Δημιουργία επιτροπής που θα επεξεργαστεί τον φάκελο για χαρακτηρισμό ΠΓΕ
Στο ΥπΑΑΤ, την Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017, μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χ. Κασίμη, έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη με κτηνοτροφικούς και μεταποιητικούς φορείς της χώρας με θέμα τη χάραξη μίας εναρμονισμένης κοινά αποδεκτής στρατηγικής για την προστασία και προώθηση του ελληνικού γιαουρτιού, παρόντος του κ. Γενικού Γραμματέα Ν. Αντώνογλου και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος, που συμμετείχε στην σύσκεψη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «μετά τις διαμαρτυρίες της χώρας μας για την πρωτοβουλία της Τσεχίας για παραγωγή «ελληνικού γιαουρτιού» και «τύπου ελληνικού γιαουρτιού» η Κομισιόν αποφάσισε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί άλλη χώρα τον όρο ελληνικό γιαούρτι αλλά μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο τύπου ελληνικού γιαουρτιού».
Και προσθέτει: «Όμως η απόφαση ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί άλλη χώρα τον όρο ελληνικό γιαούρτι δεν αρκεί αλλά θα πρέπει και να επιβληθεί. Από την άλλη η Κομισιόν δέχτηκε ότι η Τσεχία και οποιαδήποτε άλλη χώρα μπορεί να παράγει γιαούρτι «ελληνικού τύπου». Θα μπορούν να χρησιμοποιούν δηλαδή έναν «πλασματικό» όρο για να καπηλευθούν την φήμη του ελληνικού γιαουρτιού. Αυτό σημαίνει παραπλάνηση του καταναλωτή και σε αυτό θα αντιδράσουμε.
Ένα ακόμη μέτρο ου αποφασίσαμε στην σύσκεψη είναι να δώσουμε «ταυτότητα» στο ελληνικό γιαούρτι. Αυτό όμως δεν είναι απλό θέμα. Δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ΠΟΠ. Όμως σκοπεύουμε να καταχωρίσουμε την ονομασία «Ελληνικό Γιαούρτι» ως προϊόν με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Θα δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί τον φάκελο τον οποίο θα καταθέσουμε σαν χώρα στην Κομισιόν. Ουσιαστικά θα δώσουμε μια διπλή μάχη για να κατοχυρώσουμε το ελληνικό γιαούρτι».
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Στόχοι της σύσκεψης ήταν η συμφωνία επί ενός σχεδίου δράσης με βασικούς άξονες:
1) τη διερεύνηση της αναγκαιότητας υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ,
2) την παράλληλη αποκατάσταση της παραπλάνησης που ήδη λαμβάνει χώρα στην ενωσιακή αγορά από την κατάχρηση των όρων «ελληνικό» ή «ελληνικού τύπου» κτλ για προϊόντα γιαούρτης με παρεμβάσεις τόσο στα αρμόδια ενωσιακά όργανα όσο και στα λοιπά Κράτη Μέλη και
3) τη χάραξη συντονισμένης εμπορικής πολιτικής για το προϊόν ώστε να αναδειχθεί η αυθεντικότητα της ελληνικής παραγωγής στην ενωσιακή αλλά και διεθνή αγορά.
Διαπιστώθηκε συναίνεση κατ΄ αρχήν στη στόχευση και αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας, αποτελούμενη από παράγοντες της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να διερευνηθούν, συναποφασιστούν και προετοιμαστούν οι προϋποθέσεις και τεχνικές λεπτομέρειες ενός φακέλου υποβολής αίτησης καταχώρισης της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.
Παράλληλα, τονίστηκε και συνομολογήθηκε η ανάγκη συνέχισης του διαλόγου για την εκατέρωθεν στήριξη των παράλληλων δράσεων ΥπΑΑΤ και ενδιαφερόμενων φορέων, συλλογικών ή μη, για την προστασία και την προώθηση της ελληνικής παραγωγής στις οποίες εντάσσονται και η αξιοποίηση ένδικων μέσων, όπου αυτό απαιτηθεί.