχουν ενταχθεί στο Μέτρο της Βιολογικής Γεωργίας, δεν δικαιούνται στήριξη από το Κομφούζιο.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στη δράση της παρούσας, υποβάλλουν προς τον ΕΦΔ, ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ). Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα γίνεται στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M1018Registration/ και η υποβολή των αιτήσεων στήριξης στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M1018/
Εγχειρίδιο Οδηγιών συμπλήρωσης της αίτησης στήριξης θα υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο:
https://p2.dikaiomata.gr/M1018Registration/
Σημειώνεται εδώ ότι τα αγροτεμάχια που έχουν ενταχθεί στο Μέτρο της Βιολογικής Γεωργίας, δεν δικαιούνται στήριξη από το Κομφούζιο.
Αναλυτικά στην πρόσκληση αναφέρονται τα εξής:
1.1 Προκηρυσσόμενη δράση
Δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.
1.2 Στόχοι της δράσης
Μέσω της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ), παρεμποδίζεται η σύζευξη των ακμαίων των μικρολεπιδοπτέρων καρπόκαψα (Grapholitha molesta), ανάρσια (Anarsia lineatella) και φυλλοδέτη (Adoxophyes orana), εντομολογικών εχθρών της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του πληθυσμού των επιβλαβών προνυμφών των εντόμων.
Στόχος της δράσης είναι να υποκατασταθεί σταδιακά η χημική καταπολέμηση των ως άνω μικρολεπιδοπτέρων, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας στους δενδρώνες στους οποίους θα εφαρμοστεί η δράση.
Η δράση συνεισφέρει στην προτεραιότητα 4 «Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοπονία» και ειδικότερα στις Περιοχές Εστίασης:
4α) Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Natura 2000, και εντός των περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, της γεωργίας Υψηλής Φυσικής Αξίας (HNV) και της κατάστασης των ευρωπαϊκών τοπίων και
4β) Βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.
1.3 Πεδίο και γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής
1.3.1 Γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής
Ολόκληρη η επικράτεια.
1.3.2 Πεδίο εφαρμογής
Η δράση αφορά στις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς.
1.4 Πιστώσεις – Χρηματοδότηση
Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε δεκαπέντε εκατομμύρια Ευρώ (15.000.000 €) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
1.5 Είδος παρεχόμενων ενισχύσεων
Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται ετησίως για να αποζημιώνει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα), τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που συνεπάγεται η τήρηση των δεσμεύσεων της δράσης.
1.6 Ύψος ενίσχυσης
Το ύψος ενίσχυσης ορίζεται στα 387 ευρώ ανά εκτάριο (Ha) ετησίως για τα πρώτα δύο (2) έτη εφαρμογής και στα 454 ευρώ ανά Ha ετησίως για τα τελευταία τρία (3) έτη εφαρμογής, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κόστος συναλλαγής (αμοιβή επιβλέποντα Γεωπόνου) που ανέρχεται σε 14 ευρώ ανά Ha ετησίως.
Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων είναι πενταετούς διάρκειας και εκκινούν από την 1η Φεβρουαρίου 2017.
- Οι δικαιούχοι της δράσης δεσμεύονται:
α. Να εφαρμόζουν τη μέθοδο της σεξουαλικής σύγχυσης (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) των μικρολεπιδοπτέρων – εχθρών της ροδακινιάς, νεκταρινιάς και βερικοκιάς και συγκεκριμένα της καρπόκαψας, της ανάρσιας και του φυλλοδέτη, στα ενταγμένα στη δράση αγροτεμάχια, μέσω της υλοποίησης Ετήσιου Σχεδίου Εφαρμογής. Η μέθοδος της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων, συνίσταται στην εγκατάσταση παγίδων παρακολούθησης και ατμιστήρων-διαχυτήρων (dispensers). Στην περίπτωση αγροτεμαχίων με συγκαλλιέργεια επιλέξιμων στη δράση ειδών, η μέθοδος πρέπει να εφαρμόζεται για το σύνολο των συγκαλλιεργούμενων ειδών.
β. Να διαθέτουν, εφαρμόζουν και, εφόσον απαιτείται, να αναθεωρούν Ετήσιο Σχέδιο Εφαρμογής της ενισχυόμενης μεθόδου (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) στα ενταγμένα στη δράση αγροτεμάχια για κάθε έτος εφαρμογής της δράσης. Σε κάθε περίπτωση, το Ετήσιο Σχέδιο Εφαρμογής εκάστου έτους εφαρμογής οφείλει να είναι διαθέσιμο πριν την έναρξη εφαρμογής της ενισχυόμενης μεθόδου (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) στα ενταγμένα στη δράση αγροτεμάχια.
Το Ετήσιο Σχέδιο Εφαρμογής δύναται να αναθεωρείται, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα όπως η καταγραφή των συλλήψεων στις παγίδες παρακολούθησης, οι μετρήσεις του ποσοστού προσβολής σε φύλλα και βλαστούς από τα μικρολεπιδόπτερα–στόχους, τα Τεχνικά Δελτία της υπηρεσίας Γεωργικών Προειδοποιήσεων των κατά τόπους Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (ΠΚΠΦ-ΠΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), και περιγράφει μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των πληθυσμών των τριών μικρολεπιδοπτέρων στα ενταγμένα στη δράση αγροτεμάχια.
Στο Ετήσιο Σχέδιο Εφαρμογής πρέπει να προβλέπεται η αντιμετώπιση, μέσω της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης, και των τριών μικρολεπιδοπτέρων-στόχων της δράσης. Δεν γίνεται αποδεκτό Ετήσιο Σχέδιο Εφαρμογής που προβλέπει τη μη χρήση ατμιστήρων-διαχυτήρων για συγκεκριμένο/α μικρολεπιδόπτερο/α. Ο αριθμός των ατμιστήρων-διαχυτήρων ανά μονάδα επιφανείας (εκτάριο ή στρέμμα) που προβλέπεται στο Ετήσιο Σχέδιο Εφαρμογής για κάθε αγροτεμάχιο, δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον ελάχιστο αριθμό ατμιστήρων-διαχυτήρων ανά μονάδα επιφανείας (εκτάριο ή στρέμμα) που προβλέπεται για το εκάστοτε φυτοπροστατευτικό προϊόν στην άδεια έγκρισης διάθεσής του στην αγορά.
Προκειμένου να θεωρείται έγκυρο, το Ετήσιο Σχέδιο Εφαρμογής πρέπει να καταρτίζεται, παρακολουθείται και, εφόσον απαιτείται, να αναθεωρείται από επιβλέποντα Γεωπόνο, ο οποίος υπάγεται στον κλάδο ΠΕ Γεωπόνων. Ο επιβλέπων Γεωπόνος υπογράφει το Ετήσιο Σχέδιο Εφαρμογής. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος υπάγεται στον κλάδο ΠΕ Γεωπόνων, δύναται να καταρτίζει, παρακολουθεί, υπογράφει και, εφόσον απαιτείται, αναθεωρεί ο ίδιος το Ετήσιο Σχέδιο Εφαρμογής. Σε περίπτωση διακοπής της συνεργασίας με τον επιβλέποντα Γεωπόνο, ο δικαιούχος οφείλει να εξασφαλίσει άμεσα την αντικατάστασή του από άλλον επιβλέποντα Γεωπόνο. Ο νέος επιβλέπων Γεωπόνος υπογράφει τα Ετήσια Σχέδια Εφαρμογής για τα έτη εφαρμογής που έπονται χρονικά της αντικατάστασης.
γ. Να κάνουν μικτή χρήση φερομονών και, εφόσον απαιτείται, χημικών εντομοκτόνων τα δύο (2) πρώτα έτη εφαρμογής και αποκλειστική χρήση φερομονών τα τελευταία τρία (3) έτη εφαρμογής, για την αντιμετώπιση των μικρολεπιδοπτέρων-στόχων της δράσης.
Το Δελτίο τύπου του υπουργείου
Εκδόθηκε η προκήρυξη για τη δράση «Κομφούζιο» προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων/ Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)», του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.
Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ.
Η υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 3/7/2017 έως 24/7/2017.
Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκταση με επιλέξιμες για τη δράση καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια).
Οι δικαιούχοι της δράσης δεσμεύονται για μια πενταετία, η οποία ξεκινά από την 1η Φεβρουαρίου 2017, να εφαρμόζουν τη μέθοδο της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων – εχθρών της ροδακινιάς, νεκταρινιάς και βερικοκιάς και συγκεκριμένα της καρπόκαψας, της ανάρσιας και του φυλλοδέτη.
Η πρακτική της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων συνίσταται στην εγκατάσταση παγίδων παρακολούθησης και ατμιστήρων (dispensers). Οι ατμιστήρες απελευθερώνουν συνθετική φερομόνη με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η σύζευξη των ακμαίων των μικρολεπιδοπτέρων και να ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών προνυμφών.
Η πρόσκληση θα αναρτηθεί στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» www.diavgeia.gov.gr <http://www.diavgeia.gov.gr>, στους διαδικτυακούς τόπους του ΥπΑΑΤ www.minagric.gr <http://www.minagric.gr>, του ΠΑΑ www.agrotikianaptixi.gr <http://www.agrotikianaptixi.gr> και του ΕΣΠΑ www.espa.gr <http://www.espa.gr> .
Agronews