Friday, 15 November, 2024

Κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο υπόσχεται το ΥπΑΑΤ στους Περιφερειάρχες για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

O Αναπληρωτής Υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, συναντήθηκε την Δευτέρα (18 Σεπτεμβρίου) με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Κώστα Αγοραστό και Περιφερειάρχες

της Ένωσης Περιφερειών, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για την διασφάλιση μιας εύρυθμης λειτουργίας για την υλοποίηση εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης (ΔΣΒ). Οι Περιφερειάρχες πρότειναν η προκήρυξη των διαγωνισμών να είναι με κοινό τρόπο που θα τους υποδείξει το ΥΠΑΑΤ και συγκεκριμένα με πρότυπη προκήρυξη, κοστολόγηση και προγραμματική σύμβαση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός από την πλευρά του, ζήτησε να τον ενημερώσουν για το οικονομικό κενό που έχουν για να κινητοποιηθούν άμεσα πόροι από το Πράσινο Ταμείο στην ενίσχυση των ασθενέστερων Περιφερειών για την προκήρυξη και υλοποίηση των ΔΣΒ εντός του 2018.
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η λύση αυτή είναι λογιστική και αποσκοπεί να εξυπηρετήσει την άμεση, χωρίς χρονοτριβή, έναρξη των διαδικασιών προκήρυξης των διαγωνισμών από όλες τις Περιφέρειες, έως ότου να καταθέσουν οι κτηνοτρόφοι τα χρήματα από τα μισθώματα για τις βοσκήσιμες γαίες που τους αναλογούν, μέχρι τέλος του 2017.
Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ τονίζει τα εξής:
«Τα ΔΣΒ αποτελούν τον θεμελιώδη λίθο για την αειφορική διαχείριση των βοσκήσιμων πόρων της χώρας και είναι εκείνο το εργαλείο που για δεκαετίες απουσίαζε για το ορθολογικό, ολοκληρωμένο και αποκεντρωμένο σχεδιασμό, με μέσο-μακροπρόθεσμη προοπτική την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας, που είναι η ανάπτυξη βιώσιμης διαχείρισης βοσκήσιμων γαιών.
Μέσω της πλήρους χαρτογραφικής καταγραφής και αποτύπωσής τους αλλά και της καταγραφής της παραγωγικότητάς τους, επιδιώκεται για πρώτη φορά η ορθολογική χρήση με βελτιστοποίηση της δυναμικότητας και αριστοποίηση της χρήσης τους.
Αυτό θα μπορεί πλέον να επιτευχθεί με την κατάλληλα σχεδιασμένη διαχείριση της βλάστησης και την επιμελημένη χωροθέτηση των απαραίτητων έργων προς όφελος των κτηνοτρόφων και κατ’ επέκταση την αξιοποίηση των προϊόντων σε όφελος της οικονομίας, του φυσικού περιβάλλοντος και της διατήρησης της φυσιογνωμίας του τοπίου.
Στα ΔΣΒ που θα εκπονηθούν δύνανται να συμπεριληφθούν και βοσκήσιμες γαίες οι οποίες ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα εφόσον δηλώσουν στην αρμόδια Περιφέρεια την επιθυμία τους».
agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου