Friday, 24 January, 2025

Κυριαρχούν τα φρούτα και λαχανικά στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρουμανία

Η Ρουμανία, με 20,1 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελεί μια μεγάλη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα. Προϊόντα που αναμένεται να έχουν ζήτηση στην ρουμανική αγορά είναι

μεταξύ άλλων τα οπωροκηπευτικά και τα ψάρια (νωπά, κατεψυγμένα κτλ). Ειδικότερα ως προς τα φρούτα και τα λαχανικά, η Ρουμανία αποτελεί την πρώτη αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές, με κατανάλωση 186.000 τόνους ετησίως. Δεδομένου ότι τα ελληνικά προϊόντα υφίστανται ανταγωνισμό από την Τουρκία, την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει ανταγωνιστική στη ρουμανική αγορά στον συγκεκριμένο κλάδο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ρουμάνοι καταναλωτές προτιμούν τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά από τα αντίστοιχα τρίτων χωρών.
Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλισθεί η αξιοπιστία των ελληνικών προϊόντων, θα πρέπει να αποφεύγονται οι πωλήσεις στους αγρούς, σε μη τυποποιημένη μορφή και ιδιαίτερα σε μικρά φορτηγά αυτοκίνητα.
Επίσης η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, από 24% σε 9%, που ισχύει από 1/6/2015, ενισχύει την περαιτέρω προώθηση των ελληνικών φρούτων και λαχανικών στην ρουμανική αγορά.
Όσον αφορά την κατανάλωση ιχθυηρών και λοιπών θαλασσινών παραμένει περιορισμένη, σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ζήτηση στην ρουμανική αγορά έχει ανοδική τάση τα τελευταία έτη. Ως εκ τούτου, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών αυτών των προϊόντων.
Έλεγχος «SWIFT»
Στη ρουμανική αγορά παρατηρείται το φαινόμενο αποστολής πλαστών «SWIFT», μέσω e-mail, ως αποδεικτικό πληρωμής εμπορικής συναλλαγής.
Η αποστολή του SWIFT γίνεται, κατά κύριο λόγο, την ημέρα της Παρασκευής, προκειμένου τα εμπορεύματα να ταξιδέψουν εντός του Σαββατοκύριακου. Τη Δευτέρα, δε, ο λογαριασμός του εξαγωγέα δεν περιλαμβάνει το αντίτιμο της αξίας των εμπορευμάτων.
Λόγω της εξάπλωσης του φαινομένου αυτού, συνιστάται υπογραφή συμβολαίου μεταξύ των μερών και έλεγχος της ταυτότητος του «SWIFT».
Ειδικότερα, η διαδικασία που ακολουθείται, σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων εξαγωγέων, είναι η εξής:
Συμφωνία μεταξύ ρουμανικής εισαγωγικής εταιρείας, (την οποία ενδεχομένως εκπροσωπεί κάποιος Έλληνας) και ελληνικής εξαγωγικής εταιρείας. Πραγματοποίηση παραγγελίας, συνήθως προφορικώς, με συμφωνία προπληρωμής του εμπορεύματος πριν τη φόρτωση.
Στη συνέχεια, ο εισαγωγέας, επικαλούμενος έκτακτες ανάγκες της αγοράς ή ανάγκη άμεσης παράδοσης του προϊόντος, ή ακόμη επιθυμία αποφυγής καθυστέρησης του φορτίου στα σύνορα εν όψει Σαββατοκύριακου ή γιορτών, αποστέλλει μέσω email αποδεικτικό τραπεζικής εντολής (SWIFT) (συνήθως Πέμπτη ή Παρασκευή).
Ο εισαγωγέας ασκεί πίεση για άμεση φόρτωση του εμπορεύματος (συνήθως Πέμπτη ή Παρασκευή απόγευμα), προτού επιβεβαιωθεί το έμβασμα του χρηματικού ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό της ελληνικής εξαγωγικής εταιρείας. Η μεταφορά στις περιπτώσεις αυτές γίνεται συνήθως με μεταφορικό μέσο που έχει επιλέξει ο εισαγωγέας.
Συχνά, στις περιπτώσεις αυτές, το φορτίο δεν φθάνει στη Ρουμανία με τον αρχικό μεταφορέα, ο οποίος υπογράφει και το CMR, αλλά ενδεχομένως μεταφορτώνεται σε κάποιο σημείο της διαδρομής. Συνεπώς, είτε εντός είτε εκτός Ρουμανίας, το φορτίο δεν παραδίδεται κανονικά (στον αρχικό παραλήπτη) και δεν υπάρχουν πλήρη παραστατικά παράδοσης – παραλαβής του εμπορεύματος (υπογεγραμμένο – σφραγισμένο CMR).
Σημειώνεται, δε, ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, οι φερόμενες ως αγοράστριες ρουμανικές εταιρείες δεν υφίστανται ή παρουσιάζουν ασαφή στοιχεία. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου γίνεται χρήση στοιχείων υφιστάμενων εταιρειών από τρίτους.
Στο σημείο αυτό, επισημαίνεται ότι το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, δύναται να ελέγξει τη λειτουργία και ενδεχομένως τη μετοχική σύνθεση οποιασδήποτε εταιρείας είναι εγγεγραμμένη στο Εμπορικό Μητρώο Ρουμανίας (ONRC), μέσω της διαθέσιμης ηλεκτρονικής εφαρμογής. Επίσης, με βάση τις διαθέσιμες ανοιχτές πηγές πληροφόρησης (ιστοσελίδα Υπουργείου Οικονομικών Ρουμανίας, Εμπορικού Μητρώου-ONRC, Εφορίας-ANAF), μπορεί να διαπιστωθεί η ύπαρξη, η λειτουργία, αλλά και η εγγραφή στο σύστημα VIES κάθε ρουμανικής εταιρείας, όχι όμως η εγκυρότητα ενός SWIFT.
Ως εκ τούτου, συνιστάται, πριν την αποστολή του εμπορεύματος, κάθε Έλληνας εξαγωγέας να ελέγχει την κατάθεση του «SWIFT» στην ελληνική τράπεζα, με την οποία συνεργάζεται.

Ελληνικές εξαγωγές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα εσπεριδοειδή κατέχουν την πρώτη θέση των ελληνικών εξαγωγών. Γενικότερα τα φρούτα, που κατέχουν σημαντικό μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών, παρουσίασαν αύξηση το 2016.
Συγκεκριμένα, τα εσπεριδοειδή αυξήθηκαν κατά 28,42% το 2016, τα βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα κατά 34,88%, οι φράουλες κατά 2,78%, ενώ τα σταφύλια είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 55,58%.
Μεγάλη αύξηση (46,58%) κατεγράφη στα αγγούρια και αγγουράκια (νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη).
Επίσης, αυξήθηκαν οι εξαγωγές παρασκευασμένων λαχανικών χωρίς ξύδι κατά 17,34% και με ξύδι κατά 24,78%.
Η μεγαλύτερη δε αύξηση (227,69%) σημειώθηκε στην κατηγορία κονσέρβες λαχανικών και φρούτων.
Τα ιχθυηρά, νωπά ή διατηρημένα, σημείωσαν και το 2016 αξιόλογη αύξηση κατά 20,61%, λόγω της συνήθειας που έχει αποκτήσει πλέον ο Ρουμάνος καταναλωτής να αγοράζει ελληνικά ψάρια, αλλά και λόγω της προτίμησης που δείχνει στην ελληνική κουζίνα, την οποία γνωρίζει κατά τις καλοκαιρινές του διακοπές.
Σημειώνεται από το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι ότι η Ελλάδα, ως ο πλέον προτιμώμενος τουριστικός προορισμός, προσελκύει άνω του ενός εκατομμυρίου Ρουμάνους τουρίστες ετησίως.

Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 22 – 28/7/2017
Συνεχίζονται με ομαλούς ρυθμούς οι εξαγωγές κερασιών, καρπουζιών, βερίκοκων και ροδάκινων. Η ζήτηση στα καρπούζια εξακολουθεί να είναι μειωμένη στις καταναλωτικές αγορές λόγω υπερπροσφοράς από ανταγωνιστικές χώρες. Ο ρυθμός των εξαγωγών θα εξακολουθήσει να έχει φθίνουσα πορεία τις επόμενες εβδομάδες.
Μειωμένη παραμένει η ζήτηση σε ροδάκινα και νεκταρίνια λόγω της υπερπροσφοράς, με αποτέλεσμα οι τρέχουσες τιμές να είναι πολύ χαμηλές για την εποχή. Στα βερίκοκα η εμπορική περίοδος ολοκληρώθηκε με τις τιμές παραγωγού να είναι μεσοσταθμικά σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Στα κεράσια η εμπορική περίοδο εξελίχθηκε με σταθερές τιμές για τα κατάλληλα προς εμπορία προϊόντα (υπήρξαν ζημιές στην παραγωγή λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων).
Η παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών εξελίσσεται κανονικά με καλές προοπτικές όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής. Σε κάποιες πρώιμες ποικιλίες ξεκίνησε η συγκομιδή και η εξαγωγή τους. Κύκλοι της αγοράς εφιστούν την προσοχή στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για την τήρηση των κανόνων τυποποίησης, συσκευασίας, αλλά και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών για να μην πληγεί η φήμη των προϊόντων μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 22 – 28/7/2017, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 285.599 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 408.524 τόνων
Λεμόνια 3.948 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 20.602 τόνων
Ροδάκινα 72.070 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 70.304 τόνων
Καρπούζια 157.160 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 159.140 τόνων
Κεράσια 19.340 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 17.458 τόνων
Νεκταρίνια 28.672 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 27.128 τόνων
Βερίκοκα 19.556 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 12.856 τόνων
Επιτραπέζια σταφύλια 1.570 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 2.786 τόνων

agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου